Riješeno

Novi A1 router SDMC NE6037 problematika

  • 20 September 2023
  • 20 odgovora
  • 3710 pregleda

Pred cca mjesec dana dizana mi je brzina sa 200/20 na 300/30 i rekoše u A1 kako ide zamjena routera - uzeli Ubee-a a postavili mrcinu SDMC NE6037.

Od prvog dana upotrebe sam poprilično nesretan njime. Navesti ću iste razloge svoje mizerije koje sam naveo danas i A1 tehničkoj podršci.

1.Port forwarding - tu je bila muka isusova to podesiti, ne u smislu opcija jer je doslovno 5 sekundi potrebno za one-liner, nego je ruter trebalo 10x rebootati što soft što hard da PF proradi. I sad recimo radi normalno dan-dva pa par sati ne, pa opet malo radi pa opet ne… CGNAT disejblan. 13 godina imam isti port koji forwardam i istu IP adresu, 3 različita ISPa i 5 rutera sam izmjenio, na A1 coaxu od početka 2017 i nikad problema do sad, do ovog no-name dreka.

2.Noname brand - nigdje ni traga ni glasa nekom manualu u PDFu, nekoj dokumentaciji. Stranica proizvođača je jeftin kineski prodajni sajt “pišite nam i kolko vam treba komada dajte upit”. Nešto malo specifikacija i bok. Jedine upute su 2 salvete u kutiji, jedna na hr, druga na eng kak spojit i upalit router. Na forumima ne postoji, apsolutno nikakvih korisnih podataka nema.

3.Ne priča sa WiFi routerom D-Link DIR-809 koji je u repeater modu. Ubee i Technicolor 7200.20 su najnormalnije s njim bežično komunicirali. Testiran je na isti način kod susjeda sa ovim novim Technicolorom CGA4236 i ovaj D-Link repeater radi sa oba moda 2.4 i 5GHz bez pol muke, a sa mojim NE6037 ni da bi iako vidi SSIDove, password je OK ali no internet. Palio gasio firewall na njemu ali nula bodova.

 

SZK tehnička mi danas kaže kako se rješavaju Fritzeva 6660 jer su kao stara tehnologija kao i CGA4236 TC, a da je NE6037 budućnost,.da sam ga zato i dobio te da je bolji i noviji od navedenih.

Ne želim zaglaviti idućih 14 mjeseci do isteka ugovora na ovom noname bugovitom nedokumentiranom dreku od uređaja.

Lijepo molim A1 za zamjenu uređaja za Fritz 6660 jer vidim da ga svi hvale, ako ih još imate pa makar i polovnog, a ove NE6037 vratite dobavljaču jer su vas grdo preveslali.

 

Unaprijed zahvaljujem.

icon

Najbolji odgovor od fer_štapen 25 September 2023, 23:05

Pogledaj original

Odgovora 20

Razina korisnika 6
Bedž +6

"SZK tehnička mi danas kaže kako se rješavaju Fritzeva 6660 jer su kao stara tehnologija kao i CGA4236 TC," 🤣🤣🤣🤣🤣

 

Nebuš dobil fritza, on je za nove GigaNET (2 Gbps) pretplatnike. Ali zašto su ti uzeli ubeea? 🤔

Nebuš dobil ni tehnicolor, on je za postojeće 1Gbps pretplatnike. Ali zašto su ti uzeli ubeea? 🤪

Ne znam zašto su mi uzeli Ubee-a-. Rekli su da su morali. I pričali smo tada o TC-u i nadao sam se da će doći isti jer sam ga vidio kod susjeda pred 4 mjeseca kad ga je dobio za  200/20 brzinu, a kod mene se tehničar pojavio sa tom mrcinom koja je velika ko UPS. Rekao je i on “novi i bolji”. Što se tiče sučelja, ono je moderno, brzo i odlično izgleda, brže nego TC CGA4236, ali velim, dokumentacija nula bodova, ne razgovara sa repeaterom i PF štuca - sve što Ubee nije radio.
Ubee-a sam imao preko 3 godine i ne znam jesam 3x sve skupa išao u njegove postavke, doslovno prvi dan je bilo set and forget. Ovog no-namera sam napamet već naučio gdje mu je što… baš loše.

