Riješeno

Novi korisnik A1 optike

 • 22 July 2023
 • 25 odgovora
 • 937 pregleda

 • Aktivni forumaš početnik
 • 32 odgovora

Prije nekih 2 tjedna mi je instalirana A1 optika.
Što se tiče brzine interneta tu zasad nemam zamjerke ide 950/500.

Modem Huawei nije nešto, ali služi svrsi.

Što se televizije tiče, očekivao sam bolju kvalitetu slike.
OK, jasno je da se razni programi skidaju sa raznih satelita pa je tako kako je, ali neki od tih programa sigurno ima Full HD, ali ih A1 očito skida od nekud gdje je lošija rezolucija.
Ali ako usporedimo HRT zemaljski prijem i optiku, velika je razlika. Zemaljski prijem je slika boljih boja, oštrija, dok je na optici to lošije.

Najveću zamjerku imam (a to ću i prijaviti podršci) kod MTV programa, a baš sma se njima veselio. Konkretno kod programa MTV 80s', MTV 90s', MTV 00s' i MTV Hits. To je definitivno negledljivo. Ne mislim tu na samu kvalitetu slike jer znam da su to stariji spotovi, ali i ton i slika nekako čudno "preskaču" ili se trzaju do mjere da je negledljivo i slikom i tonom.

Imam i par pitanja što se tiče televizije i opcija. Imam uključene sve pakete i ukupno je 3 prijemnika u kući.
1. Što znači taj USB priključak na tom digitalnom prijemniku, pokušao sam priključiti externi SSD disk, ali osim što mu daje struju, prijemnik ga ne vidi. Mislio sam da ću moći snimati program na takav disk.

2. Snimalica ima znači 20 sati snimanja i ako je to moj prostor na disku, zašto se onda taj materijal briše nakon 20 dana ?

3. Može li se ta snimalica proširiti na više od 20 sati snimanja ?

4. Vidim da se može svaki prijemnik označiti nekakvim imenom, ali ne razumijem koja je tome svrha ?

5. vezano za prethodno, koliko sam shvatio, ako promijenim PIN ili bilo kakvu postavku na jednom od prijemnika, to onda vrijedi i za druge. Zašto se to ne odnosi samo na taj konkretni prijemnik. ?

6. Opet djelomice vezano uz prethodna dva pitanja.....zašto nema privatnosti za svaki prijemnik posebno ? Ako ja gledam neki sadržaj na jednom od prijemnika u kući, onda je taj sadržaj vidim dostupan za nastavak gledanja i na drugim prijemnicima što znači da svi znaju što je onaj drugi gledao. Može li se to ikako izbjeći ?
Ili kako uopće pobrisati nastavak gledanja neke emisije. Primjerice , odgledam neki film i to baš do kraja snimke, ali je i dalje to dostupno za nastavak gledanja.

icon

Najbolji odgovor od A1_Mislav 23 July 2023, 21:14

Pogledaj original

Odgovora 25

       1.  Javi koji prijemnik imaš.

 1. Pretpostavljam da se oslobodi prostor na serverima. Znam da je i kod drugih operatera ista takva politika da se briše nakon dva tjedna ili malo duže.
 2. Vjerojatno može, uz plaćanje.
 3. Vrlo vjerojatno da se mogu na mreži raspoznati.
 4. PIN je vezan za tvoju liniju, tako da je svud isti za kupovinu sadržaja preko TV-a Itd. Ovisi o kojem prijemniku se radi, ali mislim da se mogu kreirati korisnički profili za ostale članove obitelji.
 5. Koliko znam ne, možda eventualno preko tih korisničkih profila.

Hvala na odgovorima.

Prijemnik je KAONMEDIA KSTB4020

Usput, na stražnjoj strani je i klasični antenski priključak, mislio sma da možda ima ugrađeni DVB-T2 prijemnik pa bi na neku foru mogao gledati i prijem sa zemaljske antene, ali ne znam kako na daljinskom prebaciti na tu TV antenu ?

 

Kako izgledaju kod tebe ovi MTV programi koje sam nabrojao, pogledaj bar jedan spot kad ide pa mi javi jel i kod tebe taj problem koji sam opisao.

DVB T2 bi trebao biti ugrađen s obzirom da je noviji prijemnik. Trebala bi u postavkama biti opcija za pretraživanje kanala. A koliko znam preko zemaljske antene programi bi se aktivirali samo ako iz nekog razloga ne radi kabelska ili IPTV (ovisi koju uslugu koristiš).
 

I trebao bi imati media player ugrađen za USB uređaje (to nisam siguran 100%). Molim da netko od A1 ekipe ili drugih forumaša odgovori. A snimanje je dozvoljeno samo preko Snimalice,  ne na USB disk.

