PITANJE

Zašto je internet postao tako grozan ovih zadnjih par tjedana?

  • 24 January 2021
  • 49 odgovora
  • 1476 pregleda

Već tjednima je internet grozno spor, ne samo meni nego i nekim mojim poznanicima također. Najviše se primjećuje na porukama koje trebaju nekad do 10 sekundi da se pošalju, a ping skače gore dolje non stop. Prije je sve bilo stabilno.

 

P.S. pišem iz Splita


Odgovora 49

Pozdrav ma31n,

ukoliko imaš poteškoća sa korištenjem usluge molimo te da kontaktiraš tehničku podršku kako bismo pokušali riješiti poteškoću.

Razina korisnika 4
Bedž

Činjenica je da je problem postao globalno kroničan, pa su ovi pokušaji pojedinačnog “rješavanja” problema samo privid.

Bedž +3

@Ord, možeš nam se javiti i OVDJE za provjeru. 

Razina korisnika 4
Bedž

Ma, javljao sam se ranije (preko FB-a), pa je sad kod mene “prolazni” DL prosjek oko 20 Mb/s, nego sam samo konstatirao da imate jako povećan priljev nezadovoljnih, što upućuje na ozbiljan problem u cijelom sustavu.

E frende da ja imam takav prosijek dignuo bih spomenik Vipu 

 

Svjetski asevi. Zalio sam se na famozno povjerenstvo pa me bas zanima sta je to. 

Bas me zanima kako ce mi objasniti da mi pustaju manje od zakonski propisanog minimuma?!

A tek uhljebi u Hakomu?! Kazu zakonski minimum je 5 Mb/s, ali operater mora isporuciti minimalno 70%?!

Pa bih volio da mi netko pametniji objasni zasto onda zakon kaze 5 Mb, ali to je, po njima, 3,5 Mb 

Pitao Hakom u vezi toga zašto A1 i Tele 2 imaju manje brzine od 4MB/S, ovo je odgovor:

Poštovani,
 
obzirom na tehničke karakteristike usluga pokretne mreže, važećim propisima nije određena obveza operatora da korisnicima garantiraju određenu minimalnu brzinu prijenosa podataka. Međutim, člankom 37. stavkom 3. Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničko komunikacijskih mreža i usluga je od 1. siječnja 2020. određena obveza operatora da procijenjene maksimalne i oglašavane brzine širokopojasnog pristupa internetu oglašavaju, odnosno prikazuju na način da uz navedenu brzinu jasno naznače da je ista ostvariva samo u odgovarajućim uvjetima (navedeni tekst mora biti naznačen u istoj veličini i fontu). Također, istim je određeno da se korisnici mogu informirati o brzinama širokopojasnog pristupa internetu koristeći alat za mjerenje brzina širokopojasnog pristupa internetu u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama izrađen od strane HAKOM-a (dostupan putem poveznice: https://hakometarplus.hakom.hr/home), a za prvih 10 mjerenja u pojedinom mjesecu ne obračunava se potrošnja podatkovnog prometa iz ugovorenog tarifnog paketa. 
 
Dakle, u konkretnom slučaju nemate zakonske osnove da od niti jednog operatora pokretnih elektroničkih komunikacija tražite da Vam garantira minimalnu brzinu interneta od 4Mbit/s. 
 
Također, koristimo priliku za napomenuti kako u sklopu univerzalne usluge postoji obveza Hrvatskog Telekoma d.d. (budući je isti proglašen operatorom univerzalnih usluga u Republici Hrvatskoj) da osigura pristup univerzalnim uslugama svim fizičkim i pravnim osobama na cijelom području Republike Hrvatske, na temelju razumnog zahtjeva, neovisno o njihovoj zemljopisnoj lokaciji. Univerzalne usluge, među ostalim, uključuju uslugu prijenosa podataka minimalne brzine prijenosa od 4 Mbit/s u dolaznom smjeru i 512 kbit/s u odlaznom smjeru. Bitno je napomenuti kako, iako se pristup univerzalnim uslugama u pravilu realizira putem nepokretne elektroničke komunikacijske mreže, u slučaju nemogućnosti realizacije usluge putem nepokretne mreže, operator ima pravo isti realizirati korištenjem neke od tehnologija koje su dostupne na lokaciji pojedinog korisnika, npr. putem pokretne elektroničke komunikacijske mreže (npr. USB stick, WiFi...). “
 

Znači samo T-COM mora imati najmanje 4Mbit/a , na moju žalost A1  smije i manje,  ali se nadam da će A1 ipak biti bolji pa neka stave na najmanje 5MBIT/s.

