Wi-Fi 2.4 vs 5 GHz

  • 15 December 2016
  • 2 odgovora
  • 7148 pregleda

Razina korisnika 5
  • Super Forumaš
  • 75 odgovora
Ako me sjećanje ne vara nismo do sada pričali o 5 GHz spektru bežične mreže i o tome koliko je bolji. Ima li tko dual band router (podrška za 2.4 i 5 GHz)? Jeste zadovoljni?

Već nekoliko godina koristim dual band router (Asus RT-N66U), prije godinu dana sam radio detaljni test usporedbe ova dva spektra u realnim uvjetima stambene zgrade i evo što je ispalo.


Prvo mjerenje bilo je 2 metra od routera gdje je manje opterećena frekvencija na 5 GHz dala je znatno bolje rezultate, dok je iznenadila prva. Očigledno je interferencija učinila svoje, jer se u blizini nalazi bežični telefon, računalo i produžni kabel. Visoka brzina na 5 GHz pada već u susjednoj prostoriji između kojih se nalazi betonski zid.

Kao što se vidi iz priloženog najveći problem je u prostoriji broj 2 gdje su performanse prilično smanjene. Pridodamo li tome povremena pucanja veze problem je očigledan. Druga stvar je lakše “probijanje” signala na nižoj frekvenciji u udaljenije dijelove stana što je rezultiralo i višom brzinom na 2.4 GHz spektru.

I zaključak, 5 GHz nosi puno veće brzine u blizini, ali kako se udaljavamo ona može (ovisno o interferenciji) padati i brže od 2.4 🙂

Odgovora 2

Razina korisnika 6
Bedž +4
Potpisujem zaključak. Baš sam jučer prvi puta pokušao postaviti router na 5GHZ i brzina mi je bila puno veća, ali se wifi signal gubio već u susjednoj prostoriji tako da je za mene osobno to lošija opcija.
Razina korisnika 5
Upravo to, nije za svakoga dobro i isplativo rješenje, recimo ja sam kupio zbog dvije mrtve točke ali jedna je i dalje ostala. I to je bilo dosta neobično, znači brzina veća, signal cca 10% jači ali svako toliko pukne. Na kraju se "dogovorio" sa ht tečničarom da kad kablira za maxtv doda još jedan kabel i evo više od godine i pol nikakvih problema.

Generalno se vidi razlika u odnosu na one kutije što daju operateri, radi istovremeno na oba spektra i uređaji bliže imaju 3 puta veće brzine a kako je optika u stanu to se dosta osjeti.

Pretpostavljam da bi tri band router (802.11ac standarda) sa beamforming funkcijom za prostorno usmjeravanje signala tu bio bolji, ali tad je to bilo poprilično skupo pa nisam ni gledao.

Odgovori