PITANJE

Pristup uslugama fiksne mreže - 20 kn

  • 30 July 2019
  • 26 odgovora
  • 7926 pregleda

Danas sam dobio pismo od a1, u kojem piše da će se od 9.mjeseca naplaćivati naknada za pristup uslugama fiksne mreže 20 kuna. Kada sam potpisao ugovor u 5. mjesecu, dobio sam popust od 50 posto na mjesečnu cijenu pretplate za duo kabelski paket, te sada plaćam 104 kn uslugu, nakon prvih 6 mjeseci bi to trebalo biti 209 kn, ali to je bilo prije ovoga. Da li to znači da će mi mjesečna naknada uvećana za 20 kn?

Odgovora 26

Razina korisnika 7
Bedž +3
Bitna stavka kaže: "Ako zbog navedene promjene pretplatnici žele iskoristiti pravo raskida ugovora bez naplate naknade za prijevremeni raskid ugovora, mogu to ostvariti u razdoblju od 2. do 31. kolovoza."

Da, biti će naplaćeno i tih 20 kuna.

A1 uvodi dodatnu naknadu od 20 kuna mjesečno na sve fiksne priključke
Razina korisnika 5
Bedž +6
Ček ček ček...jel to vrijedi i za kabelsku b.net? Mislim, ja imam taj neki modem-ruter, BEZ INTERNETA,tv spojen putem hdmi kabela, i ne mislim sufinancirati vipnetovu 5G mrežu, osim ako mi neće isplaćivati dividendu od zarade. Jel to uopće legalno? Zar nismo HT tako financirali i ostali bez svega? Ja uopće nemam fiksni telefon, niti fiksni internet, a zašto bih glupastu televiziju plaćala 180 kuna, mislim i sadašnjih 154 kune mi je previše....jel se može od A1 tražiti ukidanje svih tv paketa i vraćanje na osnovni nacionalni paket (onih 10 domaćih programa ili koliko već) i to bez plaćanja dodatnih naknada? Da mi ostane samo onih 80 kuna koje HRT naplaćuje?
Razina korisnika 7
Bedž +3
@nickno - vrijedi za fiksne usluge preko kabela, optike i bakrene parice. Misliš na to da primaš tv signal preko kabla iz zidne utičnice (predinstalirano u sustav) pa da to ukineš i da ti se vrati osnovnih 10-tak zemaljskih? Vjerojatno može...
Razina korisnika 2
Bedž +3
@SNEKERS001 Tako je. Naplatit će ti se dodatna naknada za pristup fiksnoj mreži u iznosu 20 kn.

@nickno Da, vrijedi i za B.net pakete. Odluku o naknadi Pristup uslugama fiksne mreže A1 je donio obzirom da svakodnevno radimo na poboljšanju usluge, stabilnosti interneta, povećanju brzine kao i ponudi novih i atraktivnih TV sadržaja što iziskuje kontinuirana ulaganja u izgradnju, održavanje i modernizaciju mreže, kao i nabavu i distribuciju uređaja i opreme za korištenje fiksnih usluga. Sa svim tim dolaze i veći troškovi poslovanja . U ovom slučaju imaš pravo na raskid usluge bez naplate penala.
Razina korisnika 5
Bedž +6
@A1_Matej , to o poboljšanju usluge prodavajte nekom drugom. Već ste nas jednom oderali za 25 kuna i to otkad ste postali A1, tada ste i B.net "prekrstili" u A1 i BEZ IKAKVE NAJAVE, OBJAŠNJENJA, povećali cijenu za 25 kuna, mada je meni ugovorna obveza prestala JOŠ DAVNE 2012.godine i NIJEDNOM OD TADA nije mi se mijenjala cijena paketa (koji se više i ne može aktivirati). A onda ste samo povećali račun na 154 kune, s tim da ja uopće i ne znam što plaćam, jer popis programa ne mogu vidjeti NIGDJE. Kroz meny televizora,tj.digitalnog prijamnika to je još veća zavrzlama, jer kroz 999 kanala nemam uopće volje prebrojavati DUPLE programe koji se ponavljaju nekoliko puta i dakako opet ne znam ŠTO plaćam. Sad sam dobila poruku da ne trebam ništa mijenjati ili postavljati na tv-u, već ćete vi mi automatski sve HRT programe od danas emitirati u HD. Hahahaha, a slika ista ko i prije.

