Volte

  • 31 Ožujak 2018
  • 1 odgovor
  • 5046 pregleda

Evo, to je treći put da iznosim problem oko (ne) funkcioniranja usluge volte. Prvi put čim sam ga uzeo, drugi put nakon 6 mj. i sada treći put nakon godine i pol dana korištenja homebox usluge. To je problem pogotovo ljeti kada internet dajemo gostima, zamislite realnu stvar 8 gostiju u apartmanu dolazi tel. poziv i svima se prekida internet veza do okončanja poziva. Gosti negoduju, ovih u VIPu nije briga, da tražim odštetu? Kažu stavi na 3G, ali to nije rješenje jer je 3G slab signal i onda ne radi internet kako treba. Da nisam stavio svoje 2 antene Iskra p56 ma nebi bilo ni 2G a kamoli 4G, ali morao sam uložiti, instalirati, se isplati to raditi? Uz rutere dajete one jadne antene koje još smanjuju jačinu signala a ne povećavaju.

Drugi problem kvaliteta rutera, svako toliko ostanem bez WIFI, nema dolaznih poziva, prekidi na liniji, zoveš SZK dok ih dobiješ skuhaš ručak a i kad ih dobiješ ni velike koristi od njih, nisu u stanju pomoći, šaljemo novi ruter.
Oprema ko da smo u 70-tim, dajte neki ruter CAT6 koji će normalno raditi Huawei E5186s-22a ili ovaj ZTE MF286 sve je bolje od ovih koje sada dijelite. Ugledajte se malo na konkurenciju - tele2 daje ruter CAT6, Ht je riješio uslugu volte, kod nas u VIPu stoji veeeeć dugoooo sve na nuli, mrdnite malo već jednom, brzo ističu ugovori.

Odgovora 1

Par rečenica o VOLTE /Voice over LTE/

VoLTE tehnologija podržava prijenos podataka na internetskom protokolu (IP) i glasovnih paketa u jednoj mreži. Pojednostavljeno, u paketni prijenos podataka je omogućena govorna usluga, odnosno razgovori se vrše preko 4G/4G + mreže bez potrebe automatskog prebacivanja na 2G ili 3G mreže operatera.
VoLTE se temelji na principima VoIP tehnologije (IP telefonija) za prijenos govora preko Interneta. Superiornija je u odnosu na VoIP tehnologiju jer ima podršku IMS (IP Multimedia Subsystem) platforme. Potonja osigurava visoku kvalitetu razgovora dijeljenjem digitaliziranih informacija na pakete čiji se prijenos vrši preko IP mreže po principu komutacije. IMS tehnologija je prvenstveno dizajnirana u okviru 3GPP (Wireless standard 3rd Generation Partnership Project) kao dio razvoja mobilne mreže u okviru GSM-a.

Za korištenje VoLTE servisa osim hradverske podrške modema u procesoru za 4G/4G + mreže (iako nije uvijek nužno, ali to je neka druga priča), potrebna je IMS softverska podrška te uređaji moraju raditi u dual stack načinu za IPv4 i IPv6 protokole. Uređaji koji podržavaju VoLTE su na primjer Lumia 920/930/950, iPhone, neki Samsung i LG modeli, Xperia počevši od Z2 modela, Huawei Mate 8, Mate S, P8, Xiaomi itd.

Vip je prvi mobilni operatera koji je uspješno testirao i demonstrirao uslugu poziva preko LTE tehnologije u virtualnoj mreži (NFV) i slijedio ga je Hrvatski Telekom. Niste li sigurno podržava li vaš operater i pametni telefon VoLTE provjerite kod operatora.
/preneseno iz preporuceno.com/

Odgovori