PITANJE

ZTE MF286R wifi problem

  • 30 October 2020
  • 17 odgovora
  • 2355 pregleda

  • Aktivni forumaš početnik
  • 10 odgovora

Pozdrav svima

Od nedavno sam korisnik Flatbox DUO usluge, nakon što sam prethodno bio na Tele2, a prije toga na Iskonu.

Od prije par dana pojavio se problem sa WiFi. Naime, događa se da povremeno mobilni uređaji ne mogu dobiti IP adresu sa modema i time bivaju odspojeni sa interneta. Jedino pomaže restart modema, a nemam namjeru to raditi svaki dan.

Osim toga, i kad su spojeni , dešava se da mi ne dolaze mailovi na mobitel, tek kada ručno pokrenem sinkronizaciju shvatim da je mail došao prije sat vremena. Govorim o mailovima koji nisu Gmail.

Prije nikada nisam imao takve probleme na routerima prijašnjih davatelja usluge pristupa internetu. Ovo je sada već iritantno jer ne mogu biti siguran kad je mobitel spojen na internet a kad nije.

Još nešto….WiFi na 5 GHz je neupotrebljiv. Mobitel ili tablet jedva pronalaze tu mrežu u stanu iako sam na optičkoj vidljivosti ne dalje od 5 metara od modema/routera.

 

Ima li netko kakav savjet, možda nekakvu postavku promijeniti ?


Odgovora 17

Razina korisnika 2
Bedž +1

Pozdrav 

Pokusaj da ti wifi bude na 2.4 ghz za mob i tablet.

Navodno da je 5ghz dobar samo na blizu

Ja imam na mobu i jedno i drugo i primjetuo sam da mi se malo malo prebacuju ,a time mi i puca veza izmedju prebacivanja.A sto se tice restarta zovi teh sluzbu i tazi nek ti oni urade restart.

Ovo kad gubi WiFi vezu, gube znači svi mobiteli i tablet , neovisno o 2.4 ili 5 GHz. Jer ima starijh mobitela koji niti nemaju 5 GHz. Jednostavno na mobu vidim da pokušava dobiti IP adresu, ali ne uspije i onda provjerim ostale mobitele i ista stvar na svakome.

 

Za restart nisam shvatio, zašto bi trebao zvati njihovu službu da restartaju modem ? jedino ako oni mogu shvatiti na daljinu, što se sa modemom tj. WiFi u tom trenutku događa ?

Razina korisnika 2
Bedž +1

Da tako je oni na daljinu vide ponekad u cemu je problem ,.mozda najbolje da ti promjene modem,moguce da je on kihnuo.Uslijed toga ti i zbog toga puca wifi na mobitelima,znaci najbolje fa ih zoves i reci da se to stalno desava.

Razina korisnika 2
Bedž +1

Sad isprobao.Ovako ako imas na tim mob i tabletu wifi da ti se automatski spaja na 2.4 i 5 onda ti i dolazi do tog gubitka povezivanja jer ocito uređaji pokusavaju uhvatiti jaci signal,ti onda napravi ovo:na svakom tom uredjaju postavi da ti se automatski  spaja na samo jedu frekvenciju na 2.4 ili 5 ghz nikako na obje znaci samo jedan od tih.Oni uređaji koji su ti blizi modemu mozes na 5ghz jer ta frekvencija radi bolje tj brze na blizinu,a ostale na 2.4 ghz.

Sretno 👍

Nisi vjerojatno vidio sto sam prije napisao. Gube vezu svi uredjaji koji su na wifi. I kad izgube polusavaju se spojiti na 2.4 ali ne uspiju dobiti IP adresu. Nakon restarta modema sve ok

Razina korisnika 2
Bedž +1

Vidio sam samo je pitanje dali ti je naprimjer na tabletu ili bilo kojem uredaju postavljeno automatski jedna i druga 2.4 i 5ghz .znaci mora biti samo jedan SSID,nikako oba jednog moras iskljuciti na svakom uređaju.Ako ti je primjer ssid marko,a drugi ssid marko 2 jednog makni spajaj se samo sa jednim npr marko a drugog marka iskljuci,izbrisi,zaboravi .Jesmo se sad skuzili.