Nego, da ja vas nešto pitam. Tamo davne neke godine, kada je DRŽAVA sufinancirala digitalne prijamnike SVIM SVOJIM DRŽAVLJANIMA, a B.net i ostali kabelci brže-bolje zaurlali "ONAJ TKO JE KOD NAS NE TREBA NIKAKAV PRIJAMNIK, MI ĆEMO SVE ODRADITI" i naravno, ja budala i tko zna koliko nas još ima, NISAM ISKORISTILA TAJ DRŽAVNI POTICAJ od čini mi se cca 200 kuna- e sad, da li to znači da ćete mi VI platiti tih 200 kuna za digitalni prijamnik? Jer zbog B.neta, sadašnjeg A1, ja sam ostala bez digitalnog prijamnika. Ili mogu nastaviti koristiti ovaj vaš (kojeg sam DEBELO preplatila), dakako samo one programe koje mi po zakonu ni ne možete isključiti JER ZA NJIH PLAĆAM NAKNADU HRT-U TJ.DRŽAVI!!!

I po kojem zakonu vi možete tražiti svoje pretplatnike da financiraju ONO ŠTO ĆETE TEK IZGRADITI?

I tu se vraćam na ono prvo poskupljenje bez ikakvog objašnjenja od prije cca 10 mjeseci- vidjeli ste da smo mi ovce koje su mirno podnijele prvo poskupljenje, pa ajmo ih opet oderati, neće se nitko ni ovaj put žaliti,jel takooo, A1?

DA LI JE A1 DIGAO CIJENE U AUSTRIJI?
Razina korisnika 4
@nickno zovi i prijeti se raskidom ugovora kao i ja kad stignem. Vrijedi probati iskopati neki popust. A1 je ipak jedna od boljih mreža u HR; Da ja odem u HT meni bi internet bio jedva 40mbit/s a sad u A1 70+
Razina korisnika 5
Bedž +6
@Remko1 , ali ja već odavno nisam vezana ugovorom i nemam se čime prijetiti, moja veza sa fiksnim uslugama je jedino to što su kupili b.net i dodali programe koje iz principa ne želim uopće ni gledati, a kamoli još i plaćati za njih. Ja nemam nikakve koristi od ubrzanja interneta, jer ga i nemam. Dok je bio b.net meni se nikad nije desilo da zbog nevremena ostanem bez tv signala, a sad malo jače zagrmi i ode slika, pa di je tu poboljšanje?
Razina korisnika 7
Bedž +3
@nickno - a zašto onda ne odjaviš? Ček malo, zbog nevremena ostaneš bez signala? Pričamo o satelitskoj? Pa ne ovisi o A1, oni daju uredno uslugu. Ovisi o tehničaru koji je krivo odradio posao usmjerenja satelita ili se satelitska pomakla... o veličini tanjura neću pričati, tu se isto štedi. 🙂
Razina korisnika 5
Bedž +6
@gogsy1975 - prevruće mi je za svađati se i tražiti nekog drugog pružatelja tv-usluge 🥵😋. Ja bih najradije da meni A1 plati moj nesuđeni digitalni prijamnik i da gledam onih 5-6 domaćih programa, ionako ne gledam tv baš previše, a ovih novih 180 kuna mi je ipak malo previše-pa za te pare mogu uzeti tele2 udri i raspali neograničeno i gledat tv na mobitelu 😁😋
Ne, ne, nije satelitska, nego obična kabelska, tak da mi nije jasno kak odjednom smeta neko jače nevrijeme.
Razina korisnika 7
Bedž +3
Za kabelsku, čudno. Prijavi, imaš pravo imati uslugu kako treba. Glede tv-a, najbolje ti onda odjaviti kad nemaš potrebu za istim. ;)

