Windows 10 Mobile

  • 12 December 2016
  • 33 odgovora
  • 12553 pregleda

Razina korisnika 5
  • Super Forumaš
  • 75 odgovora
U nastaku je pregled dijela novosti Windows 10 Mobile sustava sa kojima bi se svaki početnik trebao upoznati. Ako nešto fali ili bi trebalo dodati slobodno nadopunite. 🙂

Odgovora 33

Razina korisnika 5
*Slike su u privitku pa na kraju prolistajte sve zajedno.

Zaključani zaslon i radna površinaNajveću promjenu na radnoj površini čini mogućnost postavljanja slike preko cijelog zaslona umjesto samo po pločicama, tako da ima još više kombinacija za igranje. Čini mi se da su dinamičnije što je vjerojatno posljedica bolje optimizacije i hardvera.
 
Glance zaslon - noćni režim u bojama, biranje vremenskog perioda rada, peek način rada sada je zadani za sve modove


Akcijski centar - prečac za mobilni internet (konačno), sažeti i prošireni prikaz poput onog na računalu, veći izbor u postavkama
 
Aplikacije i Windows Store

Univerzalne aplikacije omogućuju da jedan aplikacijski paket može biti pokrenut i na drugim uređajima kao što je Xbox, IoT (Internet of things), Surface Hub te ostali. Rade tako što sama “obitelj uređaja” identificira aplikacijsko programsko sučelje (APIs), obilježja sustava i ponašanje koje se može očekivati na nekom uređaju. 
 
Windows trgovina doživjela je redizajn te u punoj (američkoj) varijanti predstavlja mjesto za skidanje aplikacija, igrica, glazbe te filmova i TV sadržaja (kupovina / iznajmljivanje u SD i HD kvaliteti). Na našoj regiji dostupne su aplikacije iigre. Osim tematskih zbirki na dnu trgovine, tu je i personalizirana lista prijedloga, dnevna ponuda sniženih aplikacija, najpopularnije te najbolje besplatne. 

Odgovaranje na poruke BEZ ulaska u aplikaciju ("reply on the fly")
 
Ako vam stigne poruka a vi baš igrate igricu, dovoljno je samo spustiti push obavijest prema dolje i bez ulaska u aplikaciju odgovoriti.
 
Elektronička pošta

U pregledavanju emaila čeka vas nova Outlook aplikacija, koja osim prilagodljivog vizualnog sučelja donosi sljedeće:
 - pristup svim računima iz jedne aplikacije
 - "pin" opciju na početni zaslon za svaki račun posebno
 - geste - akcijski pomak u desno / lijevo (označi pročitanim, izbriši, označi zastavicom, ...)
 - svijetlu ili tamnu temu (odvojeno od postavki operativnog sustava)
 - automatske odgovore

Kalendar

Svi koji puno koriste kalendar biti će također zadovoljni promjenama, jer od sada posao obavlja Outlook kalendar sa istim vizualnim mogućnostima kao i email aplikacija. Različiti načini prikaza, vremenska prognoza (uz aktivnu gps lokacijsku uslugu), slanje pozivnica za sastanke sa izravnim dodavanjem kontakata samo su neke od mogućnosti.

OneDrive 
 
OneDrive je i dalje središnje mjesto za razmjenu podataka, integrira račune OneDrive-a i OneDrive for business (Office 365), podržava Windows Hello kao dodatnu zaštitu (pin, skener šarenice, otisak), što znači korištenje sistemske autorizacije za pristup.

[automatsko prebacivanje slika i videa] Jednu od najpopularnijih funkcija na relaciji mobitel - oblak - računalo regulirate u postavkama aplikacije OneDrive, pa ih svakako provjerite i podesite po želji.
Razina korisnika 5
Windows camera je dobila potpuno nove funkcije, dio je preuzet iz paralelne aplikacije Lumia camera, dok je ostatak potpuno svježi. Značajke:
 - veća brzina
 - jednostavnost
 - obogaćena snimka ("rich capture")
 - ručne postavke dostupne povlačenjem kamera tipke u lijevo
 - usporena snimka
- panorama
- žive slike

Pregledavanje fotografija
 
Aplikacija po imenu "Fotografije" (Pictures) je nova univerzalna inačica prisutna kako na PC tako i na mobilnoj verziji Windowsa 10. Jedna od većih noviteta u odnosu na ranije je integriran uvoz slika iz OneDrive-a. Znači omogućuje prikaz svih slika pohranjenih na uređaju i u oblaku (da se ne iznenadite ako automatski pokaže slike koje nemate u memoriji). 

Multimedija

Groove glazba služi reprodukciji glazbenih brojeva, skidanju i sinkronizaciji glazbe sa OneDrive-om, a sadržava i Groove pass kao glazbeni servis. Zadnje dvije mogućnosti u Hrvatskoj nisu dostupne. Podržani formati su: .mp3, .flac, .aac, .m4a, .wav, .wma, .ac3, .3gp, .3g2 i .amr.
 
Aplikacija Filmovi i TV je klasičan video player, a na nju možete računati ako je riječ o sljedećim formatima: .m4v, .mp4, .mov, .asf, .avi, .wmv, .m2ts, .3g2, .3gp2, .3gpp. Inače je zamišljena da nakon kupovine filma u Windows trgovini automatski preuzme kupljeni ili unajlmljeni film, no to za našu regiju nije dostupno.

Zdravlje
 
Uređaji s podrškom SensorCore tehnologije, omogućavaju brojenje koraka. Iako je sve to bilo moguće i na Windows Phone-u 8, podsjećam da je Microsoft aplikaciju Zdravlje i fitness zamijenio sa unaprijeđenom verzijom po imenu Microsoft Health. Osim detaljne statistike koraka i kalorija, uz Microsoft Band prati još otkucaje srca, spavanje, jačinu UV zračenja itd.

