Isplati li mi se kupiti mobitel s Windows 10 OS-om?

  • 16 December 2016
  • 19 odgovora
  • 9850 pregleda

Razina korisnika 4
Blagdani su tu i kreću popusti i promocije, pravo vrijeme za kupovinu novog uređaja a i nevezano uz doba godine, želite nešto novo - a ne znate što. Vidjeli ste negdje Windows phone ili Microsoft phone - manje je važno kako ih sve zovu, ali ne biste nikad kupili taj telefon jer (a u nastavku slijede odgovori na najčešće predrasude i neistine povezane uz Microsoft i WP) :

- Microsoft i Nokia su raskinuli suradnju i proizvodnja Lumia je prestala pa se OS gasi i nema smisla kupovati Lumie niti išta povezano uz WP (Windows Phone)
Točno, MS i Nokia su prekinuli suradnju i nove Lumie se ne proizvode ali se proizvode novi uređaji od drugih proizvođača (Alcatel, Jade Primo, HP, Lenovo, itd) s OS-om koji se obično naziva W10mobile ili samo W10. OS se ne gasi nego se vrlo uspješno razvija dalje, zapravo brže i bolje nego u "Nokia vrijeme".

- Svi kažu da je to mrtav OS. Znači, mrtav je. Ako nije još, sad će.
Netočno. Kao što piše iznad, OS se ubrzano razvija dalje čemu mogu posvjedočiti i oni korisnici WP -a koji su u Insider Programu u kojem se testiraju i razvijaju buduće službene nadogradnje i sve novosti vezane uz sam OS, a u čije kreiranje se možete uključiti i Vi odnosno svi vlasnici WP-a. Pritom je važno napomenuti da u Insideru dobivate rane beta nadogradnje koje su daleko nestabilnije od službenih pa se stoga ne preporučuju ako vam je to jedini uređaj.

- Imam staru Nokia Lumiu 625 ali ne želim kupiti noviji model jer je 8.1 stabilniji i bolji od desetke. A i čuo/čula sam da taj OS umire.
Netočno. W10mobile je u početku bio nestabilan ali se to promijenilo nakon Anniversary nadogradnje. I svakim novim updateom telefoni, pa i novije Lumie koje rade na desetki, rade sve bolje. Starije verzije OS-a, 8 i 8.1 se više ne razvijaju i neće dobivati nove nadogradnje nego će se, možda već iduće godine, ugasiti. Osim toga, desetka ima puno više opcija i novih, dobrih funkcija koje osmica nema. E da, i OS još nije umro, a kad će ne zna se.

- Mogu povoljno dobiti Lumiju 550, 650, 950, 950 XL ali se dvoumim jer neće dobivati nove nadogradnje zato jer više ne proizvode Lumie i umire OS.

Točno je da više ne prozvode Lumie ali to ne znači da za novije, odnosno posljednje modele koji su stigli sa desetkom, neće biti novih nadogradnji. Ima ih i stižu redovito, u prosjeku jednom mjesečno. I stizat će sigurno još dvije godine. Možda slabiji modeli u budućnosti neće dobiti neke nove značajke, ali nitko ne zna što točno donose nove nadogradnje, osobito one u 2018. godini. Zna se jedino da OS ne umire.

- Ne želim kupiti WP jer Microsoft ima jako mali udio na tržištu smartphonea i sigurno će ugasiti OS.

Točno je da MS ima jako mali udio na tržištu, uglavnom zato jer je koncept kojeg su započeli s Nokiom, bio neuspješan. Međutim, novom vizijom razvoja OS-a, a koja ide ka stvaranju univerzalne platforme koja će jednako raditi na svim uređajima - mobitelu, laptopu, PC-iju, igraćoj konzoli - MS velikim koracima grabi u budućnost. Neće ugasiti OS.

- Čuo/la sam da na WP-u ima puno manje aplikacija nego na androidu ili iOSu

Točno, ima ih manje ali one najvažnije su tu. Za neke koje nedostaju, kao na primjer You Tube, postoje zamjenske među kojima su neke bolje od originala.

- Ja puno koristim FB, Viber, Whatsapp ali ne znam kako te aplikacije rade na w10mobile.

Sve aplikacije tog tipa su dostupne i dobro rade, osobito Viber i Whatsapp. Tu je i Instagram. FB također ima sve funkcije (koje nije imao na osmici) kao i na drugim platformama. Još se malo sporije otvara ali se od Facebooka koji razvija aplikaciju očekuje da to u skoroj budućnosti sredi. FB Messenger je također dostupan ali mu trenutno nedostaje opcija poziva. S obzirom da za sve ove aplikacije postoje i beta verzije, one se konstantno poboljšavaju.

