Android Marshmallow

  • 11 December 2016
  • 0 odgovora
  • 474 pregleda

Razina korisnika 1
Android Marshmallow - općenito

1) Dozvole aplikacija
Na prvom mjestu ističem stvar koju pohvaljujem i za koju smatram da bi uvelike trebala promijeniti situaciju u svijetu Androida. Android M će omogućiti svim korisnicima da ručno upravljaju dopuštenjima koje imaju aplikacije. Korisnici bi tako trebali odgovoriti hoće li dopustiti aplikacijama upravljanje pojedinim stavkama ne kada ih instaliraju, već i kada aplikacije krenu prvi put koristiti.

Ujedno, dopuštenja će biti moguće naknadno opozvati. Želite li zabraniti Facebooku da upravlja vašom lokacijom - nema problema. No, tu su upravljanja i mikrofonom i ostalim stvarima. Google je to pokazao na sljedećem primjeru: instalirate WhatsApp. Prvi put kada želite snimiti glasovnu poruku, WhatsApp će vas tražiti dopuštenje za upravljanje mikrofonom. Tada ćete mu dopustiti upravljanje "samo jednom" ili "uvijek". Naknadno u postavkama ćete to isto dopuštenje moći opozvati samo za WhatsApp (kao na slici).




2) Novo iskustvo pregledavanja
Chrome Custom Tab je nova mogućnost koja omogućuje stranicama da pokrenu poseban Chrome prozor na vrhu aplikacije. Zato dok surfate neće biti potrebno da se otvara cijela Chrome aplikacija, što će ujedno omogućiti brže surfanje.
Kao i standardan Chrome, Chrome Custom Tab će također podržavati automatsko pounjavanje obrazaca, spremanje zaporaka i automatsko prijavljivanje.
Aplikacija će imati i integrirane funkcije s aplikacijama koje je pokrenuo. Primjerice, Pinterest će kada pokrene poseban tab, odnosno prozor, imati posebnu ikonicu dijeljenja za Pinterest.

3) Otisak prsta u Android sustavu
Google će standardizirati upravljanje otiskom prsta i ugradit će ga u Android M. Ovo će omogućiti da sve više developera može raditi aplikacije koje skeniraju otisak prsta kao i to da će ga sve više proizvođača ugraditi u svoje uređaje.
Tako bi tehnologija prepoznavanja otiska prsta trebala biti korištena i u svakodnevnoj kupovini, kupovini preko Play Trgovine i u drugim stvarima kojima je potrebna autentifikacija na visokoj razini.

4) Mobilno plaćanje
Napokon dolazi Android Pay. Android Pay će omogućiti brže i sigurnije plaćanje. Zamijenit će Google Wallet, te omogućiti i plaćanje preko kreditne kartice. Naravno, ovo nije potrebno posebno predstavljati jer se ne razlikuje funkcionalno mnogo od Apple Paya.
Android Pay će biti podržan za sve Androide 4.4+ koji podržavaju NFC.

5) App linkovi
Google će (nadamo se) napokon riješiti problem otvaranja kućice "Otvori s...". Svakako jedna od najnapornijih stvari na Androidu će postati stvar prošlosti ove godine (odnosno sljedeće s obzirom na brzinu izbacivanja nadogradnji).
App linkovi će biti promijenjeni tako da će Android bolje prepoznavati koju aplikaciju treba otvoriti umjesto da svaki put pita korisnika. Recimo, ako kliknete na Twitter link unutar maila, Twitter bi se trebao napokon automatski otvoriti, umjesto da vas Android pita hoćete li otvoriti aplikaciju Twitterom.
Ovo će svakako poboljšati doživljaj korištenja Androida.

6) Teme
O ovome se jako malo zna. Google je izdao Developer preview koji omogućuje postavljanje teme u postavkama na "tamnu" ili "svijetlu". Za sada mijenjanje te opcije utječe samo na izgled "Postavki", a ne i na druge stvari. Je li ovo omogućavanje dolaska raznih tema na mala vrata, ili samo mala dekoracija postavki, još ne znamo.




7) Punjenje i baterija
Nova funkcija koja se zove Doze će omogućiti bolje trajanje baterije. Ok, ovo smo već čuli mnogo puta, ali ovdje nije naglasak na dnevnom korištenju, već noćnom (uglavnom).
I sami znate da Android mobiteli ne mogu tjedan dana stajati na mjestu, a da ne isprazne bateriju.

Zato Google uz pomoć žiroskopa procjenjuje koliko i kada koristite mobitel. Kada procijeni da se mobitel ne koristi i neće se još dugo koristiti (najbolji primjer su svakako noćni sati), usporit će sa sinkroniziranjem i online pozadinskim spajanjem.



Inicijalni rezultati su davali dva puta manju potrošnju baterije na stand by načinu. Doze će vas neovisno o tome upozoriti na vrijeme na alarm i na prioritetne notifikacije.
Android M će također podržavati i USB-C za brže punjenje.

8) Ostalo...
Službena izjava Googlea je da finalna verzija Androida M dolazi u trećem kvartalu 2015. godine, što bi prema dosadašnjem trebalo značiti mjesec rujan.

Nažalost, nije se previše pričalo o automatskom backupu i povratku aplikacija. Google je između ostalog obećao da će omogućiti backup i povrat aplikacija zajedno s podacima za sve aplikacije koje imaju manju od 25 MB. Podaci i aplikacije će se spremati na Google Disk. Da bi se aplikacija backupirala, potrebno je da je mobitel spojen na punjač i da je spojen na wi-fi, a preneseni podaci ne zauzimaju vaš Google Disk prostor.

Ladica aplikacija bi trebala imati novi izgled pa će sve aplikacije biti poredane po abecednom redu i kao u aplikaciji imenik ćete imati slova uz rub ekrana po kojima ćete moći listati. Na vrhu će biti izlistane četiri najkorištenije aplikacije.



Prebacivanje cijelih aplikacija na SD karticubi također trebalo biti moguće kao i podrška rada u više prozora.

Google Chrome će također biti poboljšan, a još ne znamo da li samo na M verziji ili i općenito. Treba omogućiti manju potrošnju baterije, ali još bitnije, puno ugodnije surfanje na slabim internetskim vezama. Dok je internetska veza slaba, automatski se neće određen sadržaj učitavati. Uz to treba naglasiti i činjenicu da će pregledavanje mobilno optimiziranih stranica biti još brže i optimiziranije. Optimizirane stranice za mobilnu verziju će se učitavati i do osam puta brže.

Google Now... Android M donosi poboljšan Google Now na kojeg ću se posebno osvrnuti...

Jel ima nešto što vas posebno raduje?

U Android L verziji sam se najviše radovao Material Designu i Art-u, a sada me app permissions i napokon riješavanje App linka počinje veseliti

0 odgovora

Budi prvi koji ostavlja odgovor!

Odgovori