A kako ne koristim IPTV niti kabelsku od A1 nego samo satelitsku pa ne znam je li neka razlika u MTV kvaliteti, ali po opisu čini mi se da je i na satelitu i na IPTV ili kabelskoj slika srednja žalost. Za zvuk nisam primijetio preskakanja.

Razina korisnika 1
Bedž +3

Snimljeni sadržaj dostupan je za gledanje 20 dana od dana prikazivanja uživo, nakon čega se automatski briše. Ovo, nažalost, nije moguće povećati ili izmijeniti.

Za korištenje Lokalne snimalice potreban je vanjski disk (HDD).  Sadržaj se snima na vanjski disk (HDD) te trajno ostaje na raspolaganju dok ga samostalno ne izbrišeš (svakako omogući zaštitu od brisanja u postavkama). 

Slobodno nam se javi privatnom porukom sa svojim podacima kako bismo mogli napraviti provjeru kvalitete tvoje usluge i vidjeti zašto se javljaju smetnje kod gledanja određenih kanala. Poruku nam možeš poslati ovdje.

 

Za korištenje Lokalne snimalice potreban je vanjski disk (HDD).  Sadržaj se snima na vanjski disk (HDD) te trajno ostaje na raspolaganju dok ga samostalno ne izbrišeš (svakako omogući zaštitu od brisanja u postavkama).

 

Znači, priključio sam vanjski disk (SSD), ali ne vidim ikakve postavke koje se tiču diska uopće.

Razina korisnika 4
Bedž +3

To ti nema više, prije je ta lokalna snimalica bila ali si to ekstra plaćao i morao koristiti neke njihove posebne diskove koje si direktno od vipa kupovao, to već odavno ne prodaju. Na ovim novim STB-ovima Kaon4020 nemaš to ni u postavkama, na onim starima se to zvalo Moja snimalica.

To ti nema više, prije je ta lokalna snimalica bila ali si to ekstra plaćao i morao koristiti neke njihove posebne diskove koje si direktno od vipa kupovao, to već odavno ne prodaju. Na ovim novim STB-ovima Kaon4020 nemaš to ni u postavkama, na onim starima se to zvalo Moja snimalica.

Ok, ali Mislav iz A1 je odgovorio da ima mogućnost snimanaj na vanjski disk...iako ne kužim kako. ja sam priključio SSD disk što bi trebalo biti valjda isto. Imam takve SSD-ove na televizorima za snimanje. Čekam da se Mislav javi….

Razina korisnika 6
Bedž +6

Paa, probaj sa HDD diskom...ali kak ti je Pero napisal- opcija Moja snimalica ne postoji na tvom kaonu. Ono- zaštita autorskih prava i spriječavanje piratluka. Čak i da možeš snimati na svoj disk, i taj sadržaj će vjerojatno biti zaštićen nekom zaštitom i postat će ti nedostupan ako prekineš pretplatu na A1 TV paket, čisto sumnjam da bi se A1 igrao sa mogućom zloupotrebom snimanja od strane korisnika i riskirao da popuši sudsku tužbu od neke televizije.

Još uvijek imam Total Tv satelitski prijemnik 83 komada ustvari) i na njema imam SSD i HDD i sve radi kako treba. Snimke samo rade na njima što je Ok, ništa više ne tražim niti na ovima, samo da ima više od tih 20 sati snimanja…….jer imamo 3 primjemnika u kući, a ponekad snimke neke držim i više od godinu dana iz nekog razloga.

Tako da tih 20 sati nije puno, a još veći je problem to brisanje nakon 20 dana.

Zato bi mi trebala ta opcija lokalne snimalice.

Sad trenutno nemam HDD sa kojim bi to probao, samo SSD-ove, ali kada ga spojim, ništa se ne desi, osim što vidim da disk svjetli, znači struju dobiva.

 

Ostaje još i pitanje zemaljske antene za koju vidim ima taj prijemnik priključak….ne znam kako to pokrenuti. One tipke na daljinskom AV i TV nemaju efekta čini se.

Razina korisnika 4
Bedž +3

Ostaje još i pitanje zemaljske antene za koju vidim ima taj prijemnik priključak….ne znam kako to pokrenuti. One tipke na daljinskom AV i TV nemaju efekta čini se.

Onaj cable in priključak za koaksijalni (antenski kabel) koriste na hybrid fiber coax tehnologiji, gdje je to onda kabelska televizija di ti se live program ubaci putem njihovog koaksijalnog kabla, umjesto da ide LAN-om.

Na drugim tehnologijima (preko parice ili optika) se ne koristi taj priključak, nije ti to za dvbt-2.

