5G i 4G+ routeri

  • 16 May 2019
  • 1178 odgovora
  • 126766 pregleda

Razina korisnika 7
Bedž +4
Ako želite iskoristiti maksimum koji 4G mreža daje u određenom trenutku i okolnostima morate imati i kvalitetan router. A to podrazumijeva minimalno CAT6 router koji mogu raditi istodobno na dvije frekvencije 2CA i brzine se zbrajaju.Ima i routera koji mogu združiti i 4 frekvencije 4CA. Evo mojih preporuka routera
zte mf286 CAT6
huawei b525s-23a CAT6
huawei e5186s-22a CAT6
huawei b715s-23c CAT9
huawei b618s-22d CAT11
i da ne nabrajam dalje posljednja tri koristim i ako vas što zanima pitajte jer Admini vam neće znati odgovoriti na vaše upite!

Odgovora 1178

Razina korisnika 3
Bedž +1

Telemach ima B1, B3 i B28. Testirao sam ga tjedan dana i na mobitelu DL ide do 140 Mbps. Pokućni preko modema svako toliko se zaglupira te prekine data promet sve dok se modem ne restarta, a i onda odmah ne krene pa me to odvratilo od njih.

Razina korisnika 1

Po ovome sto pokazuje cellmaper je bolja opcija Telemach po mojem misljenju i znanju kolko sam ga do sad skupio (u 3-4 dana). Ako imas kakvu karticu od Telemacha stavi ju u ruter pa isprobaj kako je. Ja sam danas testirao na tom ruteru A1, HT, Telemach i sve radi uredno.

Vidis koji toranj od tih navedenih?

Razina korisnika 3
Bedž +1

Po ovome sto pokazuje cellmaper je bolja opcija Telemach po mojem misljenju i znanju kolko sam ga do sad skupio (u 3-4 dana). Ako imas kakvu karticu od Telemacha stavi ju u ruter pa isprobaj kako je. Ja sam danas testirao na tom ruteru A1, HT, Telemach i sve radi uredno.

Vidis koji toranj od tih navedenih?

Optički su mi vidljivi svi. Telemach je daleko najbolji. Testiram ga jedno dva tjedna ali u ta dva tjedna skoro da nije bilo dana da je nastupio prekid interneta na Telemachu što je jako neozbiljno te su završili na crnoj listi. Ne da mi se svakodnevno gasit/palit router da bi nešto radilo.

Razina korisnika 7
Bedž +4

sl2 Možda bi trebalo podesiti postavke routera recimo APN ručno upisati jer očito se router disconnect-a sa tornja.

Razina korisnika 3
Bedž +1

sl2 Možda bi trebalo podesiti postavke routera recimo APN ručno upisati jer očito se router disconnect-a sa tornja.

Sve provjerio, ručno upisao postavke i perfektno radilo da bi ničim izazvano stao ili usporio promet. Vidim da su se i drugi žalili na stalne prekide interneta na Telemach mobilnoj mreži. Produžio ugovor na A1 uzeo B535-333 i sada imam brzinu DL 35-40 Mbps, a UL 30 Mbps. Sa MF283+ bile su manje brzine DL 10-20 dok je UL bio isti. I jedan i drugi modem bili su spojeni su na iste vanjske antene. B535 se šalta između B20 i B28 dok je MF283 išao samo na B20.

Razina korisnika 7
Bedž +4

Trebao si uzeti bez UO jer u 24mj se svašta može promijeniti na mreži A1…...

Rijesio sam svoj problem. Nabavio sam Iskru P56, brzina je sada oko 90 a signal za duplo bolji. Ipak ce ovaj B525 jos posluziti :)

Pozdrav, 

Nabavio sam nedavno od DNA  huawei b818-263 router, znači finski. Brzina zna

biti 100/30 ujutro, u ruralnom sam području. Imam tarifu kao 1tb od a1, pokucni. Malo me zeza ping, postoji li rješenje za to a da nije antena vanjska? Bude 50 pa skoči na 200 i onda se vrati na 50... , ima jako puno postavki, nisam nista mijenjao.

Strizivojna, 100m od mene je Telemachov odašiljač, a za A1 je u vrpolju ja mislim, on je udaljen 3km

 

Razina korisnika 7
Bedž +4

Postoji fiksiraš mu jednu frekvenciju na kojoj ti je najbolji ping ali tada gubiš na brzini.

Pozdrav, na ruteru zte mp283V od VIP-a nema opcije za slanje sms.

Postoji nacin da se s njega salje sms? Postoji neki drugi firmware za njega i postupak?

