5G i 4G+ routeri
zte mf286 CAT6
huawei b525s-23a CAT6
huawei e5186s-22a CAT6
huawei b715s-23c CAT9
huawei b618s-22d CAT11
i da ne nabrajam dalje posljednja tri koristim i ako vas što zanima pitajte jer Admini vam neće znati odgovoriti na vaše upite!
Pošto ie novi router u ponudi B535 evo par programa za promjenu frekvencija i zadavanje agregacja:
Za PC chrome preglednik skripta
https://drive.google.com/file/d/1R0gWpPw3xXWnkPdGvkzMSBjW-jH2V0km/view?usp=sharing
ili program
https://www.ltehmonitor.com/en/
Mob App
https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.thecoder.huactrl&hl=hr
Završio testiranje ZTE MC801a routera. Evo da započnemo sa 4G mrežom. Sve agregacije rade koje imaju naši operateri. Evo dobre i loše strane routera:
dobre
1.Podržava sve CA u HR
2.Ima mogučnost LOCK ćelije(skriven izbornik)
3.Zadavanje pojedinačnih frekvencija(skriven izbornik)
4.U 95% slučajeva samo plug and play sve AUTO
5.Priključci za vanjske antene( samo zs 5G)
6.USB C type
Slabije strane
1.Brzina lan porta 1Gbps
2.Nema tel priključak
Sučelje identično kao i na modelima 286
Testirao sam dosta različitih modela 4G routera i ovaj ZTE za cca 28% ima bolji DL od B818-263 sa vanjskim antenama i cca 16% bolji DL od Netgear M2 sa vanjskim antenama(Isti toranj za sva tri routera). Znači modem sa X55 chipset u sprezi sa unutarnjim antenama iako se RSRP vrti oko -100dBm daje odlićne rezultate naspram B818 i M2 sa vanjskim antenama.Evo link video sa skrivenim izbornikom. Uglavnom najbolji router za korištenje 4G mreže koji sam dosad testirao nemam nikakve zamjerke što se tiče rada na 4G mreži. Evo sto dobivam kod sebe doma udaljen od tornja 2km DL ZTE MC801a.
5G testirao na lokaciji u gradu gdje toranj ima brzinu preko 1Gbps.ZTE odrađuje svoju zadaću super na ovom 5G DSS iako u sučelju routera piše da je spojen na N78 ali nije tako on očita zaj DSS. Evo mjerenja 5G DL PEAK ali vrtio se DL oko 1Gbps pošto lan ne dozvoljava više. Isprobao mjeriti istovremeno preko LAN laptop i mob Wifi6 5Ghz ax zbrojene brzine daju nešto malo preko 1.2Gbps.Na ovom routeru moguće je jednostavno promijeniti FW pošto ima USB port i preko njega se sve radi. Router koji sam koristio ima T-Com FW i ima mogućnost ulaska u skrivene postavke i FW drugih operatera imaju uključen ca i omogućen ulazak u skrivene postavke.Kineski FW ima Blokiran CA i blokiran ulazak u skrivene postavke zato prilikom kupnje pripazite na te stvari. Ukratko o ZTE MC80, a ako nekog još nešto zanima, a nisam spomenuo ili testirao pitajte. Moja velika preporuko ovog rutera bilo za 4G ili 5G DSS.
Evo i slika koji je FW u tom routeru

Ako je na mobu 4G modem isti kao i na routeru tj cat6, 2CA na B535 imat ćeš iste ili veće brzine nego na mobu, što se tiče te antene isto je za montažu vani i neće ti razmaknuti kuće za bolju optičku vidljivosti ima manju dobit nego iskre P56. Zato ako antene onda Iskra P56 i duplo jeftinija od spomenute Ominice. Imaš i opciju u A1 Uzeti ZTE MC801a uz tarifu Mobilni Net L 169kn i uključiš za 40kn Neograničeni net imaš Flat 209kn i top router za koji ti ne trebaju vanjske antene za 4G
Evo za sve one koji otvaraju teme Homebox loša brzina kako možete provjeriti dali je Bazna stanica preopterećena(što je recimo do A1) ili imate loš signal što je do samog korisnika. Preopterećenost se može iščitati iz samog speedtesta kada je UL veći od DL

Ovo je primjer kada je loš signal a to korisnik može riješiti boljim položajem routera tj postavljanjem routera tamo gdje je recimo nesmetan pogled prema baznoj stanici na koju se spaja router ili ugradnjom vanjskih antena Iskra p56 Naravno trebate znati položaj A1 baznih stanica na vašoj mikrolokaciji.

To je ono osnovno što korisnik može provjeriti. Naravno za još bolje iskustvo sa 4G i 5Gmrežom poželjan je kvalitetan router CAT19 ili više sa 5CA. 85% slučajeva je problem sa signalom.
Evo da razjasnimo podešavanje antena. Što je niža frekvencija ima veći domet i bolju prolaznost kroz prepreke. B20 tj 800Mhz ima domet cca40km naravno optička vidljivost mora biti. Zato treba antene podesiti prema višoj frekvenciji ja podešavam prema B3 tj 1800Mhz. Razmak se izračunava prema valnoj duljini frekvencije. Znači valna duljina frekvencije x2

Kada se mijenjaju frekvencije sa skriptom poželjno je isključiti podatkovni promet i kada se spoji uključiti podatkovni promet. Tvornički reset bi trebao vratiti sve u normalu.Za stavljanje na tvorničke postavke moraš barem 20sec držati onaj mali crni gumb sa čačkalicom. Problem sa zagušenjem jedino se može riješiti boljim routerom koji može spojiti više od dvije frekvencije koje može tvoj ZTE naravno treba provjeriti dostupne frekvencije na tornjevima u tvojoj okolici.
Evo koje se 4G i 5G frekvencije koriste. n28 n78(b42,b43)i n257 5G frekvencije još nisu u upotrebi.