Razina korisnika 3
Bedž +3

I ne baš. Znači da t-com treba moći ponuditi na lokaciji uslugu 4Mbit/s. Ako iz nekog razloga to ne uspijevaju preko fiksne mreže (parica/optika) a mogu ostvariti putem nečega baziranog na sim kartici, to je onda isto ok. Ali ako na mobilnoj usluzi imaš nisku brzinu, a na istoj adresi je dostupna parica gdje bi mogao imati tih 4Mbits/s, onda je to isto ok. Ni t-comu nitko ne propisuje minimalnu brzinu na mobilnoj usluzi.

Ali sramotno je da u današnje vrijeme brzina bude manja od 4Mbit/s po meni je i to premalo.

Kako da je Hrvatska velika kao Kina, pa je problem pokriti signalom da nitko u A1 nema problema sa brzinom neta, bilo na mobitelu, ruteru… Kao što napisah čekam pokretanje 5G pa će onda biti jasno kakav je uistinu A1. T-com ne smanjuje brzine ispod 4Mb/s za razliku od A1 I Tele 2. Slovencima je najbolje, stave jedan odašiljač i pokriju cijelu zemlju sa 5G :grin: .

Razina korisnika 4
Bedž

...T-com ne smanjuje brzine ispod 4Mb/s za razliku od A1 I Tele 2.

Pogrešno, smanjuje. U “Gigabox” uslugi nakon potrošenog limita od 300/400 GB, smanjuje brzinu na 4 Mbit/s.

...T-com ne smanjuje brzine ispod 4Mb/s za razliku od A1 I Tele 2.

Pogrešno, smanjuje. U “Gigabox” uslugi nakon potrošenog limita od 300/400 GB, smanjuje brzinu na 4 Mbit/s.


Napisah ispod 4Mbit/s, točnije rečeno-Gigabox: T-com

“Nakon toga i jedni i drugi imaju internet neograničeno po brzini do 4/1 Mbit/s. “

A1 “Savršena”

Nakon potrošenih 100 GB internet prometa  brzina se spušta na 2Mbit/s. 

T-COM Unlimited

Pretplatnik koji unutar jednog mjeseca potroši 200 GB, nastavlja korištenje neograničenog podatkovnog prometa slanjem ključne riječi NASTAVI na broj 13636 čime dobiva dodatnih 50 GB podatkovnog prometa. Pretplatnik može aktivirati neograničeni broj dodatnih 50 GB u istom mjesecu no samo ukoliko je u potpunosti potrošio prethodno dodijeljenih 50 GB. Nakon što Pretplatnik iskoristi definiranu količinu podatkovnog prometa, a prije svakog nastavka novog paketa, doći će do smanjenja brzine prijenosa podataka na do 64 kb/s te će se isto primjenjivati sljedeća 24 sata. Nakon isteka perioda od 24 sata Pretplatnik neće moći koristiti internet promet do kraja obračunskog razdoblja ukoliko ne pošalje SMS poruku s ključnom riječi NASTAVI na broj 13636.

Ipak je razika između 2 i 4 Mbit/s. ili  potrošenih 100 ili 200 GB, pišem o internetu preko mobitela. Savršena- Unlimited. Jes da je savršena jeftinija ali nema 5G  i ograničenje je 100 GB a UNLIMITED 200GB. Savršena smanje na 2Mbit/s- unlimited, pošalješ sms i opet 50 gigi 5G.