- Sviđa mi se OS ali nema više HERE mapa i zato ne želim kupiti novi uređaj s W10mobile

Upravo je službeno objavljeno da su Microsoft i HERE potpisali novi višegodišnji ugovor o daljnjoj suradnji gdje će se MS u razvoju aplikacije Windows karte i dalje služiti HERE- ovim bazama podataka. HERE je i trenutno integriran u aplikaciju Karte koja dolazi predinstalirana na telefon i potpuno je besplatna. Radi jednako dobro kao i HERE i ima sve opcije - glasovnu navigaciju, javni prijevoz, pješačenje, traženje restorana, muzeja, parkirališta, u blizini vaše lokacije, 3 D prikaz gradova, prikaz trenutnog stanja u prometu, upozorenja na prekoračenje brzine, itd.

- Bojim se za privatnost i sigurnost OS- a i ne znam treba li mi neki antivirusni program za zaštitu

WP odnosno w10mobile slovi kao najsigurnija platforma zbog toga što je svaka aplikacija zasebna u svom oblaku i ne može pristupiti drugoj niti širiti bilo kakav spam ni virus. Antivirusni program vam uopće ne treba. Pritom sami određujete razinu privatnosti i upravljate dozvolama za rad aplikacija.

- Čuo/la sam da Microsoft više neće proizvoditi mobilne uređaje i da OS umire.

Iz Microsofta je nedavno stigla službena izjava u kojoj su potvrdili da se ne kane natjecati s konkurencijom u izbacivanju novih mobitela tek toliko da budu prisutni na tržištu, nego ih zanimaju inovacije što potvrđuju i svojom Surface linijom proizvoda (laptopa i prvog MS-ovog all in one PC- ija - Microsoft Studia), a kojom su u svim segmentima nadmašili Apple. Ista Surface ekipa radi na budućem, za sad poznatim pod nazivom "Surface phone" uređaju koji će, bar kako se da nagovijestiti iz trenutnih informacija, biti džepno računalo s opcijom telefoniranja - najjednostavnije rečeno. Drugim riječima, očekuje se hibrid, odnosno spoj računala i telefona u jedan uređaj koji može vrtjeti punokrvne Windows programe. U prilog tome ide i nedavna obavijest o suradnji Microsofta i Qualcomma (koji proizvodi Snapdragon mobilne procesore). Još nema službenih informacija kad bi novi uređaj trebao ugledati svjetlo dana (postoje šuškanja o kraju iduće godine ali nije pouzdana informacija) ali je svakako jako važno što MS nijednom riječju nije negirao da razvija novi uređaj, što bi svakako dosad učinili da doista ne kane proizvoditi mobilne uređaje u budućnosti.

- Imam Windowse 10 na laptopu/PC-iju i sviđaju mi se ali nisam siguran/na hoće li mi se sviđati i na mobitelu

Hoće. Sve je više univerzalnih aplikacija koje se ponašaju i izgledaju identično na PC-iju i mobitelu. Sinkronizacija sadržaja na svim uređajima je na zavidnom nivou a konstantno se razvija. Na primjer, možete na poruku koja vam stigne na mobitel, odgovoriti izravno s PC-ija. A to je samo jedna od brojnih mogućnosti.

- Ma taj OS je mrtav, glupost je kupovati WP

Točno, taj OS će vjerojatno postati mrtav onog trena kad (i ako) MS uspije u svojoj nakani stvaranja jedinstvene platforme za SVE uređaje. Onog trenutka kad to postane stvarnost, neće više biti potrebe posebno razvijati platformu za PC, a posebno za mobitele. I kome prvom uspije ubiti mobilne platforme kakve poznajemo danas, taj će pokrenuti revoluciju u svijetu mobilne tehnologije. Microsoft je krenuo, Google ga prati najavom svog novog OS - a Andromeda, a Appleovce će to sigurno razljutiti... Budućnost je blizu, stay tuned :)

Moja Lumia 950


Odgovora 19

Razina korisnika 5
Pravi vodič za kupovinu, odlično @Gala. :)

Ako mogu birati najdraže mi je ovo da ne možeš koristiti sustav koji ima 1 % na tržištu. 😃
Razina korisnika 4
Joj da, to je i meni biser. 😃
Počela sam prije svake kupnje - od utičnice do veš mašine i kiselih krastavaca, provjeravati koliki udio na tržištu ima proizvođač pa ako je ispod 2 % nema šanse! 😉
Razina korisnika 5
Bravo @gala.

