Cortana - tips & tricks

  • 12 December 2016
  • 6 odgovora
  • 2816 pregleda

Razina korisnika 5
  • Super Forumaš
  • 75 odgovora
Jeste li i vi jedni od onih koji koriste najosobniju pomoćnicu koja postoji u tehno svijetu?

Bez brige, ova tema je izvan njezine bilježnice zato podijelite svoja iskustva i tajne korištenja sa forumašima.

Odgovora 6

Razina korisnika 4
Čini mi se da u HR ljudi još uvijek u manjem broju imaju w10 na računalima jer iz nekog meni neobjašnjivog razloga smatraju da su recimo Wxp ili Win7 bolji...:D
Pa svi koji nemaju desetku ne znaju sve prednosti Cortane čak i ako imaju WP. Imam frendicu koja ima droid i w10 na compu i uopće ne koristi desetku kao ja, odnosno ne zna za pola funkcija, nema nijednu aplikaciju na računalu, a one koje su predinstalirane ne koristi 😃
Cortana je sjajna i cijeli koncept desetke na mobu i PC-iju dolazi do punog izražaja tek uz nju.
Ja ju malo koristim, malo ne..kak mi kad dođe. :D

Hmh, ne mogu odoljetiiiii 😃
Razina korisnika 4
:8

Razina korisnika 5
Od kad imam novi laptop sve više koristim "Hey Cortana" funkciju. Bez da išta kliknem dodam događaj, provjerim promet do faksa ili negdje gdje idem (preduvjet su poznata mjesta dodana u njezinu bilježnicu), pokaže slike iz mjeseca koji tražim, kad stavim pizzu u pećnicu derem joj se iz kuhinje da pokrene 10 min timer i još puno toga 😃

Svi koji žele aktivirati Cortanu naredbom "Hey Cortana" evo uputa:
1. Cortana
2. Postavke Cortane (zupčanik dolje lijevo)
3. Uključiti ON pod Let Cortana respond to Hey Cortana.
4. Po želji uključiti Try to respond only to me [potrebno pročitati 6 rečenica po njezinom izboru kako bi naučila glas korisnika]


*Na mobitelu troši brže bateriju jer mikrofon ostaje stalno u funkciji pa je za one kojima baterija ne predstavlja problem.
**Ako je mikrofon starije proizvodnje (na laptopu, kameri i drugoj periferiji) možda neće dobro raditi jer nije namijenjen za stalni rad.
Razina korisnika 5
Evo kako Cortana može biti od koristi na aerodromu .

Opće informacije o nadolazećem putovanju javljaju se par dana ranije


Kako pratiti letove? > automatski ili ručno
Čim stigne email (sa brojem leta) od prijevoznika ili agencije koja organizira ona će ga prepoznati. To je automatski način. Drugi je ručni unos no isto jednostavan, u okvir Cortane kopirajte broj leta i odaberite opciju praćenja. U Cortaninoj biljižnici kasnije se može mijenjati datum i drugi detalji.


Neke Lufthansine linije nisu uvijek aktivne puno prije termina letenja pa možda neće pronaći tada, nego treba ručno ponoviti pretragu par dana prije.

Put do aerodroma - izvan pokrivenosti Uberom
Podsjetnik za polazak na aerodrom je stigao baš kad sam se spremao, što mi se sviđa jer je uračunala da se mora stići ranije na check in.


Put do aerodroma - integriran Uber
Poznato je da na potezu Zagreb - Velika Gorica vozi Uber, pa zašto ne iskoristiti njegovu integraciju u sustav Windows. Ovako to izgleda..


Na aerodromu
Glavna informacija (u tom trenutku i najvažnija) je da let kreće prema rasporedu, naime ona konstantno ažurira podatke o tome i može izbaciti obavijest u slučaju kašnjenja ili promjene satnice. Osim termina tu je i karta aerodroma, klikom na nju otvaraju se Windows karte gdje se onda mogu navigirati prema željenom izlazu / terminalu, doduše sad sam uzeo primjer zagrebačkog gdje se čovjek ne može izgubiti, no za druge je korisno imati. Naravno tu je i vremenska prognoza za grad u koji se ide.


Ponašanje u tranzitu kad presjedate na drugi avion
Tko je probao tranzit u Frankfurtu u točno 25 minuta od izlaska iz aviona zna o čemu pričam. Znači u situaciji kad se iz aviona mora doći na dugi terminal vlakom, ponovo proći sigurnosnu provjeru i pronaći izlaz zna biti zeznuto, pogotovo kad mijenjaju broj izlaza. Tu se Cortana pokazala kao odlična jer zapravo nisam morao na ekranima tražiti gate jer je sama pokazala koji je (svejedno sam ju kontrolirao :D).

I tako dođem do izlaza, kad ona šalje "push obavijest" da je let odgođen, prije nego je teta na razglasu rekla i prije nego je Lufthansina aplikacija to skužila. To mi se čini kao veliki plus..Uglavnom ovo nije priča o tome što može, nego kako se ponašala u realnim uvjetima 😉
Razina korisnika 4
Ja ću ipak napisati neke osnovne upute za one koji tek trebaju aktivirati Cortanu prvi put :D
Dakle, ako želite aktivirati Cortanu evo kako:
Postavke - jezik - i odaberite jedan od jezika koje podražava Cortana. Npr. engleski US. Ako ga nemate, dodajte. Premještanjem jezika na vrh, to postaje jezik telefona. Pokrenite ponovo telefon i kliknite na ikonicu search lijevo dolje. Kliknite na postavke (tri točkice u gornjem uglu) i zatim će vas pitati želite li koristiti Cortanu iako nije dostupna u regiji, odaberite jezik (jezik telefona) i to je to. Spremni ste za najbolju osobnu asistenticu koja postoji u mobilnoj telefoniji. :)
Ne morate mijenjati regiju.
Razina korisnika 5
U ovo Božićno - novogodišnje vrijeme jedna prigodna mogućnost: Cortana može slaviti "posebne dane", čestitati događaje i slično.

Aktivacija: Cortanina bilježnica > Special Days > ON

Evo nekoliko sličica iz moje baze screenshota :)Odgovori