Osim tog priključka koji ima navoj, za cable tv, ima i klasičan antenski, ali očito isto nije u funkciji

Razina korisnika 6
Bedž +6

Apropo kvalitete slike .. TV preko optike je zapravo klasičan IPTV koji ide i preko adsl-a, ništa kvalitetnije tu nije pušteno iako tehnologija optika pruža mogućnost neusporedivo bolje slike zbog većeg protoka. No A1 se ne zamara sa time previše, bitno da se “vidi” i to je to.. 

 

A ovi tematski MTV kanali su oduvijek imali lošu SD sliku svuda, što i ne čudi jer puštaju sadržaj kakav puštaju..

za te MTV kanale shvaćam da je loša slika jer su to stari materijali, ali kako sam napisao, ton/slika nekako čudno preskaču i to se dešava samo na tim spomenutim kanalima. Imam iste kanale na Total TV i tamo nema tih problema. Treba slušat spot i baš skužiš da nešto ne štima.

Razina korisnika 6
Bedž +6

Koliko uopće plaćaš dodatni prijamnik? Ja sam mislio sebi uzet ali na kraju odustao jer tad nije bila nešto povoljna cijena, ne znam jel se promjenilo što u međuvremenu..

Dodatni prijemnik je 5.31 EUR, pretpostavljam kada se spoji u Mozaik da će biti nešto niža cijena.

Razina korisnika 6
Bedž +6

Neka fala, i dalje preskupo. Konkurencija (MaxTV) daje dodatni prijamnik za svega 10kn, da ne govorim da uz MaxTv daju i MaxTvGo besplatno te koji na smart tv-u dođe kao još jedan prijamnik i svi kanali su dostupni kao na “pravom” MaxTv.

 

Rezime 

 1. A1 TV dodatni prijamnik je ČETIRI PUTA skuplji od onog na MAX TV-u
 2. A1 je JEDINI operater u zemlji koji svojim filsnim korisnicima ne dopušta besplatno “to go” uslugu na Smart TV-u (i MaxTV i Telemach to imaju)
 3. Čak i kad skupo platiš A1 “to go” samostalnu tv uslugu (iliti Xplore Tv) za svoj smart tv - ne dobivaš sve kanale koje imaju filsni A1 korisnici već cca 1/3 ponude, čime je A1 ponovno jedini takav u zemlji (Max Tv To Go i EON imaju sve)

Govorim o fiksnim bakar/kabel/optika korisnicima gore, sat korisici su uvijek bili druga priča.

Što se tiče cijene tog dodatnog prijemnika, potpuno si u pravu.

Nažalost, sada nije bilo baš izbora jer niti Telemach niti T-com preko ove A1 optike još ne nude svoje usluge. Kada to bude moguće onda ćemo birati.

 

“to go” usluga meni realno ne treba, tako da mi to nije bitno.

Razina korisnika 6
Bedž +6

Kako misliš ne treba ti a imaš čak 3 njihova prijamnika u kući? Da je imaš, tj. tehnički je već imaš no da ona normalno radi kao MaxTvToGo/EON (može se koristiti preko smart tv-a i imaš sve kanale na njoj) - jednostavno bi samo skinuo Xplore TV app na TV i imao bi cijelu ponudu na TV-u bez dodatnog prijemnika i bez tih 5.31 eura koji trenutno im plaćaš po dodatnom prijamniku. Pa makar da jedan Smart TV ulaz omoguće - dovoljno je da ljudima posluži i u konačnici smanji račun … 

Kužim, nisam o tome razmišljao, iako kažeš da preko Xplore app ne idu svi kanali.

Moram provjeriti uopće jel su mi dostupne te aplikacije na LG i Samsung TV-u, ali pretpostavljam da bi trebale biti.

Kažem, kada bi na istom pordučju sada bili i drugi operateri dostupni, moguće da bi se dosta toga promijenilo.

Razina korisnika 6
Bedž +6

MaxTv To Go kao samostalna usluga u svom osnovnom paketu ima dvostruko manje programa nego A1Xplore Tv Go.Dakle, A1 Xplore TV:Go ima oko 50-tak programa, Max Tv malo više od 20.  Sad gledala na njihovom webu.

Jedino onaj tko ima fiksni MaxTV može besplatno spojit MaxTvToGo sa svojom fiksnom uslugom i onda ima pristup svim programima koje plaća kroz fiksnu uslugu. Dakle-u osnovi usluga  je  kod A1 i HT-a ista, jer i fiksni A1 Tv korisnici imaju na svojim mobitelima pravo na cjelokupan TV paket koji plaćaju kroz fiksnu uslugu, razlika je jedino kaj HTovci mogu još dodatno upogonit i smart tv, dok A1-ovci ne mogu. Ali usluga je čak i nepovoljnija kaj se tiče samostalnog "Tv Go" kod HT-a, nego kod A1.