I što, to je to, TC daju za 1Gbps, Fritza za 2Gbps, a meni ostaje ovaj no-namer da ga i dalje beta-testiram i šaljem feedback A1 tehničkoj službi kako se ruter ponaša i kako radi? To sam baš cijeli život htio :)

Nebuš dobil fritza, on je za nove GigaNET (2 Gbps) pretplatnike.

 

Dobil sam Fritza. Ruter je odličan jedino mu je FiFi malo slabiji od ovog kinezera SDMC NE6037. Malo slabije pokriva stan, ali niš čudno budući je 2x2 a SDMC je 4x4, ali nije kritično.

To su možda mislili u SZK kad su rekli da je 6660 stariji, jer mu je FiFi 2x2, dok je TC-u i NE6037 4x4 i imaju jači signal. Ali koliko sam uspoređivao dokumentaciju, sučelja i općenito zadovoljstvo korisnika, bit će da je Fricko u prednosti, bez obzira kaj ga se možda rješavaju.

Port forward radi iz prve i ne štuca, sučelje brzo i pregledno, odlično dokumentiran, 1x 2,5G port + 4x 1G porta što je 1 port više nego na NE6037. U svakom slučaju, za sada sretan i zadovoljan sa odrađenim. Svaka čast i slava A1 SZK ekipi, tehničkoj podršci i tehničarima koji su me strpljivo saslušali, detaljno pročitali ovaj post te odreagirali na divan način :)

Problem riješen. LP

Razina korisnika 6
Bedž +6

A baš čudno da su ti dali fritza, ali nisi dobil mesha za FIFI, inače bi ti FIFI bil odličan, a nisi ga dobil jer je on za FIFI na 2Gbps 😛. FIFI🤣🐕🐩

Razina korisnika 1

Mi smo isto prešli s ugovora 200/20 na 300/30, uzeli nam Ubee i stavili NE6037, i ja mislio sve super. O bože mili ne. Nemogu bukvalno ništa!

 

Port forwarding nemoguce dodat, ili neda submitat, ili nece uvazi. Nikako! GTA V stalno daje Strict NAT upozorenje, igrica jedva komunicira sa serverima. Stari Ubee nikad mi nije davao probleme. UpnP uključen, ništa. Ugasio firewalls, ništa. A port forwarding neće ništa.

 

5GHz mreža nekad oce, nekad nece. Po svojoj volji dolazi i odlazi..

 

USB storage.

Na stranici rutera kaze da mogu dodat USB 3.0 storage, a sami ruter nema ni stranicu sa podesit USB...

Neprepoznaje ni usb stick, ni HDD, koji oboje isti sekund rade ako ih ukljucim u drugi ruter. Sam ih podesi i sve. Kao da su stavili USB utor za ukras. Mos eventualno stavit svitlo u njega 😂

O ruteru nema nego jedna stranica, karakteristika tud i tamo i ništa više. Nema manual, ni ništa. Nema uopce cijenu.

Bar da naprave USB koristan da mogu dodat NAT storage za kamere..

Nažalost moja priča se ponavlja kod tebe.

Port forward je jako mušićav, kad podesiš, probaj nekoliko puta čupati adapter iz struje i rebootati ga. Meni je tako prošlo i radilo je, samo što je problem što se nakon nekog vremena (1-3 dana) zna zblesirati pa ispočetka treba hard rebootati router. Kao što sam napisao - nedokumentirano smeće od routera. Odličan za ekipu koja apsolutno niš ne radi i ne treba od rutera osim interneta i WiFi-ja. Za nas malo naprednije, obično no-name smeće.

Kod mene Fritz 6660 već 3 ipo mjeseca, nedam ga za suho zlato. Kako sam ga iskonfigurirao krajem rujna 2023 i podesio Mesh, nisam ušao u njegov menu. To je router, a ne ovo, sa 2 salvete uputa na hr i eng jeziku.

