Riješeno

brzina Super Homebox


Koristim Super Homebox u centru Malog Lošinja. Max download izvan sezone je cca 18 Mbps, upload je katastrofa cca 4 Mbps, nekada i manje od 1 Mbps, tako da o video konferenci možeš samo da sanjaš. U VII i VIII mesecu  je situacija još slabija. 
Zanima me zašto je to tako, jer kad isklopim wifi odnosno ruter, je brzina surfanja na telefonu super,  višja od 50 Mbps. 
Može li mi neko to objasniti?!

 

icon

Najbolji odgovor od A1_Anchi 26 January 2023, 15:07

Pogledaj original

Odgovora 38

Razina korisnika 2

Pozdrav,

zadnje 2 godine pratim Homebox i Mobilni internet teme od A1.

U kuci na podrucju zadarske zupanije HT mi ne moze isporuciti vise od 10 mbita preko parice, prosle godine smo raskinuli ugovor s njima jer je bilo obvezno placati paket minimalno 6 mjeseci od 200-250 kn iako se prikljucak koristio sam 2-3 mjeseca u ljetnom periodu.

Mjerio sam brzine na mobilnoj mrezi A1, HT, Simpa, Tele2, Tomato, svi su testovi pokazivali od 8-12 mbit/s, A1 je jedini pokazivao preko 100 mbit/s u vise navrata.

Par pitanja:

  1. da li se Homebox BEZ ugovorne obveze moze uzeti bez modema, znaci samo SIM kartica jer mi je dostupan modem od rodjaka, vaseg bivseg korisnika
  2. ako bih uzeo Homebox BEZ ugovorne obveze, da li je moguce dobiti javnu IP adresu ?
  3. ako bi se umjesto Homebox-a uzeo nekakav mobilni internet na bonove, da li je za njega moguce dobiti javnu adresu?
Razina korisnika 2

možda u prva 3 mjeseca će biti idalna a nakon toga brzina katastrofa… bježi od A1 !!!!!!

Razina korisnika 2

možda u prva 3 mjeseca će biti idalna a nakon toga brzina katastrofa… bježi od A1 !!!!!!

 

Niti mi ne treba za duze od 2 mjeseca, preko HT parice mi je bilo 10 mbita, katastrofa, nikakav youtube, surfanje ajde jos nekako, skidanje nekakvih filmova zaboravi. Cak i 40-50 mbita bi bio napredak.

Evo koristim homebox jedno 2 mjeseca i nisam zadovoljan. PC mi je spojen sa žicom i preko dana imam download od 1.60-2.80 Mbps i upload 2.13-2.70Mnps a ovo 40-50 Mbps ces imat od 00:00 do jedno 3 ujutro. I dva uređaja ako budu bila spojena na mrežu jedva ce ucitavat yt.

Razina korisnika 2

Svi testovi na mobitelu koje sam izvrtio su pokazivali preko 100 mbita na A1 kartici, dok su drugi operateri pokazivali od 8-12 mbita.

Rijec je o kuci za odmor sa 20-ak ljudi, A1 signal najbolje lovi s vanjske strane kuce na drugom katu. Homebox bi bio montiran s vanjske sjeverne strane kuce u zatvorenoj kutiji s 2 ventilatora koji bi uvlacili hladniji i izbacivali topliji zrak da se uredjaj ne pregrijava. Pretplata bez ugovorne obveze, ako bude bilo problema lako se vratimo na stabilnu no sporu HT paricu od 10 mbita.

U kuci ce biti 4 mikrotik uredjaja tako da sve prostorije budu pokrivene wifi signalom, na homeboxu ce wifi biti ugasen, koristio bi se samo kao modem. Torrenti i p2p programi ce biti zabranjeni i limitrani preko mikrotika. 

imam jedno ptanje, vidim na A1 webu da homebox nudi aktivaciju 1TB interneta pa me sad zanima dal to mogu aktivirati i postoječi korisnici?

Razina korisnika 7
Bedž +3

@valentinoB - ako misliš na ovo

https://www.a1.hr/privatni/internet/homebox-duo

piše svim novim i postojećim uz produženje ugovora na 24 mjeseca

Razina korisnika 2

U principu se nista nije promijenilo jedino sto su podignuli minimalnu brzinu s 2 na  5mbit/s.

U tih 1 tb da li se racuna i promet iz nocne tarife od 00:00-10:00 ili samo promet napravljen tokom dana?