Dok ne nabavim novi ruter, ovaj bi htio iskoristiti. Uzeo sam savrsenu tarifu jer imam jako dobru pokrivenost na A1. Problem je samo SMS.

Unutar sucelja rutera nema opcijr sms, probao sam i ZTE aplikaciju na mobu, isto nema sms.

Razina korisnika 7
Bedž +4

Taj problem će ti i ostati na tom routeru jer nema FW za njega koji ima opciju sms.

Razina korisnika 1

Pozdrav!Za Huawei routere od nedavno plaća se aplikacija Huactrl koja ima opciju odabira bandova.Ali ima druga koja super radi na androidu  i besplatna je,samo je nema na google playu

(1) Huawei Manager version 7 Modded Apps 2022 - YouTube

download link

https://bit.ly/3CO9QNv

 

Kod mene na Huawei b535-232 radi super.

Situacija je takva da u stanu roditelja u prizemlju je signal katastrofalan.Oko -115dbm,signala malo ima,malo nema,pa mijenjaju pozicije mobitela,prebacuju malo na 3G pa i to nekad zaštekava,prava muka,prije je bilo malo bolje,al se pogoršalo zadnjih mjeseci i prešlo granicu podnošljivosti.To je sa a1,dok druga 2operatera stanje je još  gore.Bio sam na vrhu zgrade i gore je optička vidljivost prema nekim odašiljačima,koje nisam 100posto identificiro,mada pretpostavljam da je A1.Na vrhu zgrade signal A1 na B3 vrlo jakih -66dbm preko mobitela,tako da bi ga proveo sa vrha dolje do prizemlja.Kupio sam i ovo Goboost Dcs 1800 Signal Booster Repeater 4g Mobile Cellular Amplifier Lte /dcs 1800mhz Cell Phone Signal Amplifier Band 3 - Signal Boosters - AliExpress

Ali tu imam par nedoumica.Antena je znači ta na slici 50ohmska,sad problem je što je kvalitetni 50ohmski kabel sa malim gubicima ekstremno skup.A do dole imam skoro 30m kabla.Dali se može spojit 75ohmski kabel na tu antenu?Drugo pitanje,ta antena se spaja vertikalno,a kod nas ide nekakva križna h-v polarizacija,tako da je pitanje da li se mora nagnut na tu neku h-v polarizaciju,ili se spaja vertikalno?Znam da je 30m kabla puno,ali uzeo bi visokokvalitetan kabel i sa njim gubitak nebi bio veči od 20dbuv,tako da pošto je gore vrlo jak signal opet bi dolje trebao bit jači od -90dbm što je ok.

Razina korisnika 7
Bedž +4

Chango. Teško da ćeš išta postići tim sistemom. Nećeš dobiti MIMO ,a i ako će raditi samo ćeš pojačati B3 frekvenciju. Sa 75ohm kablom imat ćeš još veče gubitke mora biti 50ohm kabel.

Razina korisnika 1

MChango. Teško da ćeš išta postići tim sistemom. Nećeš dobiti MIMO ,a i ako će raditi samo ćeš pojačati B3 frekvenciju. Sa 75ohm kablom imat ćeš još veče gubitke mora biti 50ohm kabel.

Znam da će samo b3 biti prisutan,ali više i netreba.Moji roditelji nisu zahtjevni sa brzinom i sve preko 5mbit/s im je nepotrebno.Problem je u stabilnosti,jer signal često skroz nestaje i dolazi do prekida na whats up-u ili streamu koji gledaju preko youtuba,facebooka i slično.Neznam kako bi izveo MIMO preko 4g boostera pošto ima samo jedan ulaz za antenu.Već ima kvalitetan 75ohmski kabel koji povezuje logaritamsku antenu(na vrhu krova gdje je jak band3) sa televizijom.Za početak ću testirat preko tog kabla na svojem huawei b535-232 ruteru,sve frekvencije,jer moguće da ću odustat od banda3 zbog velikih gubitaka u kablu na 1800mhz i skupoće dovoljno kvalitetnog 50ohmskog kabla 13kn metar.Jedino ta logaritamska antena guši sve preko 690mhz.Nema integrirani lte filter,već su direktori tako izvedeni pa nije baš najbolja za test na 700,800 i 900mhz,ali skino bi ju i isprobo sa običnom logaritamskom.Malo sam se možda zezno što nisam uzeo booster za band20 ili band28 pošto taj sistem funkcionira na običnoj logaritamskoj ili yagi anteni na običnom 75ohmskom kablu i gubici su manji u kablu,ali bumo vidjeli.Ako bude trebalo naručit ću takav booster.Na jeftinijem 50ohmskom kablu na 1800mhz ispada cca 1m=1.2dbm manje što je užas,jer znači da bi izgubio 36dbm,a vjerojatno i više jer proizvođači često i lažu i karakteristikama proizvoda.Javim rezultat za vikend,kad planiram spojit logaritamsku antenu na ruter gore na krovu na kratkom kablu,a zatim vidjet kakvo je stanje dolje poslje 30m kabla.Antenu od 1800mhz još čekam da dođe iz Kine pa ću to isprobat možda za 10ak dana.

