Riješeno

Prijevremeni raskid ugovora i penali

  • 5 March 2019
  • 76 odgovora
  • 27440 pregleda

Razina korisnika 1
  • Aktivni forumaš početnik
  • 34 odgovora
Molim vas koji ste imali prijevrene raskide ugovora s uredjajima, kako su obracunavali penalizaciju, nisu li duzni sve opcije detaljno navesti i objasniti pa vidjeti sto je korisniku povoljnije, jesu li vam zalbe uspijevale? Posto mi raskid sepe nisu proveli, bojim se, iako dok je u postupku zalba ne bi smjeli sjesti na racun i naplatiti to sto su prvo poslali ocajno najskuplju mogucu opciju i sve zivo naplatili u njoj penale..
icon

Najbolji odgovor od A1_IvanaM 5 March 2019, 23:47

Pogledaj original

Odgovora 76

Razina korisnika 4
Bedž +3
@Miona, s obzirom na to da ne prihvaćaš odgovor od strane Službe za korisnike/Odjela za reklamacija, molim te da postupiš po Uputi o pravnom lijeku.
Razina korisnika 6
Bedž +6
@Miona ,tvoj stvarni popust na uređaj je 240 kuna, koliko si i sama napisala. Meni izgleda da si ti prošla bez penala ipak, otplatit ćeš samo uređaj.
Razina korisnika 1
Odgovor povjerenstva ja jos uopce nisam dobila tako da opet pisete na blef
Razina korisnika 4
Bedž +3
@Miona, nisi li prema Uputi o pravnom lijeku upućena na Povjerenstvo?
Razina korisnika 6
Bedž +6
@Miona ,gle, ti si sama rekla da u ugovoru imaš i otplatu uređaja na rate, pa prema tome uređaj moraš otplatiti i to upravo 24×160 kuna i A1 ti mora omogućiti takvu otplatu i dalje. Ono što si mogla izbjeći su penali ako raskines ugovor u roku od 14 dana.Tada plaćaš samo otplatu uređaja, tj.tih 24×160 kuna.
Nakon toga plaćaš I penale-ili iznos svih mjesečnih naknada,što je daleko nepovoljnije za tebe jer bi platila uslugu(pretplatu) koju uopće nisi koristila. Ili plaćaš naknadu u visini popusta na proizvode i usluge, u tvom slučaju je popust na tarifu 30×24 kune.
Razina korisnika 7
Bedž +3
Moj stvarni popust na proizvode i usluge na tarifu i mobitel je 1640+720=2340kn
Ako to ne prolazi i mora ic otplata uredjaja to su rate 3840kn
Vise od toga nikako...nikako i jedno i drugo..ne popust i otplata uredjaja...ili jedno ili drugo...


Samo logično razmišljanje:

  • samo 2340 kuna - gdje možeš inicirati pretplatu i UO pa prekinuti i dobiti premium smartphone (S9+) po cijeni koje nema niti na njuškalu?
  • samo 3840 kuna - gdje možeš inicirati pretplatu i UO pa prekinuti i dobiti premium smartphone (S9+) samo po toj cijeni, odnosno samo da otplaćuješ 24x160 kuna i 859 kuna jednokratno što iznosi 4699 kad taj mobitel u vrijeme kad si kupovala je bio tržišne vrijednosti u dućanu 5999 kuna?
Ili primjer na današnji dan (S9+, M tarifa): Jednokratno 899 kuna + 160x24 = 4739 kuna. Znači, mob koji je u trgovini 5999 kuna za 4739 nakon iniciranja i prekida. Čak i da dodamo 30 kuna popusta na mjesečnu pretplatu x 24 (720 kuna) ispada jeftinije nego u dućanu.

Eventualno može biti: 6099 - 859 kuna (koje si platila) = 5240 kuna u najbezbolnijoj varijanti ali to je samo cijena mobitela, plaćaš i druge penale. Ovo 160x24 što spominješ je uz uvjet 24 mjeseca pretplate, pri raskidu više ne vrijedi ta cijena!

Ako to prolazi, odoh aktivirati UO na L tarifu. U L tarifi Samsung Galaxy S10+ 128GB DS crni dođe jednokratno 1399 kn i 190 kn mjesečno.

Da rezimiram računicu na koju se referirate (S10+ 128Gb): 1399 kuna jednokratno + 190x24= 5959 kuna... juhuuu, premim mob koji dođe 7.699 kuna u dućanu za 5959 kuna, iniciram, prekinem i plaćam 190 kuna na 24 mjeseca. Ne ide to baš tako. ;)

U svakom slučaju tebi sretno s žalbom a kažem, uvijek treba dobro promisliti i izračunati. Puno puta je jeftinije provuć karticu u dućanu pa uzeti neku prepaid tarifu jer cijene koje operateri daju su mnogo više u konačnici što se vidi i po izračunu penalizacije. Svakako te molim da napišeš kako je prošlo. Sretno.
Razina korisnika 6
Bedž +6
@gogsy1975 , a što misliš zašto sam napisala "Jeeee, evo mene po S10+,A1"?