Vrlo dobro si ovo odradila.
MS je uzeo sve dobro od Nokie i to će i nastaviti razvijati.
Win10 ima puno toga u sebi što je nekada imao Meego OS, koji je krasio legendarnu Nokiu N9, iz koje su i nastale sve Lumie.
To je povijest, win10 je budućnost koju krasi jednostavnost, sigurnost i elegeancija Nokie kako softverski tako će vjerojatno i hardverski, s nestrpljenjem isčekujem Surfacephone.
Razina korisnika 4
Ne znam ništa o Meego OS-u ali znam da Lumie nikad ne bi zaživjele da nije bilo MS-a jer Nokia ne bi bila u stanju sama izbaciti smartphone i uspjeti na tržištu, kao što uostalom i nije. MS bi pak uspio i bez nje, prije ili kasnije.

A Win 10 je sadašnjost i srećom, daleko se bolje razvija nego u vrijeme Nokie. ;)

Hoćeš li prijeći na android kad izađe novi uređaj s logom Nokie?
Razina korisnika 5
Nokia je izbacila svoj smartphone sa svojim OS-om MeeGo, toliko naprednim da je morao biti ukinut.
Bila je to NOKIA N9.

MS u to vrijeme nije imao ništa, tek početke wp7 koji je bio katastrofalan.

MS je kupio Nokiu, prekinuo proizvodnju N9 kao i Meego OS-a, koji je dugo radio bez greške bez ažuriranja.

MS je učio iz Meego-a, a na sliku N9-tke počeo je izrađivati Lumie.

N9 je u to vrijeme bio smartphone bolji od bilo kojeg Iphonea ili androida.

Lumiama sam dao šansu dolaskom wp8 koji je imao sličnosti sa Meego sustavom ali je bio svjetlosnim godinama udaljen od cilja. Tek dolaskom wp8.1 sustav počinje sličiti normalnom OS-u. Prvi Win10 napokon je imao gotovo sve što i Meego, a novijim nadogradnjama je postao i bolji od Meego-a. Za primjer poslana sms poruka ispod koje se ispiše "isporučeno" je jedna od malih karakteristika Meego-a.

Uglavnom win10 na računalim i smartphoneima je odličan OS, jednostavan, elegantan, briljantan. Idealno je imati win 10 na računalu i na smartphoneu.
Taj smartphone ne mora nužno biti lumia ako ima odličnu carl zeiss cameru što je meni jednostavno nešto bez čega ne mogu i win 10 dakako.

Nokia i android ne dolazi u obzir, neka nova Nokia sa win 10 OS-om, to svakako, ali.... nove Nokie koje će tek izaći neće baš biti one Nokie koje su nekada bile jer je MS najbolje stvari zadržao za sebe.

I dalje koristim Nokia Lumiu 830 koji je po meni smartphone koji ima sve što treba imati. Čekam Surfacephone 🙂
Razina korisnika 4
Ako je bio napredan zašto je morao biti ukinut?? Tko ili što ih je primoralo??
Uz dužno poštovanje tvom pijetetu naspram Nokie, pravo pitanje je zašto se Nokia prodala Microsoftu ako je sve bilo tako sjajno i bajno. Pomalo iritira taj posve nekritički stav optuživanja Microsofta za katastrofalno loše poslovanje Nokie. To je otprilike kao da ja tebi prodam svoj automobil pa te kasnije optužujem što si ga prefarbao u plavo iako je bio crveni, a nisi stavio ni presvlake koje sam za njega pripremila nego neke desete. Pa mislim... Nema apsolutno nikakve logike u takvom rezoniranju.
Tko je izumitelj živih pločica, taj je po meni ovdje istinski dobitnik, a stvarno nemam pojma je li to N ili MS
I glavni problem - što vrijedi Nokiji što je imala dobre ideje ako ih je traljavo (kao što jeste), razvijala? Tek danas je vidljivo kako treba razvijati OS. Neke specifičnosti koje su Nokijina ostavština su ok, ali jedinstvena platforma na svim uređajima i univerzalne aplikacije su čisti MS. Surface im ide super, nijedna Lumia nikad nije prišla ni blizu takvom uspjehu i inovativnim rješenjima kakve danas izbacuju. Nokiji želim sreću, a ovom podforumu da se riješi iste iz naslova o Microsoftu.
Razina korisnika 5
To je posljedica raširenosti Nokie u našim krajevima pa onda ljudi misle da je sve u smartphone svijetu krenulo od njih. Imali su svoj veliki utjecaj koji se meni uvijek sviđao no pogubili su se prije par godina kod konverzije u svijet pametnih telefona. I meni ih je žao, ali to je tržište..

