Sve o Google proizvodima

  • 9 December 2016
  • 8 odgovora
  • 3875 pregleda

Razina korisnika 7
Bedž +3


Ova tema zamišljena je kao [color=blue]središnje mjesto za Google proizvode i usluge[/color]. U narednim postovima navest ćemo i kratko opisati sve zanimljive Google usluge, objasniti svrhu te neke trikove koji olakšavaju i obogaćuju korištenje. Ubuduće, tema će se koristiti kao polazno mjesto za Google pitanja i novosti te sve savjete.

Početni postovi ažurirat će se prema potrebi i nadograđivati novostima, a u nastavku teme možemo raspravljati, postavljati pitanja, davati svoja mišljenja i iskustva o korištenju.

Tema ne služi za uspoređivanje Google usluga s drugim sličnim servisima pa će se takvi postovi smatrati offtopicom i biti uklonjeni u svrhu konstruktivnosti i čistoće teme.


List of Google products

Vezane teme:
Google Now
Google Play Store - Trgovina (ex Android Market)
Vaše aplikacije
Google Now Launcher
Novosti iz Android svijeta

Odgovora 8

Razina korisnika 7
Bedž +3
Google proizvodi i korištenje


Google je američka multinacionalna korporacija specijalizirana za internet usluge i proizvode. To uključuje pretraživanje, cloud computing i internetsko oglašavanje.

Ono s čim većina ljudi poistovjećuje riječ i s čime se barem nekad susrela i koristila svaka osoba s pristupom Internetu jest Google tražilica, no Google je i nudi mnogo više od pukog pretraživanja internet materije, a mogućnosti i broj usluga rastu iz dana u dan. Osnovne Google usluge poput Tražilice (od 1997.) i Mail servisa (od 2004.) bile su popularne od samog osnutka.

Širenjem korištenja računala razvijale su se i ostale usluge, ali pojavom Android uređaja, a kasnije i širenjem dostupnosti na ostale platforme Google usluge su doživjele svoj procvat.

Osnova Google usluga jest engleski jezik, ali s vremenom se Google lokalizira na sve više jezika (većina usluga dostupna je na više desetaka svjetskih jezika), među kojima je vrlo dobra podrška za hrvatski jezik.

Prije ulaska u prostranstvo Google usluga, potrebno je izraditi Google račun. Postupak je jednostavan, besplatan i brz, izgleda poput više manje svake druge registracije te njime određujemo svoje korisničko ime (e-mail adresu) i lozinku koje ćemo kasnije koristiti za pristup svim Google uslugama. Pri odabiru e-mail adrese (korisničkog imena) važno je uzeti u obzir u koju svrhu će se račun koristiti, privatne svrhe, posao, zabavu... Uvijek je bolje izabrati ozbiljniji naziv (npr. imeprezime i sl.) nego nešto besmisleno ili smiješno, jer je taj naziv na neki način naš osobni Internet identitet i naziv e-pošte koji ćemo u budućnosti koristiti za komunikaciju. Pri izboru šifre važno je da ne bude prejednostavna i nesigurna jer su Google usluge zbog svoje raširenosti često pogođene hakerskim napadima, a i s vremenom će se sigurno na vašem Google računu skupiti mnogo privatnih informacija za koje ne želite da im pristup vaših ukućana, prijatelja i ostalih, bude lako dostupan (šifre poput imena, datuma... koje se lako saznaju i pogode). Vrlo je važno adresu i lozinku zapisati ako ih ne namjeravate aktivno koristiti, jer vam nakon nekog vremena mogu ponovno zatrebati i nećete moći pristupiti podacima ili svom Android uređaju ako ih zaboravite. Oni paranoični (koji se boje Google Velikog Brata Vrlo sretan smajlić) ne moraju Gmail i Google+ koristiti u komunikacijske svrhe, ali svejedno preporučam izraditi jedan račun koji ćete koristiti samo za backup i sigurnost uređaja na kojem ga koristite.