 

 

 

Razina korisnika 4
Bedž

Brzina nominalno bude 4 Mbit/s, ali u stvarnosti bude manja. Ipak mislim da se obveza tolike minimale odnosi na fiksni žičani internet, osim u iznimnim slučajevima gdje ga nema.

Razina korisnika 6
Bedž +6

 

.. pa je problem pokriti signalom da nitko u A1 nema problema sa brzinom neta, bilo na mobitelu, ruteru… 

Sa 5G mrežom to neće biti problem…

Ali, i A1i HT trenutno nude hibridni 5G jer je 5G infrastruktura skupa i za puno jače telekome od ovih naših maleckih. I koliko sam čitala, A1 nije dobio potporu od države pol milijarde eura...a i najjači britanski telekomi priznali su da je implementacija 5G i za njih nedostižan san bez potpore države.

Razina korisnika 3

Gdje to A1 nudi hibridni 5G?

Razina korisnika 4
Bedž

Za očekivati je da će stanje biti još gore, jer će bazne stanice dijeliti i jednu i drugu mrežu. I ovako se stvari jedva drže.

Razina korisnika 6
Bedž +6

Gdje to A1 nudi hibridni 5G?

Trenutno za obično pučanstvo još nigdje, izgleda. Ali imaju jednu hibridnu baznu stanicu u Rijeci, Osijeku i Zagrebu, mislim da ih imaju negdje oko 5, a HT 20 stanica.

Evo karte 5G mreže od A1, prijavljeno od korisnika 

 

Gdje to A1 nudi hibridni 5G?

Trenutno za obično pučanstvo još nigdje, izgleda. Ali imaju jednu hibridnu baznu stanicu u Rijeci, Osijeku i Zagrebu, mislim da ih imaju negdje oko 5, a HT 20 stanica.


Koliko znam u Osijeku nemaju,  t-com ima. A1 I T-COM nisu naši i mislim da Austrijanci i Nijemci imaju novaca za 5G samo je pitanje dali će im jedno balkansko pleme biti zanimljivo za ulaganje. Uglavno rasplet će biti zanimljiv sada je u igri i  Telemach. Pa tko bude najbolji, eto mene tamo.

Razina korisnika 4
Bedž

Zar ovo na karti nisu A1 5G odašiljači u Osijeku?

 

 

Razina korisnika 6
Bedž +6

Ima i u Osijeku, nije mi stalo u kartu, ali je i Osijek ljubičast,tj. korisnici su prijavili da love 5G A1 mrežu

Razina korisnika 6
Bedž +6

Zar ovo na karti nisu A1 5G odašiljači u Osijeku?

 

 

Valjda jesu, ja nisam išla u detalje, samo sam htjela vidjeti gradove na karti 😁

Razina korisnika 4
Bedž

Ma ne, samo sam se osvrnuo na tvrdnju zoranp da A1 nema 5G odašiljača u Osijeku.

Razina korisnika 7
Bedž +1
  • zoranp

  • Unlimited tarifa nakon potrošenih 200GB brzina se spušta na 4Mbps ,a ne kako si napisao 64 kb/s. Potrošio 200GB dobio sms ali brzina nije smanjena iako nisam poslao sms.

Razina korisnika 4
Bedž

Mislim da je on samo copy/pastao iz one YOLO ponude.

Razina korisnika 7
Bedž +1
  • nickno

  • HT ima samo u Varaždinu 12 tornjeva sa 5G mapirani i vidi se na cellmapperu kad klikneš na toranj. Tako da ovo tvoje od 20 tornjeva ne stoji ima ih punoooo više i Zagreb sam mapirao jedan dio na relaciji kojom sam prolazio i ima ih hrpa. A što se tiče A1 zasad nema potvrde od korisnika da koriste 5G mrežu A1. I da još jedno pitanje na kojim tarifama A1 je dostupan 5G? Dali je dostupan i na bonove?

Razina korisnika 7
Bedž +1

Mislim da je samo copy/paste iz one YOLO ponude.

Sigurno

Odgovori