PITANJE

Kako da postavim kabelsku internet mrežu na gornjem katu

  • 15 April 2020
  • 16 odgovora
  • 3529 pregleda

(U ulici gdje živim nema optičkog kabla) Trenutno koristim wifi mrezu za svoj PC, moj wifi ruter se nalazi na donjem katu kuće i tamo je jedino mjesto gdje se može staviti ruter. Moj PC je na gornjem katu i želim koristiti kabel da se spojim sa  internetom jer je sada moj internet jako spor na PC, ali neznam kako je to moguće. Možete li mi dati nekakav prijedlog što da napravim?


Odgovora 16

Razina korisnika 7
Bedž +3

Koja usluga je u pitanju? Kolika ti je izmjerena brzina dolje blizu routera? Ako je solidna, uzmeš neki wifi extender pa postaviš negdje na pola puta. Ako ne, provučeš Lan mrežni kabel iz routera do računala na gornjem katu

Ruter se zove huawei ali je a1 . Brzina je ista i dolje i gore. Na speed test dolazi pod download otprilike 20-25 mbps, a kod upload 5mbps . Moj najveći problem je to kada igram neku online igru mi dođe do 300 nekad više ping-a i to je ono što želim poboljšati. Hvala :)

Razina korisnika 7
Bedž +3

A koliki ti je dolje ping? Svakako je jednostavnije ako ne trebaš vuć kabel, eventualno možeš probati sa nekim wifi extenderom "na pola puta" pa vidjeti ima li poboljśanja. Također, možda probati promijeniti wifi channel u postavkama routera, možda je zagušenje kanala. Ukoliko ništa ne pomogne, razvuć kabel. :)

Nisam još isprobao dolje probat ću vjerovatno sutra. Gdje se nalaze postavke rutera i kako da promjenim kanal?

Razina korisnika 7
Bedž +3

Koji model routera, koja usluga? Jel to Homebox?

ruter se zove HUAWEI-090JXX usluga je a1

Razina korisnika 7
Bedž +3

Ništa mi nisi odgovorio što sam pitao. Pa da krenem redom:

Koliki ping si izmjerio dolje, neposredno u blizini routera?

Model routera koji si naveo google ne pronalazi uopće, samo neke slike pokemona.Dakle točan model routera?

Koja Usluga od A1? Fiksni internet, kablovski internet, optika, homebox?

Isto je i dolje i gore. 55 normalno ali skoči do 300+.  Model je HG658 V2. Mislim da je fiksni nisam siguran.

Razina korisnika 7
Bedž +3

Taj router ide preko HT parice pa vjerojatno i nemaš neke velike brzine. Koliki je ping, kolike brzine mjeriš žično?

Spojiš se sa kompa u sučelje routera (najbolje Lan kablom). Ukucaš 192.168.1.1. Username je user a lozinka se nalazi na naljepnici modema. Kad uđeš u postavke, potraži wirelles ili tako nešto, tražiš wifi channel koji je pretpostavljam na “automatic” pa prebaciš sa automatik na neki drugi kanal (preporučam od 11-13).

 

EDIT: Ako imaš dolje preko kabla velik ping, ništa od navedenog ti neće pomoći, zovi tehničku i žali se.

Nemogu uci u te postavke. Što točno moram napisati pod korisničko ime i lozinku?

u redu ipak sam uspio ali kada promjenim kanal snaga interenta jer 10 puta sporije a ne brze.

Razina korisnika 7
Bedž +3

Onda vrati na automatski odabir i zovi tehničku da ti pogledaju.

Inače, postoji aplikacija za mob imena wifi analizer i onda vidiš tko ti od susjeda koristi sličan kanal i kosi se s tvojim wifi signalom . Ovo je trenutno situacija kod mene, ja na 13…

Razina korisnika 5
Bedž +1

Kanali na 2.4Ghz Wifi mreži trebaju biti postavljeni na jedan od osnovnih kanala. A osnovni kanali su 1,6,11. Na tim kanalima su najstabilnije veze i najveća propusnost i radi širina pojasa od 40Mhz

Nazvao sam da poboljšaju i rekli su da budu, promijenio sam kanal i bolje je još uvijek nije najbolje ali je super hvala vam.

Razina korisnika 7
Bedž +3

@daworin - poštujem tvoje mišljenje jer si stvarno stručan i pratim tvoje postove ali ja sam najmanje problema osjetio na višim kanalima, gdje se ne “koljem” susjedima pa tako uvijek držim na 13-ici. Čitajući tvoj post napravio sam test mijenjajući kanale kako slijedi:

Channel 13

 

Channel 1

 

Channel 6

 

Channel 11

 

Pa onda povratak na Channel 13

 

Možda je to trenutno, možda griješim ali najveća brzina i najmanje “klanja” sa susjedima je na višim kanalima a ti me slobodno ispravi. Dakako, kabel, ugovorena brzina 70, wifi mjerenje. ;)

Razina korisnika 5
Bedž +1

Online speed testovi nisu mjerodavni naročito Ookla puno odstupanja unutar dva mjerenja ovisi koliko korisnika koristi u tom trenutku taj server. Koristim internet download manager( može bilo koji drugi download manager) i skidam zip datoteku sa Tele2 servera. Naravno bitno je kako je konfiguriran Wifi u routeru i wifi uređaj koji se spaja na router. evo jedan primjer router ima teoretsku max brzinu na 2.4Ghz-300Mbps ,a na 5Ghz- 1300Mbps. Spojen mob na router prvo na jednu pa na drugu Wifi frekvenciju  i u postavkama wifi na mobitelu očitate koja je max dostupna propusnost na 2.4 i 5Ghz i dali je sve ispravno konfigurirano.

 

 

Odgovori