Ako Google račun i usluge niste koristili prije kupnje Smartphone uređaja/tableta, ili za te svrhe želite izraditi novi račun, postupak je jednako jednostavan i račun možete izraditi odmah pri prvom postavljanju uređaja, ili naknadno kroz Postavke uređaja > Računi (Accounts) > Google.

Ako ste već prije koristili Google usluge, tada ćete povezivanjem svog novog uređaja s Google računom kroz nekoliko minuta imati na raspolaganju sve svoje Google podatke i aktivnosti. Ako ste početnici, tada je Google račun najbolji način za čuvanje većine vaših budućih podataka te ugodno i raznovrsno korištenje uređaja.

Kako sam već navela, broj Google usluga koje se svakodnevno razvijaju je jako velik i namijenjen različitim interesnim skupinama, privatnim i poslovnim korisnicima, profesionalcima... Većina Google proizvoda dostupna je na svim uređajima s pristupom internetu, stolnim računalima i laptopima, manje i više pametnim mobilnim telefonima, tabletima, pametnim satovima..., kao i na raznim platformama (Windows, Linux, Mac OS, Windows phone, Android, iOS). Navest ću i približiti vam neke od najpopularnijih i najkorisnijih proizvoda i usluga za većinu korisnika računala i pametnih telefona/tableta.
Razina korisnika 7
Bedž +3


Google tražilica/pretraživanje
je najpopularniji proizvod Google programera. Jednostavan, ali funkcionalan izgled i mnogobrojne opcije pretraživanja čine je pravom enciklopedijom svih svjetskih informacija dostupnih na internetu. Podaci se mogu pretraživati na različitim jezicima, filtrirati po vremenskim razdobljima i lokacijama. Samo pretraživanje zasniva se na temelju ključnih riječi. Prema tome pretpraživanje će biti najmanje učinkovito ako se pokušava pronaći neku određenu rečenicu ili dio teksta, a najbolje ako se u pretraživač unese točne pojmove koje želimo istražiti.

Postoje i neki http:www.googleguide.com//, tj. precizirati kakav odgovor od nje želimo:
- ako pretražujemo konkretnu izreku ili frazu potrebno ju je staviti u navodne znakove;
- ako pretražujemo podatke s neke konkretne web stranice potrebno je iza ključnog pojma upisati: site:adresa web stranice;
- pretragu možemo suziti tako da nakon unošenja ključnih pojmova upišemo znak - (minus) i unesemo pojmove koje ne želimo u odgovorima;
- ako želimo pronaći točan niz riječi unutar tekstova potrebno je ključnim riječima dodati allintext: , a ako tražimo više pojmova unutar jednog dokumenta ili teksta riječ je intext: ;
- ako tražimo pojmove i stranice slične nekim poznatim potrebno je dopisati related:;
- ako pretražujemo vijesti po lokacijama to možemo učiniti pomoću filtera, ali i tako da dopišemo location: ;
- ako tražimo npr. proizvode unutar određenog raspona cijena potrebno je samo između najniže i najviše dodati .. (dvije točke) (npr. shoes €50..€80);
- ako tražimo web stranice s ključnom riječi u nazivu dodajemo allinurl:
za pretragu riječi u naslovima dodajemo allintitle: (za niz riječi) ili intitle: (za ključnu riječ);
- ako tražimo konkretni tip dokumenata potrebno je napisati file:vrsta dokumenta (npr. .pdf);
- ako znate dio pjesme ili rečenice i nedostaje vam riječ potrebno je upisati * ili više njih na mjesto traženih riječi;
- ako želite pronaći stranice koje sadrže informacije s nekim od ključnih pojmova unosite OR (ili).


Google tražilica uglavnom ne razlikuje velika i mala slova, pravopis, kao ni gramatiku već traži najsličnije riječi i znakove.
Neke pojmove i zahtjeve Google prepoznaje automatski pa je za:
- trenutno vrijeme/sat/izlazak-zalazak sunca dovoljno upisati weather/time i grad
- posljednje sportske rezultate dovoljno je upisati ime tima
- matematičku operaciju, konverziju valuta ili jediničnih mjera dovoljno je samo upisati željeni izračun i Google će prikazati rješenje;
- praćenje statusa leta/pošiljke dovoljan je broj leta/pošiljke;
- rječnik define+pojam;
- prijevod translate riječ/i to jezik;

uz malo Googlanja možete pronaći još mnogo trikova i zabavnih načina kako koristiti Google tražilicu.