Razina korisnika 6
Bedž +6

@nickno zašto pričaš napamet? Fiksni A1 korisnici NE DOBIVAJU sve kanale na Xplore TV-u kao što dobivaju HT fiksni korisnici na MaxTvToGo. Ja imam full paket na A1 TV sa preko 200 kanala na fiksnoj (optici) a na Xplore TV-u imam 70 kanala, dakle kao što sam gore i napisa TREĆINU ponude. I još uz sve to ni tih bijednih 70 kanala sa upitnom kvalitetom slike ne mogu gledati na TV-u kao HT ili Telemach korisnici što mogu na svojim tv to go uslugama što besplatno dobiju uz pretplatu.

Samostalna usluga MaxTvToGo je sasvim nebitna; nitko je nije ni rječju ovdje spomenuo niti imalo rješava probleme dodatnih prijamnika o čemu razgovaramo jer se dodatno plaća.

 

@dxer - ista stvar i kod mene, samo je A1 optika dostupna pa ovakvu bahatost i amaterizam A1 moram trpjeti jer mi je internet važniji od televizije, ali neće ni to valjda biti dovijeka. 

 

 

Razina korisnika 6
Bedž +6

@acer112 , ne pričam na pamet, već ti brkaš DVIJE različite usluge A1 Xplore TV:Go.

Evo kaj na a1 webu piše za korisnike FIKSNE usluge A1 TV

https://www.a1.hr/hr/privatni/televizija/tv-u-pokretu

Edit: ipak si u pravu, dostupan je samo dio programa, to je nekaj novo, jer prije je bio dostupan cijeli program? Tj.,koliko vidim tv za van- dostupan je cijeli paket. Zašto su sad to ograničili, hm. Ali ako je dostupan samo dio programa-onda A1 laže i obmanjuje na svom webu kada kaže da možeš nastaviti gledati gdje si stao. 

Razina korisnika 6
Bedž +6

@nickno - nije ni na Tv za van nikad bilo sve dostupno, zapravo još je bilo manje kanala nego danas na Xplore tv (ovdje 70, tamo nekih 50-60 cca), imao sam Tv za van sa aktivnim full paketom do prije godinu dana i prelaska na optiku… zašto obmanjuju narod to samo oni znaju, ali A1 web se ionako treba uzimati sa velikom dozom rezerve.

p.s. negdje na njihovim stranicama ima i pdf sa popisom svih kanala dostupnih fiksnim korisnicima što na Xplore TV (novi fiksni korisnici), što na Tv za van (stari fiksni korisnici). Doduše taj popis nikad nije bio skroz “up to date” ali okvirno se mogao dobiti dojam koji kanali su dostupni. No uvijek je to bilo od 50 do max 70 kanala, dakle u najbolju ruku 1/3 onoga što imaš na fiksnoj TV usluzi.

Razina korisnika 6
Bedž +6

@acer112 , recimo da gledaš neki kanal na TV-u i želiš ga nastaviti gledati na mobu ili kompu. I nemreš, jer nije na popisu A1 Xplore TV:GO. A kaj A1 kaže na webu? Nastavi gledati svoj omiljeni program gdje si stao na bilo kojem uređaju...dakle, čisto obmanjivanje i prevara. Ako plaćaš 200 programa, to bi ti trebalo biti dostupno i na mobu, ak već nije dostupno na Smart tv-u.

Slovenski A1 ovu uslugu A1 Xplore TV:GO već nudi kao zamjenu za STB, zašto to i naš A1 ne radi, pitanje je sad. 🤔

Razina korisnika 6
Bedž +6

Da, vidio sam to za slovenski A1, super zvuči, HT također radi na punoj samostalnoj tv usluzi već duže vrijeme, testiraju i posebne android boxeve ako se netko odluči i za receiver ali nisu ništa još pustili van, Telemach već ima EON vani i super radi.. jedino naš A1 spava zimski san, njima je previše pustit i onih bijednih 70 kanala smart tv korisnicima a kamoli full tv ponudu.

 

Inače, nisam oduševljen radom HR Xplore Tv-a na Smart Tv-u, uzeo sam samostalnu uslugu mjesec dana čisto da probam kako radi i iako sučelje baš lijepo izgleda ima tu još puno rupa, funkcija koje nedostaju, nelogičnosti, a ni slika nije bajna. Očekivao sam od usluge koja na smart tv-u u drugim A1 zemljama postoji već godinama je više ispeglana i da naši samo trebaju ubacit svoje kanale i to je to a izgleda kao da kreće od A1 HR.. 

 

 

Odgovori