Cortana

Cortana je osobni asistent u Windows platforme. Radi 24 sata dnevno, bilježi lokacije, donosi vijesti, usklađuje raspored, podsjeća, priča viceve, donosi prijedloge na osnovu prije sakupljenih podataka, pamti česte radnje, brine da vas nakon napornog dana nitko ne probudi, prepoznaje pjesme, pregledava poštu te automatski dodaje sastanke i letove u kalendar, prati pošiljke itd.

Sigurnosno kopiranje i vraćanje (backup i restore)
 
Osim sigurnosne kopije sustava, novost je sigurnosna kopija pojednih aplikacija. Omogućen je osobni odabir željenih aplikacija, što dodatno olakšava restore uređaja iza hard reseta. 
 
Izdvojio bi njezinu funkciju Quiet hours kojom blokira dolazne pozive i poruke kako bi u prethodno određenom vremenu imali mir. Sve se administrira u njezinoj biježnici.
 
Sve je sinkronizirano sa oblakom, pa ako koristite više uređaja (Android, iOS, W10M) prati ukupnu aktivnost. Podaci su dostupni i preko web preglednika na sljedećoj poveznici, a moguć je i izvoz u Cortaninu bazu. Također ima odlične popise vježbi za pomoć npr. u teretani, trčanju (uz video upute) mogu se dodati u favorite pa su lako dostupni.
 
Kontakti - sinkronizirani zajedno sa elektroničkom poštom i kalendarom iz Outlook servisa
 
Slike i videozapisi - vidi upute u rubrici OneDrive iz prethodnog posta
 
Gdje je pohranjena sigurnosna kopija? 
 
U web pregledniku otvorite http://www.onedrive.com/ i slijedite upute sa slike. Datoteku je moguće izbrisati ili sa mobitela ili izravno u OneDrive-u.
Razina korisnika 5
Sigurnost i zaštita podataka - Windows Hello
 
Nakon dugog razdoblja korištenja lozinki, nove ključeve digitalnog svijeta čine prst, lice i šarenica. Windows 10 Mobile softverski podržava sve tipove biometrijskih senzora, a posebna pažnja posvetila se skeneru šarenice čiju funkciju obavlja posebni infracrveni 3D senzor (ne kamera!).
 
My Passport i Windows Hello
 
Biometrijski zapis se pohranjuje samo lokalno i njime se dokazuje vlasnik. Nakon uspješne provjere osobe ispred uređaja slijedi otključavanje Microsoft Passport-a koji provodi kriptografsku autentifikaciju sa željenim web mjestom. Video u nastavku govori o tehnologiji, pričaju dvoje zaposlenika iz Windows Security tima...
 
Novost je i enkripcija pohranjenih podataka koju možete pronaći u uputi pokraj slike. **Početni proces šifriranja može potrajati i kasnije usporiti rad sustava!

> Mnoge aplikacije već su integrirale Windows Hello zaštitu kao osnovnu, npr. OneDrive, Dropbox itd.

Continuum
 
Continuum je značajka sustava koja nam dopušta da mobitel koristimo na drugačiji način od prvobitno zamišljenog. Čine ga nekoliko značajki:
 
 - Korištenje periferije (npr. bluetooth tipkovnica i miš, OTG, ...)
 - Automatsko prepoznavanje mobilnog i PC načina rada
 - spajanjem na Continuum priključnu stanicu (dock) dobivaju se dva odvojena, ali u isto vrijeme potpuno funkcionalna ekrana (npr. na jednom se telefonira, na drugom gleda film)

Microsoft Office - Word, Excel, Powerpoint, OneNote
 
Najkorišteniji uredski paket više nije zgusnut u jednu nego podijeljen u 4 dijela. Čine ga univerzalne aplikacije Word, Excel, Powerpoint i Onenote što znači da podržavaju i Continuum. Dizajn dolazi iz Office-a 2013 odnosno 2016 pa kratak opis za one koji se po prvi put susreću sa novim konceptom.
 
Znači kad se otvori aplikacija javlja se popis posljednje uređivanih dokumenata u kronološkom slijedu (lokalno i u oblaku), dok na samom vrhu postoji opcija "prikvači (pin)" kojom se određene stvari mogu dodatno istaktnuti. Kako bi multiplatformska značajka došla do izražaja važno je omogućiti korištenje MS računa (pita na početku). Otvaranjem dokumenta sa predloženog popisa aplikacija vas preusmjerava na dio koji ste zadnje uređivali / čitali.
 
Za otvaranje dokumenata izvan popisa dostupna je opcija "otvori" koja nudi izravno pretraživanje sa lokalne memorije i OneDrive-a. Kod pisanja novog dokumenta na raspolaganju su i predlošci za jednostavnije kasnije uređivanje. 
 
Kada se otvori dokument, funkcije su jednim dijelom smještene u donjem dijelu ekrana (otvaraju se klikom na "..."), dok je drugi dio u hamburger meniju u gornjem lijevom kutu aplikacije.

- otvaranje trotočja javlja se izbornik: home / insert / layout / review / view
- otvaranjem "hamburger" menija otvaramo > New / Open / Save / Save as / Print ** / Share / Close

**Slanje dokumenata na mrežni pisač radi vrlo jednostavno, bez ikakve instalacije dodataka, znači samo se odabere naziv printera i klikne na ispis. Isto vrijedi za ispis iz bilo koje aplikacije gdje se nudi spomenuta funkcija.
Razina korisnika 5
WINDOWS 10 MOBILE za početnike - nadogradnja sa wp8.1 / hard reset / Windows Recovery Tool[upute] Kako nadograditi postojeći Windows Phone 8.1 na Windows 10 Mobile ?
 