Osim tekstova Google pretražuje i slike posebno prilagođenim dijelom tražilice (dovoljno je povući sliku mišem u tražilicu), knjige, scholar/znalac nudi diplomske radove i seminare, članke, Google grupe (baze rasprava, debata...), Vijesti, Burze...
Pretraživanje je moguće kroz Browsere na računalnim i mobilnim platformama (najbolje kroz Google Chrome), ali i putem mobilnih aplikacija. (Google, Google Googles...)

Mogućnosti su beskonačne, na vama je da ih istražite i primjenjujete 😃
Razina korisnika 7
Bedž +3
Ostale usluge:


Gmail je Google servis za elektroničku poštu, te brzu komunikaciju i razgovor kroz email klijent. Jednostavan pristup email računu, bogatstvo funkcijama, jednostavnost korištenja, mnogo prostora za pohranu mailova i podataka, vezani imenik, pristup bilješkama (Tasks) i mnogo drugih funkcija čini ga jednim od najkorištenijih mail servisa u privatne, ali i poslovne svrhe. Ogromna mogućnost personalizacije izgleda i funkcija, jednostavno stvaranje filtera i mapa, detektiranje neželjene pošte, komunikacija u privatnim ili grupnim mailovima, slanje mailova na više javnih ili skrivenih adresa, brzo i detaljno pretraživanje svih mailova omogućili su da kroz desetak godina ovaj klijent preraste prije njega popularni Yahoo mail i slične. Integracija s ostalim Google servisima stalno se poboljšava, a već je sada na zavidnoj razini. Sigurnost (HTTPS enkripcija) pošte je jako važna i stalno se uvode novi načini zaštite podataka, a postoji nekoliko jednostavnih načina kojima svaki korisnik može svoj Google račun brzo i jednostavno zaštiti sigurnim lozinkama, zaštitnim protokolima...

Izvanmrežni Gmail omogućuje pohranu, pristup, pretraživanje, obradu, stvaranje i brisanje pošte, zadataka i kalendara kada nemamo internet vezu kroz browser dodatak. Sve napravljene izmjene sinkroniziraju se nakon što se spojimo na internet mrežu, a stvoreni mailovi se šalju na adresu.

Odnedavno je uveden dodatni pomoćnik "Inbox", pametni upravitelj i filter pristigle pošte sinkroniziran s Gmailom. Inbox nudi intuitivno sučelje i pametno stvaranje grupa sličnih mailova, podsjetnika direktno iz maila, ozačavanje važnih mailova, odgođeno primanje maila i još brojne mogućnosti. Iako je predstavljen i zamišljen kao posebni klijent, po meni je ipak odlična nadopuna punokrvnom klijentu Gmailu, jer mu nedostaje mnogo naprednih funkcija na koje smo u Gmailu navikli. Nezahtjevnim korisnicima i onima s malo pošte može biti odličan, ali Gmail majstori će se osjećati kao da su ostali bez važnog alata.
Razina korisnika 7
Bedž +3
Drive, Dokumenti, bilješke, prevoditelj


Google disk (Google Drive) je naziv za Google online prostor (oblak) koji je svakom Google korisniku dostupan za pohranu datoteka različitih vrsta. Početna veličina besplatnog prostora je 15GB što je većini korisnika dovoljno za privremenu i trajnu pohranu podataka. Drive je dostupan kroz internet preglednike ili aplikacije za PC računalo, Mac, Android i iOS.

