Riješeno

Kabelski internet bridge mode

  • 19 Siječanj 2019
  • 12 odgovora
  • 3808 pregleda

  • Aktivni forumaš početnik
  • 8 odgovora
Kako gledam uzeti kabelski internet zanimaju me neke tehnikalije oko routera.

Koliko sam popratio na raznim forumima ukoliko nisam zadovoljan radom routera kojeg dobijem mogu tražiti da ga prebace u bridge mode, da li mi onda A1 hoće i dati parametre potrebne za spajanje drugog routera (WAN prametri, login, pass i sl. ako treba)? Da li router koji sada daju uopće podržava bridge mode?
Pomoglo bi i ako bi me netko mogao uputiti na neku temu gdje je opisana konfiguracija, da ne nabadam po opcijama... Ako sam dobro shvatio prije prebacivanja u bridge mode u A1 routeru treba pogasiti DHCP, WIFI i sl jer se nakon što se prebaci u bridge mode obično više ne može spojiti na njegovo WEB sučelje? Ne znam također da li bi bilo dobro da su routeri prije prebacivanja na različitom subnetu ( 192.168.1.* / 192.168.2.*) ili to nema veze jer će A1 router i tako postati samo modem? Na drugom routeru onda vjerojatno samo popunim parametre za pppoe...

Uzeo bi trio paket, u slučaju da spojim router u bridge mode pretpostavljam da za TV (STB) nema veze jer je on na kabelu, a ethernet koristi za informacije tipa info, pokretanje snimalice i sl.
Kakva je situacija sa telefonom? Da li će on raditi na routeru prebačenom u bridge mode, ili se u tom slučaju telefon ne može koristiti?

Unaprijed hvala na pomoći od znalaca i nekoga tko ima ovako spojeno.
icon

Najbolji odgovor od A1_Darko 2 Travanj 2019, 15:46

Bok,ima na A1 webu popis rutera koji su u ponudi.

Link: https://www.a1.hr/podrska/uredaji
Pogledaj original

Odgovora 12

Hoće bez problema ti to tehničari odraditi. Međutim, namaš potrebe za tim jer su routeri vrhunski od A1.
Razina korisnika 7
Pališ ražanj a zec još u šumi. 😆

Gdje si čuo i zašto misliš da bi trebao dodatni router, o kakvom se slučaju radilo, zbog čega su koristili dodatni router? Predlažem da prvo uzmeš uslugu i probaš, nemam baš nekih gorkih iskustava (niti sam igdje pročitao) da korisnici imaju problem preko kablovske usluge. Eventualni problem je zagušenje wi-fi kanala ako si u zgradi okružen pretrpanim wifi routerima pa dolazi do zagušenja određenog channela ali sve se to može riješiti na druge načine (wifi extenderom ili promijenom wifi kanala) a ne dodatnim routerom. Kao što sam rekao, probaj pa vidi a onda se raspitaj. Vjerujem da ti neće trebati. 😉
profa385, hvala na optimističnom odgovoru, ali sumnjam da bilo koji ISP u nas ili u svijetu šalje tehničara da namješta router koji s njima nema veze. Da li mi znaš konkretno odgovoriti na neko od postavljenih pitanja? Ako posjeduješ vrhunski router od A1 da li možda podržava no-ip DDNS providera? Koji se točno router daje na korištenje?
gogsy1975, hvala na komentaru. Nažalost mijenjanjem raznih providera imao sam svakakvih iskustava, i rađe prije potpisivanja ugovora imam što više informacija, da ne ispadne poslije da nešto što mi treba ne mogu napraviti. Nakon toga ću procijeniti da li mi treba drugi router ili ne za moje potrebe.
Isprobavanje se na kraju svodi na dvije godine ugovora, zar ne?
Doc ja uvijek tu na forumu pričam iz iskustva. VIP sam nazvao i tehničar mi je odmah po telefonskom zahtjevu prebacio router u Bridge mode, razlog tada moje kupnje drugog routera bila je brzina na WIFI-u od 500/120 Mbit-a, nadam se da je ista situacija i sada sa A1. Zatim su mi promjenili router koji je savršen a to je: Huawei echolife hg8245q2. SZK - tehničku službu nazovi za no-ip DDNS providera, da ja nešto krivo ne napišem.
Razina korisnika 4
...razlog tada moje kupnje drugog routera bila je brzina na WIFI-u od 500/120 Mbit-a...

A blago tebi, mora da zivis u zagrebu, ja ovdje sa 70mbit-a i postoji samo opcija 150
Doc ja uvijek tu na forumu pričam iz iskustva. VIP sam nazvao i tehničar mi je odmah po telefonskom zahtjevu prebacio router u Bridge mode, razlog tada moje kupnje drugog routera bila je brzina na WIFI-u od 500/120 Mbit-a, nadam se da je ista situacija i sada sa A1. Zatim su mi promjenili router koji je savršen a to je: Huawei echolife hg8245q2. SZK - tehničku službu nazovi za no-ip DDNS providera, da ja nešto krivo ne napišem.

Profa385 po brzinama i ONT routeru, ti si na A1 optici, za kabel su vjerojatno drugačiji routeri. Da li imaš telefon i kako on radi i spojen je nakon što je router u bridge modu? Google-fu mi je slab oko tog pitanja...
Mislio sam da ideš na optiku, pa jesu li ti provjravali brzinu koju mogu kod tebe isporučiti? Kako je Gogsy rekao nažalost nećeš znati dok ne krene i ne isprobaš.
Nažalost nema nikakve optike u mojoj zgradi, samo parica ili kabel...
Pozdrav, imam H8245q2 ruter ONT. Sad, htio bih ga prebaciti u bridge na Mikrotika. Osim toga imam i jedan Cisco 7945 G telefon. Zna li netko mogu li prebaciti internet i telefon u bridge? Naime, vidio sam da telefon ide po zasebnom VLAN-u i da je adresa za VoIP iz privatnog opsega. Kaj se tiče telke, to može ostati na H8245Q2 ruteru, no internet bi prebacio na Mikrotika i telefon bi konfigurirao na Cisco-a. Ima li netko možda iskustva. Unaprijed hvala.
Bok,

ima na A1 webu popis rutera koji su u ponudi.
Link: https://www.a1.hr/podrska/uredaji
VIP sam nazvao i tehničar mi je odmah po telefonskom zahtjevu prebacio router u Bridge mode, razlog tada moje kupnje drugog routera bila je brzina na WIFI-u od 500/120 Mbit-a, nadam se da je ista situacija i sada sa A1.
Na žalost optika i bridge mode više ne idu zajedno za privatne korisnike. Prema odgovoru iz A1, u ponudi imaju samo HG8245Q2 i za njega još nemaju riješen bridge mode.

Odgovori