Priprema uključuje:
 - napuniti bateriju mobitela preko 50%
 - osloboditi 2 GB slobodnog prostora na internoj memoriji
 - provjerite status sinkronizacije kako bi svi podaci u tom trenutku bili spremljeni u OneDrive servis - kontakti, slike i dr. (detalje pogledajte u temi o sigurnosti Windows Phone-a)
 - ako ne koristite OneDrive, spojite mobitel sa računalom i napravite sigurnosnu kopiju po izboru
 
Instalacija W10M:
1. Za početak je potrebno instalirati aplikaciju Update advisor (Savjetnik za nadogradnju) na vaš mobilni telefon. Otvorite Windows trgovinu, u tražilicu unesite ime te potvrdite instalaciju.
 
**Ako ne nađete aplikaciju probajte sljedeće:
 - Skenirajte QR kod putem Bing tražilice i pokušajte otvoriti poveznicu.
 - Promijenite regiju telefona (jezik slobodno ostavite na hrvatski) na USA, ponovo pokrenite uređaj i ponovite točku 1

2. Otvorite Update advisor te klikom na "sljedeće" provjerite dostupnost nadogradnje za mobitel. Proces traje oko 30 sekundi.
 
3. Ako se javila poruka u nastavku, znači da je ažuriranje dostupno!
 
4. Označite kvačicom izjavu "omogućite nadogradnju na Windows 10" i kliknite "sljedeće".
 
5. Tu je proces u samoj aplikaciji završio i sad se prebacujete u postavke uređaja.
 
6. Uđite u postavke, te pri dnu pronađite "Ažuriranje telefona".
 
7. Odaberite "provjeri ažuriranja".
 
8. Proces pripreme za ažuriranje traje oko pola sata.
 
9. U  jednom trenutku treba pristati na novi ugovor o korištenju Windowsa i pokrenuti instalaciju.  

10. Prvo paljenje desetke ovisi o broju aplikacija, slično kao i priprema instalacije (cca 15 minuta).


[upute] Vraćanje uređaja na tvorničke postavke (HARD RESET) - preporuka

 
Pažnja: navedenim postupkom brišu se nepovratno svi podaci sa memorije telefona!
 
Obzirom na početnu pripremu, te na masivnost ažuriranog sadržaja nema boljeg trenutka nego odmah napraviti i hard reset, onako u paketu. 

Jedne od češćih nuspojava nakon instalacije mogu uključivati ubrzano pražnjenje baterije, probleme sa aplikacijama, senzorima itd.
 
Osobno nisam primjetio ništa od navedenog, ali kako Lumia hard reset nije vidjela od 2014., mislim da je i više nego zaslužila.


 
1. Postavke
 
2. Sustav > O programu
 
3. Ponovno postavljanje telefona > Potvrditi

4. Nakon što se mobitel ponovo pokrene, odaberete regiju, spojite se na Wi-Fi, prijavite se sa svojim Microsoft računom (Outlook / Live / Hotmail / Windowslive)
 
5. Kada vas mobitel pita za vraćanje postavki, obavezno odabrati "Nemoj vratiti".

Alat za oporavak uređaja (kad soft i hard reset ne pomažu)
 
Pažnja: navedenim postupkom brišu se nepovratno svi podaci sa memorije telefona!
 
Windows Device Recovery Tool (za skidanje programa kliknuti prethodno) služi za oporavak uređaja kada drugim putem nije moguće popraviti grešku. Na računalu je potrebno instalirati spomenuti program te spojiti mobitel, nakon čega će program skinuti posljednju verziju softvera za uređaj i ponovo ga instalirati.
 
Preduvjeti:
 - USB kabel (što bolje kvalitete)
 - Windows 7 / 8 / 8.1 / 10
 - Minimalno 4 GB slobodnog prostora

Upute:
 - Instalirati Windows Device Recovery Tool
 - Spojiti mobitel sa računalom
 - Kliknuti "instaliraj softver"
 
**Proces može potrajati, zato je važno ne prekidati proces dok to program ne dozvoli!
 
Detalje pogledajte na službenoj web stranici (link) a evo i video uputa.
Razina korisnika 5
Windows Karte

Znači rad je provjeren na duljini od cca 150 km (jer mi mi se nije dalo cijelim putem slušati upute) i rade bez greške. Posebno sam pazio kod skretanja, reagirale su točno onako kako treba, čak i par sekundi ranije od očekivanog, 2-3 puta ponavljale radnju, tako da kod prestrojavanja nije bilo nikakvih problema ili dvojbenih situacija. O kašnjenju ni riječi..Nakon što nađete odredište u tražilici, pojavit će se detalji kao što je u ovom slučaju o Gripama, ako je o hotelu riječ nudi i kontakt broj, a ispod su opcije: dodaj u favorite (sync sa kompjuterom), ispis, podijeli te prikvači na radnu površinu u obliku pločice.
 
Osim što napraviti na idućem skretanju, u uskom prostoru ispod iduće radnje nalazi se informacija što napraviti iza iduće radnje, nije naglašeno tako da ne smeta, a opet postoji. Preusmjeravanje funkcionira na način da kad odjednom odaberete drugu rutu, odmah prekinete upute o povratku i nastaljate sa novom.
 
Tu je i brza tipka za gašenje glasovne navigacije super za situacije kad nije potrebna, a želite imati uvid u rutu, umjesto stišavanja zvuka znači kliknete na ikonu zvučnika i riješena stvar.

Pomakom prema dolje javlja se prikaz svi radnji, nazad se vraćate pomakom gore.
 
Izvanmrežna navigacija se pokreće gašenjem interneta, u radu nikakvih problema, mogli bi dodati u aplikaciji odabir online/ offline. Za sada offline palite gašenjem mobilnog interneta u akcijskom centru.
 
Zanimljivo u isto vrijeme Here na androidu nije prepoznao hotel nego samo hotelsko naselje, dok su Windows mape znale i hotel. Uz to automatski su ponudile i broj recepcije što je isto zgodno.
 
Dizajn mi se općenito sviđa (subjektivno za druge), vidi se crta Windowsa 10, sinkronizacija sa kompjuterom je zakon, a tu je i noćni/dnevni prikaz boja, karta/satelitski prikaz, jačina prometa, radovi na cesti, čak i ispis koji radi bez ikakvih dodataka.