A glede "nameta", i dalje meni povoljniji od ht-a od kojeg imam traume.
Poslao sam im preko e-maila zahtjev za raskid ugovora preko onoga njihovoga emaila za raskide ugovora
Koliko se ceka na odgovor i sveukupno ako itko zna
Razina korisnika 7
Bedž +3
@ante2103 - brže bi bilo da si odradio u centru. Ovisi o gužvi a pretpostavljam da je sada gužva pa zakonski rok u kojem moraš dobiti odgovor je čini mi se 15 dana.
Razina korisnika 5
Bedž +6
Predlažem vam da pročitate forumsku raspravu na bug.hr forumu vezano za ovu temu

https://www.bug.hr/telekomi/a1-uvodi-dodatnu-naknadu-od-20-kuna-mjesecno-na-sve-fiksne-prikljucke-10726

Dakle, nije u pitanju to što po zakonu korisnici mogu raskinuti ugovore bez penala, pitanje je što će A1 učiniti sa korisnicima koji NE ŽELE raskinuti ugovor i NE ŽELE promjenu ugovora. Da li će A1 plačati penale takvim korisnicima?

Ja imam screenshot od 01.08., kad je A1 putem televizora poslao obavijest da od toga dana mogu pratiti sve HRT programe u HD kvaliteti i da ja ništa ne trebam podešavati, već će to A1 automatski napraviti.
E pa pitam još jednom-GDJE JE TA HD SLIKA, JER JA UOPĆE NE VIDIM RAZLIKU U KVALITETI, a očito ste je poslali samo zato da opravdate ovu imbecilnu naknadu kojom MI TREBAMO INVESTIRATI U VAŠU BUDUĆU INFRASTRUKTURU.

Ako smo investitori, DAJTE NAM DIONICE!!!
Razina korisnika 7
Bedž +3
@nickno - HD je, piše na svakom kanalu. Kanali su drugačije poredani a razlika se primjeti u oštrini slike. Naravno, ako je neki film iz 1968 g., slika je takva kakva je ali kvaliteta se vidi. Uvjet je naravno da je hdmi kabel a ne koaksijalac ili scart, HD tv...
Razina korisnika 5
Bedž +6
@gogsy1975 , je, piše HD, to su valjda danas stavili ili sam to tek danas vidjela, razliku ne vidim, ja svoj tv i nisam mogla ni spojiti bez hdmi ulaza, sve ostale opcije bi samo lijepo prikazale plavi ekran.Ali budimo ISKRENI ,A1, to nije zato što ste vi odlučili biti "dobri", pa nam pustili HRT programe u HD rezoluciji, već je sam HRT (čitaj država) bio primoran sve preseliti u HD, da bi oslobodio frekvencije KOJE SU MORALE BITI SLOBODNE JOŠ NA POČETKU OVE GODINE! Dakle, za ovih 20 kuna mi smo dobili ŠIPAK!

Nego, ova naknada...pa stvarno me podsjeća kako smo nekad sufinancirali T-com, ovo je bezobrazno od A1.
Da podsjetim, ove godine bio je raspisan natječaj za buduće 5G frekvencije i A1 se već tada žalio kako će bez pomoći države od pol milijarde eura teško moći ostvariti prelazak na 5G mrežu, pa kad su dobili odbijenicu, dosjetili se kako će to uraditi...tako da ih MI financiramo. Pa ne znam da li je to uopće legalno.
Što mi time dobivamo, tj.kako je moguće da razvoj MOBILNE infrastrukture plate korisnici FIKSNIH usluga?
A1, ako ne možeš SAM isfinancirati nužnu infrastrukturu, a ti lijepo zatvori vrata i propadni!
Mi, korisnici, platit ćemo usluge, ali financiranje da bi ti mogao dati te usluge...PLATI DIONICAMA!
Poštovani,
Zanima me, što bi bilo kada bih ja, u pola ugovorne obveze, odlučio fiksni iznos računa plaćati 20kn manje i ponudio vam da u idućih mjesec dana možete raskinuti ugovor bez penala?
Razina korisnika 5
Bedž +6
E sad bih ja molila A1 da objasni ovo:

1. što je to Mjesecna naknada za tehnologiju realizirane usluge, koju neki novi pretplatnici već imaju prikazanu na računu i isto iznosi 20 kuna

2.koja je razlika između ove gore spomenute naknade i naknade za pristup fiksnoj mreži koju ćete tek početi naplaćivati? Meni se čini da je to jedna te ista naknada i da ćete je vi nekim korisnicima DUPLO naplaćivati

3. I molim vas da nam objasnite zašto na TV B.net računima uredno piše da je u mjesečnu naknadu uračunata naknada od 62,50 kuna za pristup elektroničkoj mreži

Dakle, imamo vrlo zanimljivu situaciju.
Jer- NAKNADA ZA PRISTUP ELEKTRONIČKOJ MREŽI zapravo znači isto kao i prve dvije naknade, tj. ova naknada objedinjuje SVE moguće varijacije fiksno-kabelske-internetske, pa vas lijepo molim da objasnite zašto jednu te istu naknadu zovete trima različitim imenima. I zašto je ova naknada prikazana na računima za B.net TV usluge, koja sa fiksnom mrežom nema nikakve veze, budući da je B.net sproveo kompletno svoju infrastrukturu neovisno od T-coma?

Dakle, ja u računu od sadašnjih 154 kune već imam uračunatu naknadu od 62,50 kuna koje vi plaćate T-comu za korištenje elektroničke mreže KOJU JE OMOGUČIO B.NET, A NE T-COM! To znači da moj Osnovni+Prošireni paket zapravo košta 90 kuna...i šteta što nisam hrčak poput moje majke, jer bih sad imala dokaz da B.net prije 10 godina NIJE imao napomenu da je u mjesečnu naknadu uračunata naknada za pristup elektroničkoj mreži.
Razina korisnika 3
Bedž +3
Pozdrav nickno,

prva stavka koja je navedena odnosi se na uslugu koja se realizira preko infrastrukture bakrene žice (parice).

Razlika između prve naknade i druge je što se druga odnosi na sve usluge koje koriste fiksnu infrastrukturu za realizaciju.

Treća stavka je unaprijed određena cijena pristupa elektroničkoj komunikacijskoj mreži, koja je utemeljena Zakonom, točnije određena temeljem 42.st.4. ZEK-a (Zakona o elektroničkim komunikacijama).

Hvala ti što se informiraš kako bi bolje razumijela. Nadam se da je sada jasnije kako se radi o tri različite naknade.
A1 igra prljavo, iako je napisano da je zbog ovog poskupljenja moguć raskid ugovora bez naplate naknade, oni su mi jučer pod prijetnjom ovrhe ispostavili račun u kojem su mi naplatili štetu za prijevremeni raskid ugovora od 1.080,93 kn, iako sam sve uredno odradio u predviđenom roku i vratio im router. Tako da ljudi oprez.
Razina korisnika 3
Bedž +3
Bok Iceranic,

vidjela sam da si nam se javio na drugom topicu te da si poslao prigovor. Odjel za reklamacije će ti se javiti nakon provjere, molim te za strpljenje.
Hvala na odgovoru
Evo, obradili su pritužbu i stornirali su mi neopravdano naplaćene penale za prijevremeni raskid ugovora
Razina korisnika 2
Bedž +3
@lceranic Drago mi je da je sve pozitivno riješeno. 😉

Pozdrav,
zanimljivo mi je što kada sam davne 2010. godine uzela Bnet uslugu, uzela sam radi cijene koja se nije mijenjala sve dok nije “preuzeo” A1, (a svi znamo što rade),  i radi programa koji su bili dostupni u osnovnom paketu… Svi su oni pod “istim” krovom samo se “granaju” .. pa je tako i Optima dio A1 također …
Treba znati pronači na netu sve te podatke, a ja sam pronašla .. H1, Bnet, Vip, Optima … Sve je to A1 ili Optima koja se pojavila “sada” kao nešto “novo”, a ne vrijedi ništa. LJudi su danima bez TV-a, bez interneta itd.