Razina korisnika 7
Bedž +3

Promet u noćnoj opciji se nikad nije računao u tarifu tako da je noćna opcija neograničena, s neograničenom brzinom. A ne vidim baš smisao nove opcije od 1 Tb kad je brzina nakon potrošenih 100 Gb smanjena u ovom slučaju na 5 mbit/s. Vjerojatno će mnogo korisnika prihvatiti ovu opciju, ne čitajući sitna slova pa da navedemo:

“Opcija 1TB uključuje maksimalno dostupnu brzinu tijekom potrošnje prvih 100GB uključenog Internet prometa iz Opcije, nakon čega se maksimalno dostupna brzina unutar Opcije smanjuje na 5 Mbit/s. Nakon potrošnje cjelokupnog Internet prometa iz Opcije, primjenjuje se redovno ograničenje brzine iz tarife koje iznosi 2 Mbit/s.”

 

Tko će normalan “guslat” od 100 Gb (ili 200) do 1 Tb brzinom 5 Mbit/s”? :rolling_eyes:

 

Opći Uvjeti Homebox i Opcije 1 Tb

Razina korisnika 2

Guslat ce onaj tko nema drugog izbora :(

 

 

Poštovani, kada sam sklapao ugovor provjeravala se adresa radi signala, i nakon provjere naravno ja sam pristao na homebox. I sve ok do momenta kada zovem tehničku podršku 2 puta i nastaju 2 problema

 

1.PROBLEM: odgovor mi je:"a gledajte možda je SIGNAL loš na Vašoj lokaciji ili Vam je virus neki se uvalio na laptop"

 

2.PROBLEM: da mi 2 puta kolega na brzine uploada od 0.15Mbps ili 0.66 kaže da je u redu. Evo dvije slike u prilogu. Ovo je brzina HOMEBOX, a ovo je brzina s tog istog laptopa kada spojim svoj mobitel (gdje je brzina puno bolja) . 

 

Mislim da nije u redu, da nešto ne štima. Ustanovili smo da nije virus. Plus promovira se jedna brzina downloada/uploada, na kraju to nije tako. I kako možete na brzinu koju sam naveo reći da je to uredna brzina. Ako mislite da to netko nije rekao, a gledajte razgovori se snimaju, pa ih preslušajte. 

 

Ne mogu puno pisati. Molio bih da mi riješite problem,  jer ugovor sigurno neću produžiti ako se ovo nastavi. Hvala lijepo. 

 

 

Uvijeti su isti, dva uređaja na stolu, laptop na istom mjestu, nema nigdje virusa ako vas to buni. Mijenjam samo izvor interneta. Na mobitelu imam 90 posto memorije zauzete i više ga koristim. Laptop je nov, nemam ni sliku na njemu realno i iskreno. 

 

Problem je do Vas, nije više ni do mene, ni mog laptopa, ni do utičnica, ni do bure, ni do potresa. Da je do potresa u Zagrebu pa netko mi je to možda trebao i reć. U svakom slučaju ne mogu pisati više, volio bih riješenje. Hvala, svako dobro

Razina korisnika 2

sve ovisi o vašoj mikro lokaciji i trenutnoj zagušenosti mreže, brzina vam je super…

 

Poslao sam dvije slike. Na prvoj je homebox, na drugoj mobilni internet, sve je jasno. I mobilni Internet je od A1

 

Razina korisnika 2

razlika je u tome jer mobitel i homebox uređaj imaju različite CAT oznake HB je vjerojatno Cat4 a mobitel Cat6 ili čak i više, ovisno s kojim GSM uređajem si mjerio… ja sam na početku u probnom periodu mjerio oko 40mbs a sada na 4g mjerim oko 1mbs čak i manje, kada forsiram 3G onda je oko 2.5mbs i nema pomoći od strane tehničke službe odnosno uvijek isto resetiraj HB uređaj forsiraj 3G ako nisi zadovoljan raskid ugovora uz moju penalizaciju… tako da eto dobrodošao u klub….

 

Znači morao sam malo izmijeniti komentar, tj,. Puno. Nisam te skontao na prvu, kad sam vidio brzina Vam je super, reko ne opet..

Nisam te htio uvrijediti ili nešto ružno reć, ali ovo će biti raskid ugovora definitivno. 

Mislim uvijek ista priča, još kad mi kaže stari možda je virus...