Jer, HAKOM upozorava još od 2014.da operateri nemaju pravo nametnuti jednokratnu otplatu uređaja, već moraju omogućiti otplatu na rate kako je prvotno potpisano u ugovoru. Na jednokratnu otplatu može pristati sam pretplatnik koji prekida ugovor,ali NE MORA!

https://m.vecernji.hr/vijesti/hakom-upozorava-jednokratna-otplata-mobilnog-uredaja-ne-moze-biti-nametnuta-944368

I da,ako se otplata na rate ne može obustaviti sa kreditne kartice,mislim da bi S10+ bio moj za 5.959 kuna bez penala. I S10+ u A1, T-com ili tele2 nikako ne može koštati 7699 kuna kao u dućanu, oni su uvijek bili jeftiniji zbog operaterovog bloatwera kojeg dobiješ sa njima. Čisti Samsung S10+ košta 7.699 kuna i na njemu ti sam skineš aplikaciju od operatera koja ti treba za praćenje potrošnje 😋
Razina korisnika 7
Bedž +3
@nickno - nisam se referirano na otplatu na rate nego na ukupnu cijenu "troška" neovisno da li će biti rate ili ne. Prije je izričito pisala cijena uređaja bez ugovorne obveze a ona je bila (bubam sad) 6.000 s pretplatničkom tarifom a daleko više bez UO. Usudio bih se reći i oko 8.000. Ne znam gdje si ti vidjela da je jeftinije kod operatera nego od dućana?

S9+ u tele2 na bonove košta 5.999 kuna.
Tele 2

U bonbonu košta 6.240 kuna.
Bonbon

T-com i A1 nemaju u ponudi na bonove a za ovakve slučajeve itekako naplate. Daleko više od pukih 24x160 kuna i jednokratnih 859. ;)

Svakako me zanima rasplet a onda idemo po S10+ za džabe. Bloatware ću jednim klikom da ubijem i stavim neki od nebloatweriranih. 😃
Razina korisnika 6
Bedž +6
mene najpovoljnije bi bilo zamjena S9+ za S10+ uz nadoplatu u SD. Nego-primjetila sam u Galaxy Store aplikacije Samsung plus i Samsung plus rewards. Skupljaš bodove svojim znanjem o Samsungovim proizvodima i kupovinom njihovih proizvoda i možeš ih mijenjati-za npr. popust za S10+. Samo ne znam da li to vrijedi i kod nas
Razina korisnika 6
Bedž +6
@gogsy1975, nisam nikad bila na ugovoru pa ni ne znam što sve piše na njemu, ja sam samo računala po onome što vidim na A1 stranicama.
Razina korisnika 4
Bedž +4
@gogsy1975, nisam nikad bila na ugovoru pa ni ne znam što sve piše na njemu, ja sam samo računala po onome što vidim na A1 stranicama.
Uhh, da je meni to,, pomladio bih se nekoliko godina bez silnih ugovora
Razina korisnika 7
Bedž +3
@nickno - pitanje je vremena prekida i naplate istog. Inicirat, pokupit p(r)opuste i onda prekid nije puka otplata rata i neki sitni penali jer cijena uređaja bez ugovorne obveze kod operatera na kraju uvijek izađe skuplje od dućana, bojim se da će takav biti i odgovor.

Glede zamjene (nažalost) uvijek se u bescijenje procjeni mobitel, više love za njega dobiš na njuški. Gledao prije 2 tjedna u SD S10+ i priča neki lik da je radio testiranje za neki mobile časopis i da se ne isplati S10+ jer nema nikakvih drastičnih novosti u odnosu na S9 seriju (neznatno ali zanemarivo brži), već da čeka Note tako da samo ti znaš da li je isplativo uložiti u S10. 😉 Ja imam S7 edge i skok na S9+ bi bio drastičan pomak ako bi cijena pala. A ovako gledam S9+ za 5999 kuna a S10+ na propustu u SD bih dobio za 6.900. Malo su im premale te razlike u cijeni da bih kupio seriju S9 koja će možda skupiti još update ili dva OS-a budući (ako se ne varam) Samsung ograničava update na 3 OS-a. Radije dam mrvu više pa imam up-to-date mašinu ali trenutno čekam da tržište kaže svoje. 😃
Razina korisnika 6
Bedž +6
Hhihihi, i mene zanima rasplet ovog slučaja, jer meni izgleda da je Miona prošla bez penala,tj.raskinula je ugovor unutar 14 dana, a ponavljam,ako je točno ovo