Na sreću došao je dan kad su naklapanja MS vs Nokia gotovi, Nokiaši nek si uzmu rebrand kineza koji pokreće kako jedan viđeniji član kaže "nokiin softver" (u drugim dijelovima svijeta poznat kao običan launcher), a drugi koji su se našli u windows svijetu ostaju svoj na svome. Easy as that :)

p.s. Opet da ponovim, MS je odavno imao svoj mobilni sustav, ako ne znate tražite windows mobile, to je bio prvi touchscreen mobitel koji sam vidio, doduše radio na stylus, nije ih bilo puno kupljen u Beču.
Razina korisnika 5
Nekako sam neshvaćen na ovom novom forumu.
Ja nisam nikada rekao da je MS uništio Nokiu.
MS je na vrijeme shvatio što bi se moglo desiti da je Meego i Nokia N9 zaživio na tržištu.
Srećom za obje tvrtke MS je dobio super OS koji je poslužio MS-u za daljnji razvoj wp-a, a hardver super elegantne N-9-tke je poslužio za nove Lumie. Prve lumie i N9 nemaju nikakve razlike osim OS-a.
Nokia je spašena novcem koji je dobila.
Ja kao korisnik Meego sustava logično nisam prihvatio wp7, jer je bio nazadan u odnosu na Meego, android i Iphone također nisu bili niti do koljena Meego sustavu.
Dolaskom Nokia lumie 520 i wp8 stiže uređaj koji je tek sjena N9-tke ali ima nešto u sebi što podsjeća na nju.
Nokia Lumia 625 je napokon dobar smartphone sa wp8 OS-om i tako i počinje moj wp put. Wp8.1 i dan danas bolji od mnogih androida.

Ali win 10 je danas prava stvar.
Nokia i android, ne dolazi u obzir.

Win10 je budućnost.
Razina korisnika 5
Nekako sam neshvaćen na ovom novom forumu.
Ja nisam nikada rekao da je MS uništio Nokiu.


Znam, nisam mislio na tebe nego govorio općenito 😉

Nego kad već pričamo o svemu, uzeo za doma jednu Lumiu 650 kao zamjenu za 925 jer nema podrške za desetku i bome me oduševila. Za cijenu koja je danas stvarno se čini odlična za one kojima kamera ne predstavlja veliki zahtjev. Čak me nije dizajn tolko iznenadio (jer sam očekivao), nego ekran. Nikad me niska klasa nije tolko iznenadila kao ova 🙂
Razina korisnika 5
Nokia je izbacila svoj smartphone sa svojim OS-om MeeGo, toliko naprednim da je morao biti ukinut.
Bila je to NOKIA N9.

da je MeeGo bio toliko napredan, ne bismo danas pričali o Androidu i iOS-u i Windows Phoneu.

MeeGo je imao nesreću da su na čelna mjesta Nokie došli ljudi koji su smartphone biznis odveli u krivu stranu gdje je financiranje razvoja softvera zastalo i razvoj MeeGo-a je obustavljen dok cjelokupni kod nije otpisan (kojeg je preuzela Jolla), iako je N9 s MeeGo bila pozitivno prihvaćena.

Za sve je kriv Steven Elop. Ne Microsoft, nego (dijelom) Nokia.


fun fact: Android i MeeGo dijele istu osnovu, iako nemaju veze jedno s drugim.

Ali win 10 je danas prava stvar.
Nokia i android, ne dolazi u obzir.

Win10 je budućnost.

Zanimljivo da si ovo napisao. Izgleda da svi ignoriraju Nokijinu X seriju (koja, istinabog, nije bila dostupna u ovim krajevima niti je bila namijenjena za ovo tržište) kao i sve više tračeva i informacija o nadolazećim novim Nokia smartphoneima baziranima na... Windows 10? Ne 😃 Android Nougat...
Razina korisnika 4
Ja kao korisnik Meego sustava logično nisam prihvatio wp7, jer je bio nazadan u odnosu na Meego, android i Iphone također nisu bili niti do koljena Meego sustavu.


Pa zašto je Meego propao?

P.S. I dalje smatram da je krajnje vrijeme da na forumu Nokia i MS svaki dobiju zasebne teme. Ne vidim smisla u trenutnom naslovu s obzirom na razvoj firmi koje više nemaju ništa zajedničko.
Razina korisnika 5
Meggo nije propao. U trenutku kada je izašao na tržište MS je kupio Nokiu samim tim i N9 i Meego, te su ga postepeno gasili.