Razina korisnika 7
Bedž +4

Tebi treba zte mc 7010 vanjska jedinica i sve si riješio i ne trebaš vanjske antene sve ide preko lan kabla.

Razina korisnika 1

Ali taj vanjski ruter košta 400eura plus još bi trebala dodatna sim kartica i njen podatkovni paket.Što bi bio nov mjesečni trošak.Vidjet ću,prvo ću probat sa ovim šta je već naručeno,a ako nebude išlo razmotrit druge opcije.Hvala na savjetu!

Razina korisnika 7
Bedž +4

Sim kartica ti ide ova koju imaš u Huawei routeru. Router je top za 4G i 5G. Isprobaj ovo što si zamislio pa javi rezultate.

Razina korisnika 1

Ne živim sa roditeljima i Huawei je moj na mojoj adresi.Sa njim bi samo sproveo mjerenja.Roditelji koriste samo mobitele za pristup internetu.Javim rezultate svakako.

Razina korisnika 7
Bedž +4

A to je nešto drugo tebi treba samo za mobitele da dovedeš dobar signal u prizemlje stana.

Razina korisnika 1

Stigla roba iz Kine  sa aliexpresa,sve skupa 10dana čekanja,iako je 9.3 bio označen kao dan očekivane dostave,ali ide to puno brže.Tako da za vikend će biti raznog isprobavanja i mjerenja,Napravio sam od male 75ohmske logaritamske antene skraćivanjem i približavanjem direktora 4g antenu,tako da će i to bit isprobano.

Razina korisnika 1

Isprobao sam danas repeater 1800mhz iz Kine  Goboost Dcs 1800 Signal Booster Repeater 4g Mobile Cellular Amplifier Lte /dcs 1800mhz Cell Phone Signal Amplifier Band 3 - Signal Boosters - AliExpress ,mogu reći da sam poprilično zadovoljan uređajem i da dobro odrađuje posao,isprobavao sam razne kombinacije sa dvije vrste antena.Veća greška je što sam ipak trebao uzet b20 tj 800mhz model pošto su manji gubici u kablu i više mreža ima dobar signal na toj frekvenciji,ali dok sam naručivao nisam imao sa čim mjerit i isprobavat,pošto sam Huawei b535 232 nabavio dan prije naruđbe i nisam tada sve proučio,puno manje sam znao.Ali za A1 na toj lokaciji je čisto ok.Isprva sam spojio na postojeću logaritamsku tv antenu,koja je namjenjena 460- 694mhz i guši sve iznad toga,i isprobao nakon cca 35metara kabla u stanu.Pojavio se na uređaju max signal sa 5crta i na mobitelu preko aplikacije “info cell lite” skočila kazaljka sa -115 na -80dbm i okrenulo sa B20 na B3,pomislih to je to,rješeno.Međutim nedugo potom kreću problemi,shvaćam da čim udaljim malo mobitel od repeatera tipa metar do dva,signal drastično pada ili prebacuje na b20(koji je bio i ranije prisutan u stanu bez uključenog repeatera),na momente sa 5crta signala padne na nulu,nabijem mobitel na repeater a ono povremeno -90dbm ili čak manje,provjeravam kontakte,sumljam da sam dobio neispravan primjerak.Tada spajam repeater na sam ulazak kabela u stan,tu je kabel kraći jedno 12metara,tako da je dužina do antene tada 22m,tih 12m što sam skratio lošije je kvalitete kabel sa nešto većim gubicima što je dodatni plus.Tu je bila skroz druga situacija,signal je bio puno jači preko aplikacije i moglo se udaljavat mobitel od repeatera bez većih gubitaka,nije bilo nestanaka.Tako da sam shvatio da pokazivač jačine na repeateru ili pokazuje 5crta ili ne pokazuje ništa i nije mjerodavan za orjentaciju.Zatim sam otišao na krov i stavio 4g antenu koju sam dobio u kompletu.Sa njom sam imao ok situaciju i nakon punih 35metara kabla,Gore sam još mjerio tcom signale na Huawei b535-232 b8,b3,b20 i usporedio sa stanjem dolje nakon 30m kabla.Na kraju sam isprobao običnu logaritamsku iskra p2845 ,koja pokriva do 900mhz ,nema lte filter kao što imaju današnje tv antene i cijena joj je ispod 10eura.Ta antena sa pokazala lošija za A1 B20 od 4g antene iz Kine,ali dala je bolji rezultat na tcomov B8 i B20.Repeater da bi radio zahtjeva jače nivoe signala,tako sam dobio dolje u probi na tcomu B3 signal -90dbm i repeater ga nije emitiro,radio je samo na Huawei b535.Tako da bez mjerenja i proračuna gubitka na kablu  bolje neuzimat.Kod mene je moralo proć i nakon 35m kabla,jer je signal gore bio čak -66dbm,da je bio 10ak dbm slabiji vjerojatno nebi išlo ili bi morao mijenjat za ultraskupi ekstra kvalitetni kabel,jer bi još oko 15-20dbm izgubio na kablu.Napominjem da je prvih 22m skuplji visokokvalitetan kabel sa niskim gubicima(oko 0.4dbm/metar 1800mhz).Nisam završio sve,sutra ću spustit novi kabel,koji će bit kompletno visokokvalitetan 3.8kn/metru navodno gušenje na 1800mhz na 30m 10dbm,nadam se još boljem rezultatu.I naravno mjerenja na a1 preko rutera.