Što se tiče USB Storage, pripazi na partition table i filesystem na koji su ti mediji formatirani. Neki routeri ne mogu i ne znaju čitati medije kojima je partition table GPT. Uzmi neki tool za formatiranje tipa GParted i formatiraj neki USB stick, partition table MBR a file system NTFS pa vidi onda hoće li raditi. Ako neće ni tada, formatiraj u FAT32 ili exFAT i ostavi MBR.

Razina korisnika 1

Probao sam formatirati I na NFTS i exFAT i nije htjelo, ali budem probao promjeniti partition table u MBR i probati opet  pa javim što bude. Hvala!

Nema na čemu, javi svakako pa da ostane zapisano za i drugi budu znali koja kombinacija partition table + filesystem bude adekvatna za ovaj drek od routera :)

Razina korisnika 1

Nažalost, HDD koji sam umetnuo je vec MBR tako da to nije rješenje..

Žalosno.

Jel to 2.5” ili 3.5” HDD? Ako je 2.5”, možda i port nema dovoljno “struje” da zavrti HDD. Probaj sa USB stickom. Ako ni to ne prođe, reklamiraj ruter zbog neispravnog porta. Ja mogu danas probati kod susjeda, spojim i 2.5” HDD i 2.5” SSD i USB stick pa javim.

Razina korisnika 1

Laptop HDD 2.5" ali se upali i zavrti, a i probao sam USB stick i on ne radi. Sami port daje struju, jer se USB stick zagrije da radi, i HDD se upali (adapter ima svijetlo). Javi sto bude sa tvojim susjedovim da znam.

OK, hvala na feedbacku. Budem vidio to i provjerio kako i gdje mounta drive. Možda još negdje u postavkama ima i mountanje.

Razina korisnika 1

OK, hvala na feedbacku. Budem vidio to i provjerio kako i gdje mounta drive. Možda još negdje u postavkama ima i mountanje.

Jesi li testirao?

Ma susjed ima sve moguće bolesti, od korone, RSV-a, gripe tipa A i slično. Čim testiram, javim. Nisam zaboravio, ne brini :)

Razina korisnika 1

Ma susjed ima sve moguće bolesti, od korone, RSV-a, gripe tipa A i slično. Čim testiram, javim. Nisam zaboravio, ne brini :)

Aaaa, razumno, I ovdje su svi poceli dobivat bolesti, dosta Hripavca i korone. Čak i vodene kozice.

Pozdrav, danas sa novim ugovorom zamjenio Ubee sa SDMCNE6037 i ne vidim također postavke za USB. Zvao sam korisničku službu, nemaju pojma. Ako uspijete molim informaciju kako usb montirati i iskoristiti na mreži

Razina korisnika 1

Pozdrav, danas sa novim ugovorom zamjenio Ubee sa SDMCNE6037 i ne vidim također postavke za USB. Zvao sam korisničku službu, nemaju pojma. Ako uspijete molim informaciju kako usb montirati i iskoristiti na mreži

Ja sam prošao svaki centimetar tih postavka, i nisam ih nigdi vidio. Trenutno cekamo da fer_štapen testira kod susjeda, da nije u slučaju do naseg rutera/modema specifično. Bar da radi, to jest. Ja sam poslao zahtjev SDMC kompaniji, i naravno, prošlo je već dva tjedna bez odgovora, niti potvrde da su primili zahtjev. Na stranici kaze da podržava mass storage, ali apsolutno sve ostalo upucuje da ne radi.

 

Jedini kontakt koji sam našao za njih je 

https://en.sdmctech.com/contact-us/service-center.html

I landline koji sumljam da radi  & da je za rutere. 

+86-0755-86018266

Pozdrav, danas sa novim ugovorom zamjenio Ubee sa SDMCNE6037 i ne vidim također postavke za USB. Zvao sam korisničku službu, nemaju pojma. Ako uspijete molim informaciju kako usb montirati i iskoristiti na mreži

 

Nažalost, SZK vam ne može pomoći oko tog routera jer imaju iste upute kao i vi/mi koji smo ga dobili/imali. 2 salvete sa uputama kako spojiti router na žice i upaliti ga. Bilo kakve napredne postavke i neki općeniti how-to možete slobodno zaboraviti. To je to što vidite u meniju, a dalje je na vama koliko se razumijete u mrežnu tehnologiju pa da znate što koja opcija predstavlja, što radi i čemu služi.