*Update: Prije tjedan dana ažurirana je aplikacija Windows Karte. Ako u ove ljetne dane negdje putujete, svakako provjetie je li ažurirana jer donosi nekoliko korisnih stvari

1. Uvećan pokazivač smjera

2. Obavijesti za tranzitni način (javni prijevoz) - push notifikacija podsjeća kad treba izaći iz tramvaja i sl.

3. Istovremeno pretraživanje više mjesta - kliknete na karti na jedno mjesto, bez ikakve međuradnje kliknete na drugo (ili više njih) i aplikacija će automatski dodati kartice tako da se lako možete vratiti na neku od prethodnih. Uz to je i poboljšani prikaz detalja o pojedinoj aplikaciji.

"Nearby" funkcija [USA/UK] > Klikom na Hrana, atrakcije, kupovina, smještaj, kulturne znamenitosti, bolnice i parking pojavit će se nova karta sa točkama prethodno odabranog. Podsjećam da sve što se spremi na jednom (npr. kompjuteru) je dostupno na svim uređajima sa desetkom uz preduvjet da ste registrirani sa istim Microsoft računom.
 
4. Izvanmrežna navigacija: Cortana će ako je koristite podsjetiti da prije puta na odmor ažurirate odnosno skinete mape (ako već niste) kako bi mogli koristiti izvanmrežnu navigaciju. Također sva spremljena mjesta moguće je koristiti i u izvanmrežnom načinu što do sada nije bio slučaj.
 
5. Here mape gube podršku programera zato ako imate pohranjene favorite u Here aplikaciji svakako prebacite željeno u Karte / Maps. Karte su po kvaliteti i mogućnostima već odavno postale broj jedan u navigaciji na windows mobitelima tako da se definitvno isplati imati kao suputnika.
Razina korisnika 5
[upute] Bluetooth tipkovnica
 
Sastavni dio Continuum-a je korištenje periferije, bez obzira radi li se o bluetooth ili OTG spojenim dodacima. Obzirom da imam bluetooth tipkovnicu koja je super radila na prijašnjem mobitelu zanimalo me kako to izgleda na mobilnoj desetki. Tipkovnica je prije dvije godine kupljena u konzumu  sa on/off i connect tipkom.
 
Povezivanje je doslovno isto kao i na androidu:
 
1. Paljenje bluetooth protokola na mobu i tipkovnice
2. Connect na tipkovnici
3. Kad nađe tipkovnicu upisuje se jedinstveni kod + enter (samo kod prvog povezivanja)
4. Svako iduće povezivanje ide automatski unutar 2 sekunde
 
Super je što kombinacije tipki na PC-u i ovdje imaju isto značenje, pa svi koji ih znaju nemaju problema sa učenjem. Službeni popis je ovdje ali radi više nego što su napisali, isprobao sam ove u nastavku:
 
CTRL + C - kopiranje / - izrezivanje / - undo / - zalijepi
 
U Office-u označavanje teksta sa shift, ctrl+shift+pg dn i slične kombinacije, ovisi naravno o tipkovnici što ima od toga ali kao na PC-u uglavnom.
 
ALT + F4 - zatvaranje prozora
 
ALT + TAB - multitasking izbornik (ako se stisnu jednom obje automatski se skače na iduću, uz držanje alt-a ulazi se u izbornik..znači isto kao na kompu alternativa je win + tab)
 
WIN + L - skok na lockscreen
 
WIN + A - otvaranje akcijskog centra
 
WIN + S - otvaranje tražilice ili Cortane ovisno što je uključeno
 
WIN + C - otvaranje Cortane i to u načinu da se može odmah reći naredba
 
WIN + enter - pripovjedač
 
WIN + O - rotation lock
 
WIN + E - file explorer
 
WIN + K - Connect quick action
 
WIN + U - Ease of Access Center
 
WIN + Printscreen - slika zaslona
 
WIN + P - postavke zaslona
 
F5 - refresh
 
Backspace - korak nazad
 
Kad mob miruje, može se probuditi enterom ili sa backspace jedino ga ne znam otključati (?)
 
Od funkcija na ovom modelu tipkovnice jedino ne rade tipke postavke glasnoće i mute, mislim da je do tipkovnice budući je certificirana za android. Kad stigne type c OTG adapter ću isprobati sa Logitech setom pa javim.
Razina korisnika 5
Continuum - OTG povezivost
 
Stigao mi je OTG adapter type-C pa odmah probao sve što je došlo pod ruku 

[Miševi]
Probao sam dva modela, prvi bežični Logitech M215 sa običnim prijemnikom (nije unifying) koji se spoji na OTG, drugi je žičani izMX serije sa više tipki. Rade kako treba, sve funkcije zadržane, čak i naprijed / nazad tipke na bočnoj strani su funkcionalne u Edge-u, dakle kao na kompjuteru. Akcijski centar se otvara klikom na traku na vrhu isto kao i virtualne tipke sustava. Ono što mi se posebno sviđa je buđenje ekrana kad se pomakne miš (npr. kao da se ukljanja screen saver), tako se dođe na zaključani zaslon i onda se jednim klikom otključa ekran, znači za vidjeti kolko je sati i obavijesti dovoljno je pomaknuti miš.

[Desktop set] 
Treće sam spojio desktop set Logitech MK520 gdje se na jedan unifying prijemnik spajaju bežični miš i tipkovnica. Također sve radi uz gore opisane funkcije.
 