2018. kako je A1 preuzeo Vip i Bnet, neke od programa koji su nam bili u osnovnom paketu počeli su ih jednostavno “oduzimati” odnosno stavljati ih u pakete kako bi naravno morali i mi uzimati pakete ako zelimo gledati te iste radi kojih sam i uzela Bnet (Max Tv mi je bio uvijek preskup, a Iskon nije bio sproveden u našoj zgradi),  a uzimanjem paketa se povecava i račun, naravno… :rolling_eyes:

Druga stvar, od početka (2010.g.) pa sve dok nije A1 preuzeo bio nam je račun 185,28 kuna pa sve do svibnja ove godine kada su ga povecali na 239,00 kn, a šok sam doživjela ovaj mjesec kada sam vidjela da nam je račun uvečan za dodatnih 20 kuna…..

Došli smo do 260,00 kuna (točnije 259 i nesto lipa).:rage::rage::rage:

Dakle 8.godina i 8 mjeseci sam plačala iznos od 185.28 kuna da bi mi račun ove godine u svibnju bio povečan bez da me itko išta obavijestio… Upravo tako su napravili i sada kada su povečali za dodatnih 20 kn, a koliko sam načula, sa 01.01.2020. račun ce navodno biti povecan za dodatnih 20 kuna … Dakle doci cemo skoro pa do 300,00 kuna, a neke od programa koji su bili u osnovnom paketu  su maknuli  i prebacili u neki od dodatnih paketa koji se naravno dodatno i plačaju … Vrlo neprofesionalno i bahato napravljeno! :unamused::disappointed: Naravno bez da smo na bilo koji način bili obavjesteni
Kako više nisam pod ugovornom obavezom pregledavam sve mreže, na koju bi se najvise isplatilo prebaciti … Ovo definitivno nema smisla. :expressionless:

Čak sam u iskušenju da se prebacim na Max Tv jer ono što sam vidjela da nude, isplati se uzeti obzirom da su se “smirili” s računima od preko 350,00 kuna te su došli da imaju vrlo dobru ponudu koja je manja od 300,00 kuna, točnije 280 kuna, a daju “sve” programe koji su otvoreni i na Iskonu, Optimi, a bili su otovoreni i na Bnetu te  imaju … 10 sati prostora na Snimalici te mogućnost gledanja 48 sati unatrag na podržanim TV programima dok je Iskon pak na tu stranu bolji jer imaju 24/7 ( Snimalica 24/7 Donosi ti svaki tjedan cak 5000 sati za 13,00 kuna)

Programe koje su nam “dali” umjesto onih koje su “uzeli” (prebacili u paket), ne da nisam pogledala nego je da prostite na izrazu, totalno sranje. :nauseated_face:

Uz sve to, kako je Bnet usluga takva da je dovoljan jedan priključak bez obzira koliko se TV-ova u stanu. Od kako je stupio na snagu A1, nije isto … U mojoj sobi gdje je priključak imam neke programe više i drugačije od mame koja je u susjednoj sobi. Njoj kako su “oduzeti” (oni koje su prebacili u pakete) programe, tako nije dobila ove zamjenske, a trebale bi imati iste programe…. ??? :thinking::scream:
Sve mi to smrdi i gledam samo kako se maknuti s A1 jer to vise nema veze s Bnetom koji sam imala. Definitivno je neprofesionalno, podmuklo i bahato sve napravljeno ….

Ne razumijem još jednu stvar!!! Kako možete brojati kanale koji su  duplani, trebali bi se brojati kao jedan, a ne da imamo tipa … Nova TV HD i Nova TV , to bi trebalo brojati kao jedan kanal. Tako je lako doci do preko 120 programa, i ne znam što će nam programi tipa …

FullTv

Tv Jadran

Osječka

Vinkovačka

Slavonska

Duna Tv

TV Zapad
Poljoprivredna Tv …… blaa blaaa … itd. da ne nabrajam tu idiotariju!