 

 

 

To mi je jasno, ali wifi vezu gube i oni uređaji koji nemaju 5 GHz.

Možda je i do DHCP-a tko će ga znat. Za probu bi trebalo isključit DHCP i probat stavit fiksne adrese na svaki uređaj, ali imam 12 uređaja koje treba sve poštelat.

Probat ću nazvat korisničku službu kada se to desi , možda oni vide nešto.

Razina korisnika 2
Bedž +1

Hmm 12 uređaja.Pitaj u sluzbi za korisnike da nema kakav limit po modemu za toliko uređaja odjednom.

 

U postavkama modema stoji do 32 uređaja za WiFi. Ali samo je 6 uređaja spojeno na WiFi (mobiteli+tablet+laptop), ostalo je sve kablom. Nismo heavy useri, samo dva mobitela uopće primaju mailove. Uglavnom svi uređaji ne pristupaju netu odjednom i stalno.

To su televizori, media player, AV receiver i da odmah napomenem, niti jedan ne streama ništa, više su spojeni radi nadogradnje firmwarea ako zatreba i zbog interne komunikacije PC<>media player primjerice.

 

Mislim da ću za prvi pokušaj isključit 5 GHz…..eh sad vidjeh da se ne može isključit.

Razina korisnika 4
Bedž

Bit će da je do routera, koji baš i nije najbolje kvalitete. Kod mene se događalo jedno vrijeme da router izgubi WiFi vezu samo sa smart TV-om, pa ponovno spajanje traje i traje. U zadnje vrijeme nisam primjetio taj problem.

Razina korisnika 2
Bedž +1

Meni je rusio na mobitelu bas zato sto su mi bila 2 ssid jedan na 2.4 drugi na 5ghz .

Ovog na 2.4 sam na mobu u wifi postavkama stavio na zaboravi i sad mi radi samo na 5 i vise se ne rusi wifi ni iternet.Stvar je u tome sto je mob trazio bolji signal pa se stalno prebacivao s jednog a drugi,ponekad sam ih morao i rucno unositi sad vise ne sve mi je ok.Zovi sluzbu .

Pozdrav, nadovezao bih se na ovu temu sa jednim sličnim problemom.

Radi se o istom routeru, A1 Homebox jutros stigao. Ušao sam u postavke i nisam ništa posebno dirao osim naziva mreža i šifre mreže, jer mi ovo A1 sučelje u ne dozvoljava neko posebno mjenjanje.

I sad gledam, imam dvije WiFi mreže, na 2.4 i 5 Ghz. Ponavljam, promijenio im samo imena i šifre. I kad se udaljim malo od rutera ovu 2.4 Ghz mrežu vidi, signal je ¾ i radi dobro. A 5 Ghz mrežu mi uopće ne hvata, znači doslovno moraš biti na 3-4 metra od routera da bi je mogao hvatati.

Imate li neki savjet što napraviti i kako ga natjerati na bolji signal. Bitno mi je jer sam testirao brzine i 5 Ghz mi je osjetno brža.

Razina korisnika 2
Bedž +1

Sto blize 5ghz i to je to

I kod mene 5 Ghz samo na 3-4 m, znači neupotrebljivo.

Razina korisnika 4
Bedž

Kod mene smart TV (Samsung) sa 5GHz spojen sa routerom ZTE MF286R udaljenom oko 7 metara i radi dobro.

Da, al vjerojatno nema prepreka, zidova i slično. 

 

Jedan pregradni zid i odo 5Ghz u zaborav…

 

Nevjerojatno...

Razina korisnika 4
Bedž

Da, nema prepreka, suprotne strane dnevnog boravka. Zato ga i koristim samo za smart TV.

Odgovori