[Eksterni diskovi]
I na kraju su na red došla dva diska jer me zanimalo onih deklariranih 2 terabajta koji službeno pišu u specifikacijama. Jedan My Passport od 1 TB i My Book od 2 TB rade jednako, ovaj 2,5 inčni disk je bez vanjskog napajanja, radio je poprilično brzo obzirom na napunjenost od 80 %. My Book je 3,5 inčni disk koji koristi vanjsko napajanje, tako da što se tiče opterećenja je zgodniji za korištenje na mobitelu iako je većeg kapaciteta. Ono što je meni jako bitno kad koristim eksterne diskove je njihovo gašenje kako se ne bi oštetili.

 
Gase se ulaskom u postavke > uređaji > USB i onda se pričeka koja sekunda da uđu u stand by (isto ono što se desi na kompjuteru klikom "safely remove ..."). Za pregledavanje sam koristio ugrađeni File Explorer, naravno može se bilo koji drugi po želji.
Razina korisnika 5
Dijeljenje interneta - znači moguće je stvoriti Wi-Fi pristupnu točku, ali i putem bluetooth-a. Dodatno ako su dva uređaja na desetki već upareni putem bluetootha (npr. tijekom slanja slika), jedan može na drugom aktivirati dijeljenje interneta, naravno ako se to prethodno dozvoli u postavkama. Prikazuju se i podaci o IP i MAC adresi spojenih uređaja.
Razina korisnika 5
Snimanje razgovora od sada je podržano u samom sustavu, pa je pametno omogućiti za slučaj potrebe. (**stariji modeli Lumia nisu podržani)
 
1. Postavke > System > Phone > na dnu odabrati Voice recorder
 
2. Tijekom razgovora record tipka za početak i prestanak snimanja

3. Pregledavanje i uređivanje snimke - izrezivanje / označavanje trenutaka / dijeljenje / detalji o kontaktu
Razina korisnika 5
Popis stvari koje sutra dolaze sa Anniversary Update-om na mobitele, ima ih dosta pa sam neke izostavio.
 
Zaključani zaslon:
 - "back" tipka postaje kamera tipka
 - prikaz kontrole multimedije
 - kod gašenja mobitela poruka Doviđenja ostaje prikazana sve do trenutka gašenja mobitela, kalendarska obavijest se i dalje javlja prije gašenja kao podsjetnik
 
Sustav:
 - podrška Contiunuum-a za USB ethernet
 - pozadinski rad do 16 aplikacija
 - poboljšan Word Flow način pisanja za duge riječi + poboljšanjo predviđanje teksta
 - baner za poziv se pokazuje iznad notifikacija
 - novi emoji + defaultni imaju žutu boju
 - 5 inčni ekrani (L640, L830) dobivaju mogućnost korištenja jednoručne tipkovnica
 - smanjeno trošenje baterije za radnju buđenja ekrana (oni koji ga probude da vide kolko je sati) ..vjerojatno se misli na one koji nemaju glance
 - BACKUP - promijenjen format backup-a na OneDrive-u (po novom troši manje prostora) pa obavezno napravite novu kopiju odmah iza ažuriranja budući da stara više nije kompatibilna
 
Aplikacije
 - swipe potez u sms aplikaciji briše razgovor
 - aplikacija za pozive ima indkator propuštenih poziva i govorne pošte
 - Slanje slika preko Skype-a korištenjem Kamera aplikacije
 - kod korištenja vlastite glazbe, alarm će brže postati glasniji
 - Pouzdanija navigacija između kamera aplikacije i galerije sa slikama
 - Feedback Hub je novo mjesto za povratne informacije, nastao je spajanjem Windows Feedback i Insider Hub-a
 - Outlook kalendar
 - Skype preview
 - Outlook Mail & Calendar (nova pločica kalendara, brzi odgovor u notifikaciji da se kasni na sastanak, za pseudonime outlook računa nisam siguran dolaze li sada ili kasnije)
 
Start i akcijski centar
 - Pločice se osvježavaju sve odjednom (umjesto po redu kao do sada)
 - Pločice također osvježavaju odjednom integrirane bedževe i sadržaj
 
Akcijski centar
 - Ikona aplikacije vidljiva samo jednom
 - Nasov svake aplikacije je smanjen pa stane više obavijesti
 - obavijesti mogu imati "hero images" + “Text Scaling” prikaz obavijesti
 - Smanjena veličina notifikacije
 - Prilikom paljenja / gašenja određene funkcije u akcijskom centru, neko vrijeme će se prikazivati on/off način
 
Microsoft Edge
 - swipe za naprijed / nazad kao što je imao Internet Explorer
 - X-tipka za zatvaranje tabova je povećana
 - Word Flow način pisanja dostupan i u Edge-u
 - ikona InPrivate pretraživanja se prikazuje pokraj "novog taba"
 - ažurnija notifikacija za početak download-a
 - Go forward dodan u "..." (ellipses meni) 
 - kad edge otvori novi tab, tipka back će ga zatvoriti
 - obavijest o skinutoj datoteki sadrži: ime, status i web domenu
 
Cortana (novine se preklapaju sa onima na PC-u osim dostupnosti)
 - od sada govori i španjolski, portugalski i francuski
 - tipka za prepoznavanje pjesama na vrhu
 - turn-by-turn navigacijske upute kod korišteja aplikacije Maps
 - Obavijesti o praznoj bateriji, find my phone i dijeljenje navigacijskih uputa na svim uređajima sa Cortanom
 - Mogućnost slanja slike sa mobitela na PC!
 - prikaz novih notifikacija u akcijskom centru
 - Cortana sada može automatski dohvatiti željeni jezik govora
 - Automatski predlaže podsjetnike + podsjetnicima se može pridružiti slika
 - Mijenjanje jezika Cortane + Postavke Cortane izbačene iz bilježnice, sada su odvojene + Osvježena animacija Cortane
 - Cortana pretražuje i u Office365 računima, potrebno ih je povezati
 
