Riješeno

Snimalica na nacionalnim HD kanalima

  • 17 March 2020
  • 6 odgovora
  • 3783 pregleda

Imam jedno pitanje u vezi snimalice na nacionalnim TV programima. Da li se nešto promijenilo?
Do jučer, 16. 3. snimalica je uredno radila na svim HD programima (HRT, Nova, RTL...) i prikazivala je snimljeni HD sadržaj na programima koji su u HD-u.
Međutim kada sam jučer pokrenuo gledanje snimljene emisije na HRT 2 HD, primijetio sam da mi se reproducira snimka sa SD kanala (kanal na poziciji 2), umjesto snimke na HD kanalu (pozicija 22) iako sam namjestio snimanje na HRT 2 HD kanalu (dakle na poziciji 22 a ne 2)- ista je slika bila i na HRT 2 i na HRT 2 HD kanalu. Isprobao sam i gledanje emisija koje su snimljene na HRT 2 HD preko EPG-a nešto ranije istog dana i sve su snimke bile u SD rezoluciji a ne u HD, bez obzira da li bi odabrao HRT 2 ili HRT 2 HD. Ista je stvar bila i na HRT 1-4. O čemu je riječ? Zašto više nema snimki u HD-u već samo u SD-u?
Zahvaljujem na odgovoru.

icon

Najbolji odgovor od gogsy1975 19 March 2020, 22:21

Pogledaj original

Odgovora 6

Razina korisnika 4
Bedž +4

Meni su oduvijek snimke (i pogledaj od početka) sa hd kanala bile u sd rezoluciji, nije baš da se vidi neka razlika dok ne dođem metar od televizora. Ponekad loša optimizacija sustava ne bi izdržala još i hd snimke😂

Nisu one oduvijek bile u SD rezoluciji. Do nedjelje, 15. 3. snimke na nacionalnim HD kanalima (HRT, RTL, Nova TV) su uredno bile u HD-u, a tek su od ponedjeljka 16. 3 samo u SD. I vidi se razlika u kvaliteti slike.

Nazvao sam službu za korisnike u kojoj mi je gospođa rekla da zbog trenutne situacije sa koronom zbog koje više korisnika prati program, stavljanje snimki programa u HD-u im predstavlja preveliko opterećenje za sustav pa za sada sve snimke i sa SD i HD programa idu u SD rezoluciji.

Iako im ni to nije baš neko objašnjenje zašto im se na taj način toliko opterećuje sustav da ne mogu snimati programe u HD-u. Snimke su snimke i ne znam kakve veze ima jedno s drugim...

Razina korisnika 7
Bedž +3

Usluga preko HT parice? Vjerojatno zato što HD rezolucija traži veću brzinu neta, prebacili na SD da bi smanjili mogućnost trzanja preko HT parice. Kod mene na kablu snima HD i pušta HD.

Imam optiku 500/100 Mb. Provjeri da li ti se i dalje program snima u HD-u ili SD-u.

Normalno mi za stream radi HD, ali ako hoću pogledati neku snimljenu emisiju, ona se emitira u SD-u. U čemu je onda problem?

Razina korisnika 7
Bedž +3

Probao ovaj tren, mrežna snimalica na HRT2 HD. Snimak pokreće sa HRT2 HD ali desno dolje nema HD logotipa, rezolucija HRT2 logotipa i dobne granice u SD rezoluciji pa izgleda da ipak snimak ide u SD rezoluciji (film na kojem sam testirao je “Što je muškarac bez brkova” pa je VHS kvaliteta slike). Za 2 sata snimke, koristi 12% snimalice, što je SD rezolucija.

HRT3 HD snimak, pokrenut piše HRT3 HD, bez HD logotipa dolje desno, SD rezolucija. 2 Cellos, 40 minuta snimke zauzima 3% prostora.

 

Očigledno downsampling rezolucije kako bi više toga stalo na mrežnu snimalicu a samim time i manje opterećivalo sustav kad se snimka čupa sa servera.

Odgovori