Riješeno

Spajanje na optiku

 • 16 September 2021
 • 6 odgovora
 • 1220 pregleda

Razina korisnika 2
Bedž +1
 • Forum savjetnik početnik
 • 123 odgovora

Bok svima,

evo napravio sam post samo zato što imam puno pitanja koja trenutačno nisam u mogućnosti pitati na prodajnom mjestu ili preko telefona.

Trenutačno sam korisnik kod T***mach-a i internet je katastrofa ( očekivano pošto je slično homebox-u kod A1, a živim u poprilično naseljenom području ), odlučio sam se za A1 upravo zbog toga što ste jedini koji imate 1Gbit/s dostupnost na mojoj adresi.

Pitanja:

 1. Zanima me da li mora doći tehničar i što točno tehničar bi radio u mome stanu ako bi se odlučio na 1Gbit/s , ako da, koliko bi dugo tehničar bio u stanu da sve priključi.
 2. Prilikom kupnje paketa ( bez ugovora ) pošto imam loša iskustva sa ugovorima, da li i dalje dobijam router, ako ne koliko košta i koji je default router koji se nudi. Naravno ako nije baš neki dobar router imate li nekakve preporuke za router koje radi super ( Wifi 6 pogotovo, a cijena do max 1000-1500kn ).
 3. Prilikom kupnje, ako bi tehničar trebao doći u stan koliko bi koštalo prispajanje. Plača li se satno ili je fiksna cijena.
 4. Koliko vidim internet je totalka flat, znači nema bullshit-a poput 1TB i onda nemaš internet? Mada nisam siguran pošto sam vidio svakakvih pitanja na forumima.

 

Puno pitanja, ali nadam se da netko može pomoći i bio bih mu zahvalan.

 

unaprijed hvala

icon

Najbolji odgovor od Tromy 17 September 2021, 10:39

Pogledaj original

Odgovora 6

Razina korisnika 5
Bedž +2

Znači provjerio si i dostupna ti je OPTIKA od A1

 

Ja sam već godinama na njihovoj optici i sve 5 a sad odgovori u vezi uvođenja optike :)

 

 1. Doalzi tehničar i vuče optički kabel sve do rutera u večini slučaja stave kanalicu
 2. Nemam pojma bez ugovora da li uopće daju optiku a ruter je smeće tako da sam stavio mesh za wi fi (kuća je u pitanju)
 3. Ako ide ugovor instalaciju ne naplačuju tako da si dobro razmisli u vezi ugovora, ako je optika u pitanju tu nema problema s brzinama, kod mene cijelo naselje na njihovoj optici (jer su jedini) i svima radi kako je dogovoreno
 4. Znači ponovo ako je fiksni priključak optike nema limita prometa
Razina korisnika 2
Bedž +1

Tako je, provjerio sam dosputnost na https://www.a1.hr/provjeri-dostupnost

Izbaci mi da 1Gbit/s mogu odabrati.

 

Da li se nakon instalacije kanalica i routera, kasnije može router premjestiti u drugi dio stana bez ponovnog dolaska tehničara ili je to malo kompliciranje.

Za router sam čuo da je HONOR Router 3 dobar, podržava WiFi 6+ i do 3Gbit/s brzine. Link do router-a

 

Optiku sam zadnji put imao prije 10 godina kada je to sve još bila katastrofa i uređaji poput kompjutera su se smrzavali zbog interneta ( zanimljivo baš ).  Tako da nadam se da se brzine mogu stvarno postići.

Razina korisnika 2
Bedž +1

Zaboravih pitati, da li dobijam IPv6 support ili je sve preko IPv4

:)

Razina korisnika 2
Bedž

Najbolje ti je možda da im kod uvođenja napomeneš da ostave malo više kabela,ako može, radi možebitnog seljenja routera? 🧐

Razina korisnika 2
Bedž +1

aha, pa mogu modem ostaviti direkt pored izlaza kabela tj utičnice, i onda iz modema provuci kabel to routera koji se nalazi u drugoj sobi, to nije nikakav problem.

Kao što vidim ti optički kablovi što više se spigaju daju slabije brzine također. 

Sada zanima me jos jedno, prvih mjesec dana uezo bih bez ugovorne obveze, onda vjerovatno i moram platiti modem umjesto da ga dobijem uz ugovornu obvezu. Zna li netko koliko taj modem cirka košta i da li podržava Wi-Fi u sebi, tj. router/modem u jednome. Ovo je privremeno dok router ne dođe.

Razina korisnika 2
Bedž +1

Evo samo mali update.

 

Upravo sam dogovorio 1Gbit/s ugovor sa A1, 22. mi dolazi tehničar u 8h ujutro postaviti kablove, sve je prošlo super, teleoperater mi je odvovorio na svako pitanje koje sam imao.

Javit ću još kada prispoje sa speedtestom ako nekoga zanima pošto vidim da ljudi pitaju također sa pingom u raznim igricama.

LP

Odgovori