Postavke
 - odabir prioriteta notifikacija
 - odabir maksimalnog broja notifikacija za pojedinu aplikaciju
 - mijenjanje rasporeda Quick Actions ikona
 - Windows update - postavljanje perioda kad u kojem se najviše koristi uređaj kako tada ne bi došlo do ažuriranja aplikacija; notifikacija za svaku ažuriranu aplikaciju uz vidljivu povijest ažuriranja
 - isključivo 3G način rada mobilen mreže
 - navigacijska traka ima svoju stranicu
 - dual sim uređaji podržavaju Visual Voicemail
 - Windows Hello vrijeme nakon koje traži ponovnu autorizaciju
 - Izbačen je Wi-Fi sense, više nema podrške za dijeljenje veze sa kontaktima, tu se treba zahvaliti svima koji to nisu koristili a naveliko olajavali opciju
 - Izbačen je kids corner
 - "Always show Glance screen when charging" je sada osnovni način rada
 - Active hours se mogu podesiti na maksimalno do 12 sati (do sada 10)
 - Glance opcije prebačene iz Extras u Personalization
Razina korisnika 5
Velika unapređenja upravo izlaze !

Tzv. Redstone2 verzija W10M upravo je puštena na testiranje kroz Fast ring (ne preporuča se isprobavati običnim korisnicima).
 
Tri najznačajnija unapređenja su:
1. u Continuum izravno iz džepa (bežično i bez dock-a)
2. promijenjive veličine prozora (kako to stvarno izgleda na PC a ne preko cijelog zaslona kao na tabletu)
3. različiti Start menu za telefon i za Continuum (kako bi u Continuum-u to izgledalo kao i na PC, a ne kao na telefonu)
 
Ima još neki novotarija, ali meni se čine ove tri najzanimljivije.

EDIT: autor je forumaš Ng
Razina korisnika 5
[Geste] Koristite automatsko paljenje zvučnika tijekom razgovora?

Settings > System > Phone > Audio routing > ON

Na mojoj Lumii 950 radi jako dobro, isto sam koristio na Note-u no morao sam imitirati pokret... ovdje ne pazim na ništa, a uvijek prepozna jel mobitel na uhu. Naredba zvučnika je uvijek označena da ne bi nekog zavaralo, ali on svejedno automatski prebacuje ovisno o položaju mobitela.

Razina korisnika 1
Pozdrav! Vidim da je ova tema malo zastala pa koristim priliku da je pokrenem s nekim pitanjama. Posjedujem Lumiju 640xl s kojom sam imao podosta problema. Nakon servisa prošle godine stvar je sređena a garancija produžena (izmjenjeno je praktički sve osim kučišta). Međutim, u zadnje vrijeme primjećujem nene vrlo slične probleme s pikselima, divljanjem baterije (i/li indikatora), čestim restartanjima, stalnim "popravljanjima" microSD kartice itd. Dakle krajnje je vrijeme za vraćanje u servis. Ovih sam dana malo gledao po Njuškalu za neki zamjenski mobitel, pomišljao sam čak da uzmem neki android kao alternativu u ovakovim situacijama. Na kraju sam uzeo istu Lumiju kakovu posjedujem jer je bila po povoljnoj cijeni, s još važećom garancijom - 400 kuna. Mobitel je stvarno odličan, 10/10, pažen i vrlo malo korišten. Vlasnik mi je rekao sasvim iskreno da ga prodaje zbog toga što se ne može naviknuti na windows10, njegove bubice i preslab izbor aplikacija koje se dodatno krešu. Poslije te kupnje malo sam guglao problematiku i vidim da se naveliko kalkulira o gašenju Win.10 mobile, tj. da će po nekim izvorima već 2018. prestat tehnička i korisnička podrška Microsofta (?). S obzirom da se na ovom podforumu podosta diskutira(lo) o Microsoftu, Lumijama i Win. 10, i da se uz sve primjedbe i nesavršenosti ipak entuzijastički zagovarao projekt MS na Lumijama s windozama, zanimalo bi me što upućeniji forumaši misle o tome, tj. što to praktički znači za one koji posjeduju Lumije pa i neke skuplje top modele. I još jedno sasvim konkretno pitanje. Naime, podešavam ovu novo kupljenu Lumiju i vidim da mi je u trgovini nedostupna aplikacija Lumia Play to. Btw. ta dobra i korisna aplikacija najnormalnije radi na onoj staroj XL koju nosim na servis, međutim na ovu koja je iz razumljivih razloga vraćena na tvorničke postave, ne da se više instalirati. Pitanje - postoji li neka zamjenska aplikacija koja može odradit taj posao (povezivanje mobitela s tv-om, pregledavanje multimedije na povezanom zaslonu)? Hvala.
Razina korisnika 5
Što se tiče win10 mobile, da polako će u povijest, nisam siguran da će to biti 2018 ? MS radi na uređaju koji će pokretati "punokrvne" win 10, uređaj poznat pod imenom SurfacePhone.
No, to ne znači da će prestati raditi , moći ćeš još nekoliko godina koristiti svoju lumiju. Nema više uređaja koji će raditi nekoliko godina, svaki proizvođač garantira određeni period podrške, što god da kupiš. Recimo kupiš Samsung frižider, garancija je 5 godina na uređaj 10 godina na kompresor, nakon toga ako se pokvari možeš ga baciti.
Lumie su najdugovječniji smartphonei, uz malo spretnosti i znanja čak i one najstarije mogu lijepo raditi na win10M, kao recimo Lumia 920.
Što se pak tiče aplikacija, neke starije nisu dostupne u trgovini više, ali bi ti se trebali povući podaci prilikom instalacije, dakako ako si odabrao da povučeš podatke, no ne uvijek, u pravilu stare aplikacije ti rade na uređaju dok ne radiš reset uređaja.
Što se tiče aplikacije Lumia play to, sorry nisam je koristio pa ne znam niti koja bi je mogla zamijeniti, no koliko vidim niti nema potrebe jer je dostupna i dalje.
Preporučujem da ažuriraš mobitel do kraja, a to će potrajati na Lumiji 640 XL jer je stari mobitel, ima puno ažuriranja.....


