A1 "opticki" internet

  • 13 December 2023
  • 12 odgovora
  • 541 pregled

Koristim A1 opticki internet sa najvecom dostupnom brzinom (1000/500) poslijednjh 3 godine.

Ja neznam sto ste mjenjali na vasim serverima ili sa uslugom  zadnjih 2/3 mj jer mi brzina nije ni priblizna kakvu placam a ping je sa prijasnjih 20 ms skocio na 130.

Skinuti nekakav update od 30 gb mi je potrebno 4 sata a online gaming je uzas.

Nakon 10 ak poziva sluzbi za korisnike i njihovoj standardnoj “probaj upalit pa ugasit ruter” problem i dalje nije rijesen a racuni dolaze redovno svaki mjesec.Ako im se slucajno spomene ping ili ms oni pojma nemaju o cemu ja pricam.
Pokusao sam i slanjem maila ali odgovora bez.

50 eura  mjesecno za "turbo brzi opticki internet” gdje se kod online gaminga slika trese sa 150 pingom kao da sam u Palestini a ne u Zg.

Zalosno.

 

 

 

 


Odgovora 12

Razina korisnika 2
Bedž +2

Pozdrav @Alan555, tehničku poteškoću možeš uvijek ponovno prijaviti kolegama iz tehničke podrške na broj 0800 091 091, vjerujem da rješenje postoji, a možda bi bila potrebna i provjera instalacije/opreme. Što se tiče online gaminga, nekada i serveri utječu na ping neovisno o našoj usluzi. Također možeš poteškoću prijaviti i putem našeg digitalnog tehničara dostupnog na linku https://www.a1.hr/digitalni-tehnicar.

Znaci nakon 10 prijava da pokusam i 11- tu pa mozda urodi plodom?Smijesno

“Nekada serveri utjecu neovisno o vama”,da vam i na to odgovorim,znaci hotspot od mobitela ili 5 g pokucni internet od tele2 mi pruza puno bolje gaming iskustvo od vaseg optickog interneta,kako to objasnjavate?

I kako u 3 godine koristenja nikad nije bilo problema sa serverima i pingom?I kako je moguce da ping skace od 7 sati navecer do 12/1 ujutro a brzina pada iako sam na optickom kablu uz “turbo brzi 2 gbs paket"

130 ms je iskljucivo problem A1 usluge a nikako gaming servera.

Btw, ovo je taj turbi brzi opticki internet iza 17 sati

Razina korisnika 6
Bedž +6

@Alan555 , veći upload od downloada ukazuje na problem u mreži. Kaj je sve spojeno na tvoju mrežu? Probaj prvo eliminirati poblem u svojoj kućnoj mreži- a da postoji veliki ping na game serverima govore čak i antivirusni programi kasperski, avg i nude svoje vpn aplikacije za bolje gejmersko iskustvo, kao i savjete kako smanjiti latenciju i ping.

Problem velikog pinga ne događa se samo u A1, već i u EU, pogotovo ako igraš neke kineske igre kao PUBG ili Fortnite, internet je pun komentara o vrlo visokom pingu bez obzira kaj imaju vrlo dobru internet vezu.

https://www.reddit.com/r/PUBATTLEGROUNDS/comments/11bhdir/eu_servers_and_ping_wtf_is_going_on/

 

Isto tako može se pročitati i to od tehc stručnjaka da od ISP-a ovisi samo prvi hups ili hopseve ili kak to zovete u tracerutingu, a na sve ostale niti isp niti nitko drugi ne može utjecati jer igra sama bira gdi će hupsati i zbog čega je bitno birati servere za igranje što je bliže tvojoj lokaciji, a ne neke na drugom kraju svijeta.

A evo još jednog interesantnog pitanja i odgovora

 

Razina korisnika 6
Bedž +6

Idealna optička veza bila bi isti download i upload. Ali, mnogi operateri, među njima i A1 koriste nesimetričnu brzinu da bi smanjili svoje troškove, a ujedno dobili mogućnost spajanja više korisnika na istom vodu-niti. A izgleda da se A1 malo zaigrao i spojil ih više nego dopuštaju mogućnosti njihove mreže, ili svi spojeni misle da su jedini na mreži pa skidaju cijeli internet i onda nitko nema internet. Malo je fakat čudno da optika ima problem kao mobilni internet ili kabel. Osim ako nije prava optika nego neki hibrid.

Razina korisnika 7
Bedž +4

Ako ti se to dešava od 19h do 24h znači samo jedno preopterećenost optike tj čvorišta nemaju dovoljnu propusnost za sve korisnike. Od 19 do 24h najviše je korisnika na svim mrežama pa tako i na optici. To ti je ukratko bez velikog filozofiranja….