Google prihvaća gotovo sve što vam može pasti na pamet: uredske dokumente (Office i ostale dokumente, tablice, prezentacije...), projekte, fotografije, glazbu, dnevnike, PDF, video formate, a broj formata datoteka koje podržava za upload i pregledavanje stalno se povećava. Pohranjenim datotekama može se pristupati putem bilo kojeg računala, tableta ili Smartphonea, online i offline (datotekama spremljenim za offline pregledavanje i uređivanje na fizičku memoriju (SD karticu ili disk). Promjene urađene dok smo povezani na Internet mrežu su instantne, a one koje napravimo offline ažuriraju se pri ponovnoj konekciji. Datoteke u oblaku lako možemo dijeliti direktno ili putem Gmaila te omogućiti zajedničko pregledavanje, uređivanje i komentiranje, a moguće je i pratiti tijek izmjena kako bi se znalo tko je što mijenjao u slučajevima grupnog rada. Moguće je skenirati materijale te ih odmah spremati u Oblak.
Sve datoteke moguće je pretraživati, sortirati, stvarati foldere i grupe, preuzimati ih za izvanmrežni pristup i rad.

Google disk je integriran s ostalim uslugama unutar Google obitelji, pa tako u njega direktno možemo spremiti privitke iz Gmaila, putem njega podijeliti album iz Google + fotografija i drugih Google proizvoda.

Unutar Diska razvijene su, a kasnije odvojene u svrhu poboljšanja, aplikacije i alati koje omogućuju izradu različitih vrsta dokumenata, a ne samo backup i pregledavanje.


Između velikog broja dostupnih aplikacija i dodataka najpoznatije i najkorištenije su Dokumenti, Tablice, Prezentacije i Obrasci.
U samim počecima opcije su bile vrlo skromne, ali s vremenom su se poboljšavale te su sada dostojna zamjena i nadopuna za Microsoft Office paket te podržavaju pregled i izradu svih Office formata.

U sklopu Drive usluge dostupna je i naprednija verzija za pravne osobe, tj. profesionalne svrhe s bogatom lepezom proizvoda.

Za one kojima je 15 GB malo, postoji više načina za povećanje prostora. Najjeftiniji je jednostavno izraditi onoliko Google računa koliko je potrebno pa sortirati, npr. na jedan dokumente, drugi, fotografije, treći glazbu itd...
Druga opcija je koristiti vezane Google proizvode jer svaki donosi sa sobom još neku količinu podataka (npr. fotografije i videa uploadati na Google+ Photos, glazbu na Google Play Music (do 50000 pjesama))...
Treća opcija je zakupiti dodatni privatni prostor u Oblaku, 100 GB za cca 2$/mj., 1TB za 10$mj itd :D

Keep


Google Keep je jednostavan notes za sve vaše bilješke, natuknice, popise, slike, podsjetnike. "Listovi" notesa jednostavni su i inovativni, mogu se obojiti/istaknuti različitim bojama, dodati im alarm, rasporediti ih po želji, podijeliti ih, spremiti za kasnije... Sinkronizacija omogućuje dostupnost bilješki u svakom trenutku. Bilo kao zamjena, nadogradnja ili dopuna Google Tasks (Zadacima) koji su dostupni kroz Gmail ili Kalendar sučelje ovo je praktičan način za čuvanje bilješki. Keep je dostupan i kao

Google Prevoditelj/Translate


Prevoditelj je alat za prevođenje kraćih i duljih tekstova. Stalnom nadogradnjom postaje sve moćniji i kompletniji pa trenutno nije potrebno za prijevod upisati željeni tekst već ga je moguće i uslikati kamerom, izdiktirati smartphoneu ili snimiti... Trenutno podržava 90 svjetskih jezika, neki su kvalitetniji, neki slabije obrađeni, ali baze se stalno nadograđuju, a i korisnici u tome mogu pomagati prilikom korištenja, unošenjem pravilnih ili alternativnih prijevoda. Prijevode je moguće pohraniti. Prevodioc je dostupan na računalima kroz tražilicu, web sučelje ili kao aplikacija za Apple.
Razina korisnika 7
Bedž +3
Google navigacijski paket - Maps

Google navigacijski paket sastoji se od više alata i aplikacija.