Probao sam izguglat,ali nisam našao.Da li zna neko koje frekvencije se koriste za pozive-razgovore?Jer čitao sam iskustva ljudi iz drugih zemalja koji tvrde da im je repeater dao jak signal za internet,ali da je signal za pozive i razgovore ostao isti.Kod mene nije bio taj slučaj.Ili to što nakon uključenja repeatera prikazuje u gornjem ljevom čošku mobitela 5crta možda nije pravi pokazatelj da je repeater digao signal za pozive?
Ovisi o operateru i o mobitelu. Ako operater i mobitel podržavaju VoLTE koriste se iste frekvencije kao i za data promet na 4G. Ako ne onda se mobitel prebacuje na 3G frekvenciju npr. B8 ili čak na 2G na B900 ako je slabiji signal.
Najveće postignute brzine su: B1- 12Mb/s
B3-7Mb/s, B7-9Mb/s, B8- 12Mb/s, B20-16Mb/s, B28-17Mb/s, B32-16Mb/s, B38-15Mb/s.
Imate li ideju koju kombinaciju složiti (Huawei B535-333)? Ne postižem preko 19Mb/s.
A1 ima 4G na B1,B3,B7,B20,B28.
2CA agregacije koje podržava B535-333
1+3 , 1+7 , 1+20 , 3+7 , 3+20 , 3+28 , 7+20 , 7+28
Pa sad koje su ti dvije najbrže spoji vodeći računa dali router podržava tu agregaciju.

Ali da se razumijemo ponekad mi i HUAWEI ide do brzina od DL 250-300Mbps, ali zato UP nikada na njemu nije bio 90Mbps.
od tornjeva,identificirao sam samo B20,kojeg primam sa zgrade hotela Dubrovnik i on mi je optički vidljiv
na anteni,kratak kabel
dolje,nakon 30m kabla
Dok 3g na b8 ide ovako
na anteni,kratak kabel
dolje nakon 30m kabla
sve je mjereno na 4g 1800mhz anteni,mislim da bi na logaritamskoj b20 i b8 puno bolje prošli,jer je kod tcoma bilo tako.Brzina preko repeatera download 22mbit/s i upload približno toliki.Spajao sam gore ruter na mini akumulator preko konvertora 12v/220v,pošto je nezgodno za produžni,a gore nema struje.Uglavnom sve super radi,mada treba da prođe koji tjedan da bude 100posto provjereno.
Sa kojim programom su izvršena ova mjerenja?
Huawei Manager 7
Ok su routeri koje si spomenuo ali bi trebalo vidjeti koje agregacije podržavaju za HR. Imam ti ja na testu jednu 5G vanjsku jedinicu. Manje više svi routeri imaju slanje SMS preko sučelja routera .Može PP

hehee ma probit ćeš ti 100Mbps javiš kakvi su rezultati. Ako spajaš antenu pogledaj u mom postu na 14 strani ide samo jedan priključak
-
dadori Kakvo je stanje na platformi jesi li ulovio kakav signal?
-
dadori Obavezno van sa antenom jer ta triax ima dobit 11dBi i prepreke nisu dobrodošle. Da si me prije kontaktirao dobio bi bolje rješenje za velike udaljenosti. Ja koristim za velike udaljenosti kombinaciju Iskra p56 i TP-LINK Grid parabolic antenna TL-ANT2424B. U tvom slučaju samo TP-LINK Grid parabolic antenna TL-ANT2424B. Imaš na 5 stranici ove teme slike.
Po zakupljenim frekvencijama i širini pojasa HT može imati Intra band na 1800+1800 20+10 i to ima i Telemach može imati na 2100 15+10 međutim u dogovoru sa A1 zamijenili su 5Mhz tako da Telemach ima sad 20Mhz na 2100 o ovih 5 mislim da koristi za 3G. A1 nema intra band ni na jednoj frekvenciji po onome što imaju zakupljeno. No moguće da ti app ne pokazuje dobro ili ako je Mediatek chipset na mobu isto može biti greška i čudno da gore ne piše 2100+2100 jer trebaju pisati sve frekvencije koje se spajaju tako je kod mene.. Da ima Intra band tada bi na cellmapper karti kada klikneš na toranj tamo u izborniku bi bilo 6 ćelija 2100 a ne samo 3 tako je na HT na 1800 6 3x20i 3x10 ćelija na cellmapper karti. Iskra P56 je za sve kombinacije od 700Mhz do 2600Mhz ali posluži i za 3600Mhz bilo Inter band ili Intra band ili kombinacija….
Na ovom linku imaš HAKOM bazu podataka 4G frekvencija koje su dodijeljene i kako su se operateri zamijenili
-
dspacek Imaš PP
Odgovori
Registriraj se
Imaš A1 Forum račun? Prijava
Dobrodošli
Još uvijek nemaš svoj A1 Forum korisnički račun? Stvorite račun
Prijava putem društvenih mreža
Prijavi se preko FacebookaEnter your username or e-mail address. We'll send you an e-mail with instructions to reset your password.