 

Ps hvala na kratkom objašnjenju mobilni internet/homebox :)

Razina korisnika 2

nema beda sve je ok a postoji još i ovo pročitaj                                      https://ssc.a1.hr/documents/10307706/46952206/A1-kodeks-ponasanja-na-internetu.pdf/ced1ff55-b6e6-4bfa-40b0-66c0e78c359d

 

Razina korisnika 2

Jos jedno pitanje, da li se preko Homeboxa moze dobiti javna IP adresa? 

 

Ja imam nekih problema sa telefonom, ali inace sto se tice brzine ona je odlicna te se cak popravila.. Na huawei b315s na 96dbm (800mhz frek) imam tokom dana 35-40down, oko 3 ujutro je 60 te je veza jako stabilna

Znaći ponoć je prošla a brzina preuzimanja mi je 1.05/s mb??

problem je nasto tako što mi je prvo nestalo veze skroz nisam imo interneta a prije toga je brzina preuzimanja bila i do 10.50mb/s, resertiro sam homebox, veza se vratila ali brzina nije.

U čemu je tu problem sada?

Razina korisnika 6
Bedž +6

Problem je da su zbog #ostanidoma svi ,koji su doma već mjesec dana, postali šišmiši i vise na internetu od ponoći do jutra 🤣

Razina korisnika 7
Bedž +3

Za sve one koji su na A1 a koriste bakar i paricu od HT-a, znajte da HT u slučaju "navale" kao što je u slučaju #ostani doma i korone, reže "vanjskima" brzinu i postojeće resurse dijeli svojim korisnicima. Informacija od prijatelja, tehničara HT-a. Dakle, ako ste ušli u tu "shemu", ugasite internet, pođite na spavanje i sutradan će biti bolje. Pljuvačina po A1 teško može pomoći.

 

Edit: a sad tek vidim (ako nisi fulao) da koristiš homebox pa provjeri jesi li potrošio kvotu od 100Gb pa ti se smanjila brzina a noćna opcija taj tren nije krenula. Sve je moguće. 😉

Razina korisnika 7
Bedž +4

Malo si prebrz na pisanju čitaj s razumjevanjem…..

Razina korisnika 6
Bedž +6

Malo si prebrz na pisanju čitaj s razumjevanjem…..

Pa čitam sa razumijevanjem 😀. Kolega forumaš se žalio da mu je iza ponoći pala brzina, a već i vrapci znaju da homebox korisnici imaju neograničen flat od ponoći do jutra, a @gogsy1975  je još nadopunio da mu očito nije istekla dnevna sesija koja mu je zbog potrošenih 100 giga gmizajuća. E, ako  problem nije riješen gasi-pali router funkcijom, tad su na internetu  i svi ostali budni koji su najvjerojatnije i bili budni baš toga dana i isto tak bili na internetu. A kad 30.000 šišmiša okupira mrežu, teško da bu imal neku brzinu,jer koliko sam čitala i brzina homeboxa ovisi o opterećenju mreže.

Razina korisnika 1

Lijep pozdrav,

evo pišem ovdje upit pa da vidim dali ću možda prije odbiti odgovor([T20201103002PZ12923030]) ili pomoć od strane A1 podrške. Situacija je da od ovog tjedna 02.11 pa sve do sada kada pišem ovaj tekst na mojoj lokaciji Grabrić ,10340 Vrbovec došlo je to pada stablinosti mreže. Prije sam imao stabilnih 50-70 Mbit/s s pingom od 18ms što je za mobilni internet što je više nego pristojno. Problem se javlja nakon što sam tražio A1 da mi omoguće NAT Type: Open (25.06) pošto ga sam nisam bio u mogućnosti sam aktivirati(online igre). Sada vidim da je to možda bila greška jer sada konstanto kroz skoro svaki game u lobbyu dobivam iako stutter koji je pristuan stalno i kvari doživljaj. I druga stvar koja se događa ovaj tjedan jest pad brzine toliko da nisam u stanju 720p video gledati na youtube što je smiješno (prije stabilnih 6-7 MB/s, sada oko 1.5MB/s). Pa ovime putem samo želim da se vidi koji su razlozi novo nastale situacije, dali možete vratiti NAT Type na staro da bude STRICT jer mi ipak nije dao neki benefit, baš suportno možda baš unio stutter u game. Dali je problem na vašoj infrastrukturi ili čak treba mijenjati router ZTE MF283V  što se pak tiče brzine. Unaprijed hvala na odgovoru!

Razina korisnika 1

Mene zanima ista stvar . Zadnjih tjedan dana je užasan ping. A lokacije je potpuna drugačija. Ovdje se radi o centru Zadra.

Odgovori