"Korisnicima koji raskinu ugovor s teleoperaterom bez naknade za prijevremeni raskid, a uređaj još nisu otplatili već je predviđena otplata u mjesečnim obrocima, mora i dalje biti omogućeno plaćanje mobitela prema prvobitnom otplatnom planu,

Pročitajte više na: https://m.vecernji.hr/vijesti/hakom-upozorava-jednokratna-otplata-mobilnog-uredaja-ne-moze-biti-nametnuta-944368 - m.vecernji.hr

(Naglasak je na BEZ NAKNADE u drugom retku)

Oonda je možda i moj izračun točan 😍
Razina korisnika 6
Bedž +6
@gogsy1975 , na tvom mjestu ja uopće ne bih ni razmišljala o S9+, ali kako ga ja već imam, mislim da mi se ne isplati zamjena, jer je S9+ zbilja odličan i nakon godine dana,osim na bateriju nemam nekog prigovora. A čitam da S9+ radi čak i bolje noćne fotke od S10+. Ali tako su i prošle godine govorili da S8+ radi bolje fotke od S9+ 🙄
Razina korisnika 7
Bedž +3
@nickno - automatika je neumorna, vjerujem da će joj biti i dalje na rate ali to sigurno neće biti 2300 ili 3400 kuna, moje mišljenje ali vidjet ćemo. Kad govorim o automatici, sustav sam generira pi.....e, trajni nalog skida kako mu sustav odredi dok to netko ručno ne odradi. Ja na fiksnoj samo produžio UO koja se reaktivirala nakon 45 dana i 2 mjeseca već trajni nalog skida punu cijenu a1 duo veću za 120 kuna nego bi trebalo a onda idući mjesec umanji pa opet generira krivu što trajni nalog skine (2 mjeseca sam već u preplati, idući će valjda biti ok). Trebat će vremena da se to sve izgenerira.

Naravno. Izmedju 6.000 i 7.000 nema tu dvojbe, da je S9+ pao na nekih 4 do 4500 već ajde, razmislio bih. A čuj, p30 izlazi ali šta ću kad mi Zamzung pri srcu. :D

P.S. ispričavam se malo na OT ali u iščekivanju novih informacija mali intermezzo. 😃
Razina korisnika 6
Bedž +6
I meni je Zamzung pri srcu, pa ja nijedan android osim Zamzunga i nisam imala do sada, hihihi, a da li Hakom ima kalkulator koji bi izračunao penale i sve što se treba platit u slučaju prijevremenog raskida? Pa lijepo uneseš sve podatke i kalkulator izbaci cifru. Mislim da sam negdje čitala da je Hakom to trebao uvesti
Razina korisnika 6
Bedž +6
Ja uopće ne vidim logiku prodaje novih vakumiranih S9+ na njuškalu za 3.500-4.000 kuna,od A1 ili ostalih. Mora biti neka caka,ali ja ju ne vidim
Razina korisnika 7
Bedž +3
Ima 3.399 kuna. Misliš da odem do "lege"?

P.S. prochekiraj malo URL na linku, pisalo je 3.899😂

Link
Razina korisnika 6
Bedž +6
Nesto mu brzo cijena opala 🤣
I to nije originalna kutija od S9+. S9 serija je, bez obzira na boju, došla u elegantnim crnim kutijama 🤣
Razina korisnika 4
Bedž +4
Ma to su te njuškalo prevare, mislim kutija ne mora značiti da nije pravi s9 unutra, ali sumnjivo izgleda taj oglas svejedno
Razina korisnika 6
Bedž +6
A ostale njegove ponude ste vidjeli? Sve kupio jučer ili danas kod teleoperatera 😂. Inspektori, gdje ste? Umjesto što lovite bakice po placama, što ne lovite ove?
Razina korisnika 4
Bedž +4
A ostale njegove ponude ste vidjeli? Sve kupio jučer ili danas kod teleoperatera 😂. Inspektori, gdje ste? Umjesto što lovite bakice po placama, što ne lovite ove?
Ma vidio sam, totalna pi... da ne kažem što, i ljudi na to povjeruju jadni
Razina korisnika 6
Bedž +6
Gledam na njuškalu ,nakon samo dva tjedna S10+ se može naći za 5.800. Pa kak to? A svi redom kupljeni kod naših teleoperatera. 🤪🤔😮
Razina korisnika 4
Bedž +3
@nickno Hmm, možda je pitanju poveći broj Ugovora i mobilnih uređaja za poslovni subjekt pa se ostvario super popust, a možda i nije. 😮
Razina korisnika 6
Bedž +6
@Miona , ima li kakvih novosti po ovom pitanju? Koliko su ti penala zaracunali?

Odgovori