Razina korisnika 1
Okej, neće se to dogoditi preko noći, podrska je navodno osigurana do listopada 2018. poslije vise neće biti nadogradnji pa će stvar zavrsit kao i s win.xp i sl. Neće to bit smak svijeta, dotad će te moje Lumije gurat ako ih ipak prije ne prodam, mada se za njih i ne moze dobit nena lova. A i mobiteli su napravljeni većinom da traju tih godinu- dvije, poslije nastupe problemi a ponekad i dosade pted naletom boljih, povoljnijih..Svejedno, ostaje cinjenica da se Lumije naveliko povlace, nema ih, osim mozda nekih najskupljijih, u ponudi operatera niti u web-shopovima. Microsoft od njih odustaje, istao kao i od Win. 10 mobilea koji će za koji godinu u povijest.. Steta, a i mislim da to bas i nije ispala fer igra prema korisnicima. Sto se tice spomenute aplikacije ona nije dostupna na ovoj Lumiji na kojoj je u startu bio instaliran win.10 (2015), fok na ovoj starijoj na kojoj je napravljena nadogradnja na desetku, radi normalno. Inače je ta aplikacija bila jedina koja je mogla multimediju s mobitela puknut na televizor. Druge slične očito nema, za razliku od androida gdje takovih ima na desetine, još jedan pokazatelj da je stvar u banani. Slično je i navodno i Shazamom i s još podosta aplikacija. Btw. dok sam pisao ovaj post mobitel mi je u multitaskingu nakon pritiska na back tipku počeo neprestano vibrirat pa sam ga morao kombinacijom tipki restartat.. To se već dogodilo par puta. Uz famozno popravljane sd kartice nakon restarta, pa dobivanja obavijesti o fantomskim porukama odn. izostanka obavijesti o propuštenim porukama..Sve su
to softverske cvebe a zbog hardverskih mobitel opet na servis. Ostaje mi jedina nada da ću s ovom drugom Lumijom biti bolje sreće.:/
Razina korisnika 5
Sve apikacije će ti raditi kada će mobitel biti potpuno ažuriran sa posljednjim ažuriranjem, a svaki drugi utorak u mjesecu dobivamo manje/veće ažuriranje win10M sustava + ostala ažuriranja pojedinh apliakcija tijekom mjeseca.
Ne treba ti 10 aplikacija za jednu stvar, dovoljna je jedna ili dvije koje rade.

MS ne zanemaruje svoje korisnike, pad prodaje lumia je logičan jer se niti ne proizvode više.

Evo slikovito na čemu MS radi:Dakle MS ne napušta svoje korisnike, ne gasi win10M već radi na poboljšanju "eko" sustava.

Što će im samo još jedan novi mobilni sustav, kada mogu izbaciti na tržište nešto sasvim novo, tehnološli napredno, nešto što će imati budućnost.
Pad windows smartphonea je zapravo najava za SurfacePhone.
Ukoliko ste frustrirani trenutnom siutacijom niste jedini, ali to je privremeno....
Računala se sve manje koriste, a opet neke stvari nikada neće biti moguće bez njih.
Tu nastupa MS, korisnici windowsa smo svi mi, naši očevi i majke, bake i djedovi, naša djeca, mnogi od nas baš zato vole lumie, svjesni smo da na lumiama nisu pravi windowsi, ali ih priželjkujemo.
MS je uvijek bio inovativan i na području hardware, vjerujem da će uskoro svijetu predstaviti uređaj koji ćemo svi rado nositi u svom džepu i imati računalo sa sobom uvijek i svuda.
UWP (united windows platform) je tu, razvijači aplikacija rade na njemu, no dok ne bude gotov sve, tu je CShell koji će objediniti win10M i win 10.


Nadalje Windows 10 Fall Creators je slijedeće veliko ažuriranje windows sustava (uskoro stiže), za što su naše lumie već pripremljene, čak i neke za koje su rekli da neće biti podržane poput moje lumie 830 (moguće je pripremiti i starije pa čak i Lumiu 520).

Tako da se ne slažem da win10M umire, već doživljava evoluciju.

Hardware na lumiji 640 XL koji koristiš je odličan, bolji od recimo lumie 650 i 550, ali oni koji ti popravljaju Lumiu nemaju pojma o tome, zato i imaš problema.
Proguglaj malo po forumima i možeš si sam riješiti sve probleme, ne moraš zato biti haker.
Razina korisnika 1
Ova "nova" Lumija je kompletno ažurirana i u pogledu softvera i biblioteke/aplikacija. Ustvari je podešena na isti ili jako slučan način kao i ova koju nosim na servis, logično. Svejedno, ne migu skinut tu aplikaciju jer nije podržana/ kompatibilna sa softverom (takova je poruka). Nisam ja jedini, mnogi se na isto žale ( guglao sam). Nažalost alternative koje neki predlažu su bez veze, nefunkcionalne. Dakle, ne radi se ovdje da mogu birat između 5,10 ili 100 sličnih aplikacija nego mi nije dostupna ni ta jedna jedina. Što se tiče servisa, za neke od navedenih softverskih problema sam proguglao da su bugovi nakon nekih nadogradnji, i da su poznati za taj model Lumije. Što se hardvera tiče, prije godinu dana je izmjenjeno u mobitelu sve osim kučišta, zato mi je i produžena garancija za dvije godine. Međutim, sada je slična "simptomologija" pa se pitam jesu li oni uistinu sve to izmjenili ili stvar (ekran npr.) samo reparirali i malo ušuškali, dok drži - drži. Usput čitam da je servis Lumije prebačen u Mađarsku (tamo se navodno šalju), a to znači da će potrajat par tjedana. Doduše, tako je bilo i prvi put, možda je već onda ustanovljena ta praksa.
Razina korisnika 1
Lumija zaprimljena u Mobis servisu. Ipak, tamo se ne popravlja nego šalje u Mađarsku.:)
Prepozmao sam podosta navedenih bugova na svojoj Lumiji 640xl.http://windowsreport.com/fix-windows-10-mobile-creators-update-bugs/
Razina korisnika 4
@Gorlock, svaka čast na pojašnjenju!