Razina korisnika 6
Bedž +6

Onda netko debelo laže ili dezinformira. Jer su i BUG i ostali još u travnju ove godine pisali kako je A1 spreman i za 50Gbps brzinu, a sam A1 kaže da se uz tu propusnost može odjednom gledati 2000 filmova u visokoj rezoluciji i dalje nisam zapamtila

https://www.bug.hr/telekomunikacije/a1-siri-svoju-gigabitnu-fiksnu-mrezu-a-danas-su-prikazali-kako-vec-sada-mogu-32973

Razina korisnika 7
Bedž +4

Alan555  Jedino logično da je preopterećenje u tim satima jer nema smisla da ostalih 19h je ok. To što se piše po novinama pa papir trpi sve…. A najviše trpe korisnici plaćaju nešto što trenutno nemaju. Bilo bi idealno da kad imaš problema sa mrežom da tehničar dođe popraviti u vrijeme kada se događaju poteškoće, a ne ujutro kad je sve ok.

@nickno na Lan kablu sam,niko ne koristi internet osim mene.Koristim isti net posljednje 3 i pol godine i nikad nije bilo problema kao sad.Ping mi je bio standardnih 20-25 ms sto je odlicno a sada mogu samo sanjati o tome,a siguran sam da nije do gaming servera jer kako igram online frendovi koji imaju i losiji net od mog u isto vrijeme kad meni ping skace na 140 njima je 20 i dalje.

Primjetio sam da se to ucestalo desava predvecer cak sam i skuzio kad radim speed test onaj ping kad krene radit test mi bude 70/80(znaci ping na A1 server) a ujutro kad mjerim bude 2.Ocito nesto jedu govna i guse signal namjerno jer kad ih zoves 10 puta i oni nis ne vide u sustavu,kao.

 

@daworin kako je moguce da opticki internet sa 2gbs brzinom moze biti ovisan o broju korisnika na centrali.Kuzim da je mobilni internet.Oni kazu da broj korisnika ne utjece na brzinu neta koju dobijam niti na ping.

Razina korisnika 6
Bedž +6

@Alan555 , to pod višim uploadom nego downloadom sam i mislila na problem sa A1 mrežom, ukazuje na preopterećenost kako je i daworin napomenuo, ali isto kao i tebi ni meni nema logike za optiku, ako je u pitanju prava optika, a ne neki hibrid. Negdje sam čitala (možda i na hakomu, ne sjećam se) da npr.ako operater gradi optiku za npr.800 korisnika- mora je graditi za barem 300 više, a ne na knap.

Razina korisnika 7
Bedž +4

Alan555  Sve baš sve ima svoje limite jer ne vjerujem da se u tri godine koliko si na optici da nije došao ni jedan novi korisnik. I moraš uzeti da danas manje više svi koriste razne servise za strimanje tipa IPTV i neka gledaju u 4K rezoluciji a tv se najviše gleda poslije 18h. Svaka mreža svaki server sve se može zagušiti…. A pravi odgovor zna samo A1 što se događa kod tebe i ostalih korisnika. Inače u današnje digitalno doba sve se vidi u sustavu bilo mobilna, optika, kabel….

Razina korisnika 6
Bedž +6

Mali ispravak točno-netočnog navoda. Pravu situaciju zna A1 towers, u koji je A1 izdvojio svu pasivnu infrastrukturu, pa i optičku, pa ono kaj zovemo A1 više nema uvida kaj sve prodaje, posuđuje,iznajmljuje, jedino ima uvid kad mu spomenuta izdvojena kompanija dostavi podatke o tome kaj je dostupno, ali ne i koliko je dostupno. Pa imamo situaciju da ni A1 ni korisnici ne znaju na čemu su. Ja bih rekla-klasična pljačka stoljeća, izmišljena u cijelom svijetu (teleoperateri diljem svijeta odvajaju svoju pasivnu infrastrukturu u posebne firme s ciljem "navodnog" smanjenja troškova, jer te novostvorene kompanije iznajmljuju infrastrukturu pod jednakim uvjetima svima, a i sam teleoperater mora od sebe "kupiti" uslugu)a koristi je i A1. A1 Austrija je svega 28% vlasnik sve pasivne infrastrukture izgrađene svugdje gdje postoji A1 ( Rumunjska, Bugarska, Srbija, BiH, Hrvatska, Austrija), a ostatak je u vlasništvu meksičkog konglomerata Mobile, osmog u svijetu po veličini i prihodima.

Odgovori