 

 

Pozdrav, danas sa novim ugovorom zamjenio Ubee sa SDMCNE6037 i ne vidim također postavke za USB. Zvao sam korisničku službu, nemaju pojma. Ako uspijete molim informaciju kako usb montirati i iskoristiti na mreži

Ja sam prošao svaki centimetar tih postavka, i nisam ih nigdi vidio. Trenutno cekamo da fer_štapen testira kod susjeda, da nije u slučaju do naseg rutera/modema specifično. Bar da radi, to jest. Ja sam poslao zahtjev SDMC kompaniji, i naravno, prošlo je već dva tjedna bez odgovora, niti potvrde da su primili zahtjev. Na stranici kaze da podržava mass storage, ali apsolutno sve ostalo upucuje da ne radi.

 

Jedini kontakt koji sam našao za njih je 

https://en.sdmctech.com/contact-us/service-center.html

I landline koji sumljam da radi  & da je za rutere. 

+86-0755-86018266

 

Moglo bi biti sreće ovaj tjedan, sreo sam suprugu od suseda pa sam pitao kako je, kaže oporavlja se. Temperatura prošla, još malo kašlje, srećom bez posljedica. Budem ga posjetio pa ćemo nabaciti test :)

A što se tiče firme SDMC, nebi ni tu polagao previše nade. I ja sam ih pokušavao kontaktirati, jedino što sam dobio od bota je bilo “koliko tisuća komada želite kupiti.”. Vjerojatno jedan komad košta kikiriki, zato su se i masovno kupili. Opet kažem, odlični su sa veselog Jožu koji drkari po internetovima i ima 12 smart uređaja koji se kače na FiFi i rudare preko noći. Nama koji bi nešto više i koji znamo što želimo, dogodi se da opcija koja postoji u izborniku ne radi, a kako je natjerati tj. kojim kombinacijama ostalih postavki to treba raditi ili ne, ne zna nitko jer je vjerojatno to model koji je nabavio A1 za HR tržište u nekim ogromnim količinama sad i vjerojatno nikad više.

Uglavnom, javim se za storage dio.

Razina korisnika 1

Ikakav update?

Ikakav update?

Bok bok.

Sorry imao malo proputovanje zbog posla pa se odužilo.

Ovako, vijesti su loše. Testirali smo:

  • nekoliko USB stickova formatiranih u Fat16, Fat32, exFat, NTFS u kombinacijama MBR i GPT
  • Prijenosni SSD Crucial MX500 500GB u svim kombama
  • Prijenosti HDD Seagate 500GB u svim kombama

Rezultat je porazan. Probali smo se kačiti na njega da bude kao neki vanjski media centar (Fritz to ima i to sam nekad davno na VDSLu koristio), čak mislim da je i Ubee imao sličnu opciju. Probali smo FTP naterat da radi, isto ništa.

Ovak preko posla sam došao slučajno do momka koji radi u A1 u tehnici pa sam ga pitao. Veli on da ga je već to netko pitao ali da on pretpostavlja i vjeruje da je taj USB port tu za servisne potrebe i dijagnostiku koji uredno daje napon/struju pa zato zavrti i disk i upali ledice na USB stickovima. Kaže da postoji puno manja mogućnost da je multimedijalni port ali da oni neke druge verzije OSa nemaju gdje je to možda omogućeno. Uzmite to naravno sa zrnom soli, možda mi je to rekao da me skine s dnevnog reda.

Ali u svakom slučaju je super ta masovna kupovina routera u kojem nakon 7 mjeseci i dalje ne znaš ništa a to ti je main produkt koji guraš svuda. Da, ponavljam, dobar je za Jožu koji surfa i spaja se FiFijem na to. Za iole načitanije i potrebitije očito samo kao bridge pa onda kupit vlasitit ruter po želji.

Odgovori