Tužno je vidjeti kako ovaj forum umire, sve je manje ljudi. Eh Vip... šteta što su upropastili forum.
Inače postao si glavna faca i to u cijeloj regiji zahvaljujući nekom liku koji me opsesivno ganja okolo po netu, pa je pročitao ovdje jednu našu diskusiju i zaključio kako sam ja bezobrazna i kako sam te izvrijeđala. (to ti je na portalu Windows Novosti gdje se komentira o Windows Telefonima). Pa evo, ovom prilikom moja isprika ako sam te ikad uvrijedila 🙂 🙂 :?🆒:)
Kako si inače, imaš li još uvijek L830 ili možda i neki drugi mob osim nje?
Eto, čekamo taj famozni Surface, nadam se da će doista biti "ultimativan" uređaj kao što u MS-u tvrde 🙂
Razina korisnika 5
Ne sjećam se da si me uvrijedila, he heh.... Niti nemam pojma da sam postao glavna faca?
Dobro sam hvala na pitanju 🙂 vjerujem da si i ti.
Da i dalje koristim Lumiu 830, upravo tipkam s nje, prošli utorak svježe ažurirana, uz nju koristim kao službeni mobitel Lumiu 550 jer stane u svaki džep od košulje, što mi je bitno osobito sada u ljeto, he he....
Ostatak šire obitelji i dalje briju lumie, sve su na win10; 650, 640, 550 i 535.
Imam i tablet HP sa win 10 🙂

950 i 950 XL nisam nikada kupio, razmišljao jesam, no teško mi se rastati od L830 a niti nema razloga za to.

Inače 950 i 950 XL se sad mogu kupiti za smiješno malo novaca.

Uglavnom lumie su rekao bih nepoderive i dugotrajne, a iako vlada mišljenje da ima malo aplikacija svaki mjesec i trgovini uočim neke nove u trgovini.

U sadašnje vrijeme oni koji me baš ne znaju pa vide Nokia Lumiu 830 pitaju Jel to nova Nokia?
Kad im pokažem ostanu zatečeni i u svom neznanju jedino što mogu reći je kako ne vole Windowse. Kad ih pitam na čemu im rade računala kod kuće, u uredu itd, odgovor je u 99% na Windowsima od kojih čak 60% njih rade na win10 i zadovoljni su s njima.
No svi su skeptici po pitanju smartphonea pa čak i sa win10. To je po meni kriv marketing koji je odradio loš ili nikakav posao, no opet možda je to sve dio masterplana za uređaj koji nadolazi.....
Razina korisnika 4
Dođi, pridruži nam se, ovdje ima više ljubitelja windows phonea :)
http://www.windowsnovosti.com/

Ja sam jako zadovoljna s L950, sad je imam godinu dana i baš je volim, isto nemam potrebu za novim telefonom. A i ne napušta mi se Windows 10. Nadam se da će biti sve ok i da će se novi uređaj pojaviti, a do tad će me služiti moja Lumia 🙂
Razina korisnika 1
Samo mali update prethodnih postova. Dakle, Lumia 640 XL prije cca. pet tjedana zaprimljena u Mesc servisu s opisom gore navedenog kvara. Mobitel poslan u Mađarsku jer servis za Lumije više ne postoji u Hrvatskoj. Nakon otp. tri tjedna, servis kao gotov. Odlazim po mobitel mada mi je opis popravka krajnje neobičan. Od svih navedenih problema, bijelih točki na ekranu, problema sa katastrofalnom baterijom itd. zamjenjen je samo jedan vijak rado "boljeg prijanjanja". Eh da, stavili su mi novu zamjensku maskicu jer je stara bila malo zapukla (to valjda kao poklon). Ipak, vrag mi ne da mira i u Mobisu ga startam da vidim što je s ekranom. Naravno, ispostavilo se ono što sam slutio - ekran i dalje s istim kvarom, taknut nije, mada u opisu učinjenih servisnih radova piše da je popravljan/o. Odmah to pokazujem curi na prijemu. Nijo joj jasno, zagledava, kao čudi se - ipak je to najbitniji razlog zbog kojeg je mobitel dat na servis. Razgovara sa šeficom i predlaže mi da mobitel opet ostavim na servisu kako bi ga vratili u Mađarsku. Obećaje da će bit popravljen u najkraćem mogućem roku - za tjedan dana. Nakon tjedan dana provjeravam nalog na stranicama Mesc-a. Stoji isto što i prvog dana - mobitel zaprimljen na servis, bla, bla..Ovo je mala crtica kako trenutno funkcionira stvar s Lumijama.. Svi dižu ruke od njih, korisnici stavljeni na rep prioriteta, a takovo je i postupanje servisa.. Čitano doslovno i/li između redova, samo da ti otvoreno ne kažu - ko te grebe luzeru s Lumijom, svi su digli ruke od tog braba samo nas ti uporno gnjaviš umjesto da taj tragični komad hatdvera i softvera ne baciš u Savu. Ali, voila! Nekako smo došli do tvoje email adrese pa ti zato konstantno zatrpavamo inbox s našom fantastičnom ponudom novih uređaja od 1999 do 9999 kuna. Navali narode.?
Razina korisnika 1
Sori na tipfelerima. Koliko god ih pokušavao ispravit, ne uspijevam. Pitamje za admina/moderatora foruma - čemu služi opcija "uredi" ako ne funkcionira?
Razina korisnika 7
Bedž +3
Funkcionira, ali samo sat vremena.
Razina korisnika 1
Pokušao sam uredit post odmah, čim sam vidio tipfelere, ali što god upisao, edit ne prohvaća. Na kraju sam odustao.

Odgovori