Razina korisnika 1

prva slika je gore na anteni,a druga nakon 35m kabla,nizak SINR nije neki pokazatelj,jer uvijek je crven i loš,a sve radi super čak i kad je u debljem minusu.Kad se stavi na vanjsku antenu onda ga prikazuje tako nisko,to je nešto softverski krivo,instrument bi ga prikazao skroz drukčijim.

[url=https://postimg.cc/47HLSWMk][img]https://i.postimg.cc/47HLSWMk/1-b3-na-krovu-4g-ant.jpg[/img][/url]

[url=https://postimg.cc/d7bmLwWp][img]https://i.postimg.cc/d7bmLwWp/2-b3-dolje-4g-antena.jpg[/img][/url]

kako se vidi,nakon 35m kabla -16dbm

Razina korisnika 7
Bedž +4

prva slika je gore na anteni,a druga nakon 35m kabla,nizak SINR nije neki pokazatelj,jer uvijek je crven i loš,a sve radi super čak i kad je u debljem minusu.Kad se stavi na vanjsku antenu onda ga prikazuje tako nisko,to je nešto softverski krivo,instrument bi ga prikazao skroz drukčijim.

[img]https://i.postimg.cc/47HLSWMk/1-b3-na-krovu-4g-ant.jpg[/img]

[img]https://i.postimg.cc/d7bmLwWp/2-b3-dolje-4g-antena.jpg[/img]

kako se vidi,nakon 35m kabla -16dbm

Ni to ti nije mjerodavno pošto se spajaš na dva različita tornja(različite lokacije) i naravno da ima odstupanja u vrijednostima signala. Koliko vidim ti ni sam ne znaš gdje se nalaze ti tornjevi na koje se spajaš pa tako ni ne možeš znati kako usmjeriti antene.

Razina korisnika 1

istina,spaja se na dva tornja,ali jačina u dbm je identična na toj fiksiranoj poziciji antene,samo na B3 prebacuje sa jednog tornja na drugi.Preko cellmapera otkrio sam lokacije svih tornjeva,za B3 jedan je u Palmotićevoj,a drugi na uglu Petrinjske i Praške.Dok B20 hvatam samo preko onog na uglu Tesline i Praške,nemam optičku vidljivost ni prema jednom od ta dva,moja pozicija je ugao Amruševe i Petrinjske,stan je u dvorištu i nijedan prozor nije na ulici,tako da su prijemni uvijeti izrazito loši.3G na B8 hvatam vjerojatno  preko tornja u Praškoj(Rncid/cell je isti kao na aplikaciji cell id),prema njemu ima optičke vidljivosti i signal je vrlo jak,ovo je na logaritamskoj anteni,nakon 35metara kabla,dolje u prizemlju stana

[url=https://postimg.cc/zVRfh6JT][img]https://i.postimg.cc/zVRfh6JT/b8-dolje-log-antena.jpg[/img][/url]

A1 danas mjerim,jučer nisam jer nisam htio vadit tuđu karticu

Razina korisnika 7
Bedž +4

Chango  Pa ako si gledao preko cellmapper karte tornjevi eNB ID 350698 i 350742 na koje se spajaš na prve dvije slike su crveni kružići a to znači da nisu na pravoj lokaciji tek ih treba staviti na pravu lokaciju. Cellmapper kartu gledaj preko preglednika ne preko CM app.

Odgovori