FEC - forward error correction

  • 18 December 2017
  • 1 odgovor
  • 1913 pregleda

Razina korisnika 3
Bedž +1
  • Forum savjetnik početnik
  • 45 odgovora
Kad je sunčan dan sve je super ali kod malo jače kiše nastaju problemi u vidu kockanja slike sve do njenog potpunog nestanka. Pratio sam malo stanje na sva tri satelita u takvim otežanim uvjetima i tu su Astra na 19,2 i Eutelsat na 13 stupnjeva zbog povećane snage u odnosu na Eutelsat 16 besprijekorne.
Zatim sam uspoređivao interesantne programe samo na Eutelsatu 16 i na žalost tu je VIP najlošiji. Kod VIP-a prvo počinje kockanje u odnosu na MAX i Total. Zašto je to tako, vidljivo je iz parametara emitiranja. VIP ima najlošiji FEC koji iznosi 5/6 i normalno je da kod njega prvo krenu problemi. Na račun takvog FEC-a utrpali su više programa po jednoj frekvenciji. Očito se VIP drži malo korigirane uzrečice od Tele2 "šišaj ovce da dobiješ novce". Naravno da smo mi korisnici ovce.
Očito je VIP-u preskupo zakupiti još jednu frekvenciju i poboljšati parametre emitiranja postojećih programa.

Odgovora 1

Razina korisnika 6
Bedž +3
uglavnom na papiru bi trebalo biti tako sto se FEC-a tice, ali u praksi je drugacije npr. ako je koax kabel ostecen ili losi spojevi prvo nestane slika sa HT transpondera i nestanu iz liste kanala (RTL, Nova, Doma, RTL2 ...) dok recimo vip-ov 11.554 na kojem su HRT i veci dio programa radi uredno

Odgovori