Sasvim logično, jer razvijali su wp, upravo na temeljima Meego-a.
Razina korisnika 4
To da su razvijali wp na temeljima Meegoa jednostavno nije istina, sorry. ;)

Razina korisnika 5
ontopic:

Windows Phone Still Worth Buying in 2016? - YouTube video - https://www.youtube.com/watch?v=kenkeBxnkUA

Idol 4S: A Pretty Windows Phone With VR (That You Probably Shouldn't Buy) - YouTube Video - https://youtu.be/hhx-uRoLmkw?t=211 - link kreće od dijela gdje se komentira W10
Razina korisnika 4
Drugi video - krajnje ofrlje i testirano na Idolu koji tad još nije dobio najnoviji firmware update a možda ni Anniversary. Ukratko, samo još jedna u nizu netočnih recenzija.
Razina korisnika 5
ontopic:

Windows Phone Still Worth Buying in 2016? - YouTube video - https://www.youtube.com/watch?v=kenkeBxnkUA

Idol 4S: A Pretty Windows Phone With VR (That You Probably Shouldn't Buy) - YouTube Video - https://youtu.be/hhx-uRoLmkw?t=211 - link kreće od dijela gdje se komentira W10

Nemogućnosti promjene search engine-a je laž, divi se Google now a Cortanu ne koristi lol, nije pokazao zapravo ništa od novosti iz posljednjih godinu dana, nego skrola gore dolje i ne zna šta će..a zapravo se odao i taj mob nije imao upaljen više od 15 minuta jer bi inače vidio da odma nakon postavljanja w10 moba treba neko vrijeme da edge pronađe tražilice i da za njezinu promjenu mora biti spojen na internet, tako da je očito da L950xl išla odma ispod kamere a dotični uzeo u ruke bez da je išta gledao prije. Nije ni sim karticu stavio, ili je bila pa je izvađena kao 😃

A Fischer odavno nije novinar da bi bio mjerodavan, mislim kad se spomene nedostatak snapchata kao problem onda znam kolko je sati. Ljudi idu i sa androida na ios zbog manjka aplikacija pa jel netko radi probleme, ne bar ja nisam cuo.

I da zaključim opet smo na istom problemu, netko tko ne koristi priča o W10M zato ljudi mislite svojom glavom i ne vjerujte jer blogeri, portali i novinari su postali kao legalne javne kuće.
Razina korisnika 5
Drugi video - krajnje ofrlje i testirano na Idolu koji tad još nije dobio najnoviji firmware update a možda ni Anniversary. Ukratko, samo još jedna u nizu netočnih recenzija.
Koliko vidim, Idol 4s je u startu krenuo u prodaju s Anniversary verzijom :?

A valjda svatko zna što mu treba od smartphonea, ali treba biti objektivan i sagledati širu sliku. 🙂
Razina korisnika 4
Problem je u tome što frajer nije objektivan i vidi se da ne zna ništa o Windowsima 10. To što je on izveo i dobio "error" - uopće se ne kuži o čemu se radi, nikad to nisam vidjela. Imam Lumiju 950 s kojom se služim svaki dan. Najveća mana trenutno, zbog čega se korisnici desetke masovno bune jest to što se FB aplikacija sporo otvara, a to je opet do razvijača aplikacije to jest samog FB-a i nema veze s OS-om koji je sad fino ispeglan i fluidan. Početkom 11. mjeseca Alcatel još nije ni bio u masovnoj prodaji tako da nisam sigurna ima li najnoviji update OS-a i firmware. A i lik je inače mrzitelj WP-a, takvih ima xxx. Da sam vjerovala takvim YouTube recenzijama, nikad ne bih kupila 950. Opće je poznao da mnogi od tih "stručnjaka" nakelje beta verziju iz Insajder programa, što su prilično bugovite nadogradnje koje se tek razvijaju, pa onda to prezentiraju kao službenu desetku. Objektivno, najveća mana Idola jest što nema NFC - za one koji ga koriste. Ali svakako je odlična vijest što stiže u Europu i što uz njega u paketu dolaze i virtualne naočale. A i duplo je jeftiniji od Elite.
Razina korisnika 5
Lumia i Win 10 su više nego ok uređaj i OS, ( osobito Lumia 950 koju sam koristio mjesec dana) ..šteta što nije OS mobilni Win , nije baš prihvaćen kod većine korisnika.
Ako ga kupujete za sebe ,na duži period, sjajna stvar ( lijepo i glatko radi, sjajna kamera i puno toga ...ako ga mislite prodati nakon par mjeseci .. spremite se na poveći gubitak uloženih sredstava ,nije baš tržišna roba.

Odgovori