Google maps (karte)
Prije deset godina započela je revolucija u svijetu karata i navigacije. Nekoliko ljudi je u Google zasadilo ideju o novoj generaciji interaktivnih digitalnih karata koja se tijekom godina pretvorila u mnogo više od karte. Google maps, zahvaljujući napredovanju tehnologije, širenju satelita i pojeftinjenju tehnike razvio se u nevjerojatnu bazu karata, sve detaljnijih navigacijskih i lokacijskih uputa za razne vrste transporta, prikaz slika i 3D pregled iz svih dijelova svijeta da bi kulminirao kroz projekt Google Earth - virtualni interaktivni globus koji prikazuje ne samo površinu Zemlje i Ocean, već i Svemir. Kartama i uputama je moguće pristupati preko računala, laptopa, smartphonea, kroz browsere ili putem aplikacija uz internet vezu ili s nešto manje funkcionalnosti i interaktivnosti u offline obliku. Google se ne zaustavlja već svakodnevno osvježava karte, dodaje nove slike, nova područja, poboljšava prikaze i kvalitetu.
____________________________________________________________________________________________
By @crni_petar

"Trikovi na Google kartama koje niste znali

Najčešće nam drugi otkriju trikove u aplikacijama koje koristimo neprekidno

Osobno kada koristim offline navigaciju, koristim HERE maps, ali kada sam god online (i u tuzemstvu), prvo se pokreću Google Karte. Baš onda kada se udomaćimo i naviknemo u potpunosti na korisničko sučelje, ne primijetimo koje su nam sve prečice programeri ostavili da bi nam olakšali život.

1) Pomicanje kuta gledanja s dva prsta – ovo je većina korisnika i sama otkrila pa započinjemo s najlakšim. Ako s dva prsta u isto vrijeme kližete gore ili dolje, promijenit će se kut gledanja slike. Ovo je pogotovo zanimljivo u većim gradovima jer možete vidjeti makete građevina, dok ako imate instaliran Google Earth dodatak, možete i lakše pregledavati. Nastavno na ovo ide i mogućnost okretanja kamere na način da okrećete palac i kažiprst kao da otvarate bocu.

2) Brza navigacija – ovo je izvrsno. Napokon ste našli neku točku na karti i sada trebate kliknuti na navigaciju pa odabrati sredstvo prijevoza i onda još morate odabrati najkraću rutu. Zaboravite to! Jednostavno držite prst malo dulje na plavoj ikonici navigacije (ako imate novu verziju Google Karata s Materijalnim dizajnom koju vjerujemo da imate) i Karte će vas direktno prebaciti u način navigacije.

3) Zumiranje jednom rukom - Google Karte su izvrsne ako ih možete koristiti s dvije ruke, ali kad tad će vam druga ruka biti zauzeta u trenutku kada želite zumirati ili odzumirati. Jednostavno kliknite dva puta brzo na ekran i zadržite prst na ekranu. Pomičite ga gore ili dolje za zumiranje, odnosno udaljavanje.

4) Glasovne naredbe – valjda ste već ustanovili da ne morate biti izvorni govornik engleskog jezika da bi vas Google razumio. Sljedeći put kada vam je mobitel namješten na vjetrobransko staklo automobila, a želite nešto promijeniti, jednostavno koristite glasovne naredbe. Donosimo vam one najpraktičnije i najzanimljivije: “How is traffic ahead”, “Hide traffic”, “Show route overview”, “What’s my next turn”, “Show alternate routes”, “When will I get there”, “Navigate to (mjesto)”…"
Razina korisnika 7
Bedž +3
Google multimedija - Music, Movies...
rezervirano
Razina korisnika 7
Bedž +3
reserved
Razina korisnika 7
Bedž +3
Material dizajn stigao i do Google kontakata
Sučelje imenika bitno je promijenjeno.
Funkcija povezivanja istih kontakata je poboljšana, a sada je moguće integrirati i postojeće kontakte s google + korisnicima koje smo dodali u svoje "krugove" prilikom dopisivanja putem Gmaila. Google je dosada više manje sve svoje usluge i proizvode prilagodio Materialu, a nadam se da će nakon dovršetka prilagodbe početi širiti i crnu temu kako je najavljivano, da se riješimo pustog bijelila Vrlo sretan smajlić Nije da loše izgleda, ali meni je i dalje preblještavo sve skupa...


https://contacts.google.com/preview/all

Odgovori