Iskon je tu isto u prednosti jer daje 50 programa, a imaju skoro sve otvoreno. Da me se pita oni su napravili najbolje, osnovni paket s 50 DOBRIH kanala, a pakete imaju HBO, TV extra, Tv regionalni (koji se ovdje broje u osnovnom paketu), tko voli nek izvoli… SK i HD … Tako ništa ne dupliraju, daju poštenih 50 programa, a HD, regionalni i sportski i HBO su im paketi … 


Ima koji dan da su nam “podarili” u “osnovni paket” (koji koristim od samog početka kad sam se pretplatila na Bnet) ni manje ni više nego Nat.Geo.Wild … zamislite, a on nam nije bio nikada u “osnovnom paketu”, od početka je bio u dodatnom paketu dokumetaraca  … Animal planet koji imaju svi, mi ga nemamo kao ni History, History2,  sve smo to imali osim Nat.G.Wild i Discovery kojega više uopce nema, a sada su ti programi u paketima, sve je u paketima …

Osnovni paket je “niš koristi” od programa, i previše košta u svakom slučaju obzirom na ono što nam pružaju ….

Zaista su se isprsili …:flushed::drooling_face:

Ne mogu shvatiti zašto nije moguće napraviti SLAGALICU tako da sami složimo koje programe želimo pa da se po tome i napravi račun jer mi tipa ovakvi programi (gore navedeni/ Regionalni)  ne trebaju kao ni oni sa crtičima, a htjeli ili ne, moramo ih imati jer spadaju u osnovni paket ….

Ma dajte me nemojte ….


Imamo kao prava slobode govora, biranja, a gdje li je ista prisutna? Sve nam je posvuda nametnuto ili nam se nameče silom, željeli mi to ili ne …. Sramota u svakom slučaju….. :speak_no_evil::hear_no_evil::see_no_evil:

Razina korisnika 7
Bedž +3

Pa ja se sad ne bih složio baš sa svime. Dobro znaš da nakon isteka Ugovorne obveze od 24 mjeseca na koju si potpisala, nestaju popusti i beneficije. Ljudi ne paze, pa se iznenade kad stigne povećani račun. Danas imaš mobilnu S+ sa popustom od 50 kuna i kad istekne 24 mjeseca, naplate i tih 50 kuna, to je tako i to je svugdje. Nadalje, naknada od 20 kuna za fiksne usluge je svugdje najavljivana, digla se bura, pisalo se, slana je obavijest na kućne adrese da tko nije zadovoljan, može BEZ NAKNADE prekinuti UO do 31.8.2019. Šaltanje programa je normalno kod svih operatera, to im Zakon dozvoljava. Tko još ima discovery, tlc? max nema, a zašto? ;) Imaš bnet jedan prijemnik a na drugim tv-ima imaš osnvni analogni paket od 40 programa, ništa ti nije uskraćeno, da bi na svim prijemnicima imala isti tv program, moraš imati u drugoj sobi bnet prijemnik. A ako nisi zadovoljna, slobodno dalje. Trio što imam na A1 sa novom naknadom i proširenim i još jednim paketom plaćam 259 kuna po novom a na maxtv-u su mi dali ponudu od 320 kuna za osnovni. HT je dobro poznat po skrivenim ponudama ispod pulta, između ostalog ih je Hakom sad opalio kaznom od 28 milijuna kuna zbog istog. Nadalje, nizašto na svijetu ne bih mijenjao kabel i brzinu a1 zbog ht parice i optike koja je samo na papiru optika o čemu sam već pisao.

Ako sam nešto propustio komentirati, ispričavam se. Snimalica 5000 sati tjedno? Hmm, pa kad to čovjek stigne pregledati i čemu je ta usluga???

 

Neke tvrdnje stoje a neke treba malo pomnije razmotriti ili se informirati. ;)

Odgovori