Riješeno

Homebox ZTE MF283 Plus

  • 28 Prosinac 2016
  • 82 odgovora
  • 42823 pregleda


Prikaži prvu objavu

Odgovora 82

Napomena Spaljenom u vezi "Wi-Fi" modula kojeg je "našao" - nije primijetio da "Wi-Fi" modul ima 3 (slovima: TRI) konektora - prvi je MAIN, drugi GPS (ne koristi se na većini uređaja), treći je AUX. Tako da se ipak radi o Qualcommovom Sierra 3G/4G modulu. Ovu tvrdnju možeš pobiti jedino da skineš metalni pokrov s modula, i uvjeriš se sam.
I evo ga:
Lijevo je Ralink RT3352 Wi-Fi modul, a u sredini je (kako je i Vip_Puljac naveo) modul s Qualcomm MDM9225 2G/3G/4G čipsetom. Slike su s ruske stranice 4PDA.

O čipsetu:
"The MDM9225 and MDM9625 chipsets are Qualcomm’s third generation of LTE modem chipsets. In addition to supporting both LTE Advanced (LTE Release 10) and HSPA+ Release 10 (including 84 Mbps dual carrier HSDPA), they are backward compatible with other standards including EV-DO Advanced, TD-SCDMA and GSM. The chipsets contain the industry's only modems to integrate 7 different radio access modes on a single baseband chip: cdma2000 (1X, DO), GSM/EDGE, UMTS (WCDMA, TD-SCDMA) and LTE (both LTE-FDD and LTE-TDD)."
Eto, možda nekome pomogne, a možda dodatno zbuni moje testiranje.

2016.g sam uzeo TELE2 pokućni i brzina je bila od 20 do 30 Mbps 💪
U te dvije godine brzina se smanjivala svako malo i tako je zadnjih 6 mjeseci bila od 2 do 5 Mbps. Pretpostavljam da je razlog što je sve više ljudi uzimalo kod njih pakete, a mrežu nisu nadograđivali.

Ugovor mi je istekao prije 10-tak, pročitao ovaj post i nisam ziher jel bolje ostaviti TELE2, uzeti neki kvalitetniji 4G ruter ili ipak otići u VIP po Homebox Duo i testirati ga 5 dana.

Ovo su moji rezultati:


S antenom koju sam koristio na Tele2 Huawei ruteru

S antenama koje sam dobio u VIPu sa ZTE ruterom
Bez antena. Samo ZTE ruter.Ne znam si objasniti da je signal bez antena "jači" nego sa ZTE VIP antenama 🤔

Isto tako, ove brzine su mjerene u tom trenutku, ali moram priznati da je u dva dana testiranja bilo situacija kada je sa ZTE antenama na HSPA+ mreži brzina bila veća nego s antenom na prvoj slici i na LTE mreži. Uglavnom s antenom od prije imam najjači signal na LTE-u definitivno.

Nalazim se u pograničnom području sa Slovenijom i signali na mobitelima su općenito loši.

Osim drastičnog pada brzine na Tele2 pokućnom internetu, veći problem je bio da nije bilo konzistentnosti tijekom dana pa mi je nerijetko brzina bila i 100-150 Kbps-a ili interneta nije bilo uopće. Ispada i prekida u zadnjih nekoliko mjeseci bezbroj.

E sad, brzina nije uopće veća na VIPu nego što je na Tele2, ali razlog zbog kojeg ću vjerojatno uzeti VIP je donji graf koji sam screenshotao iz HAKOM aplikacije. Tu se lijepo vidi da je u zadnjih 1,5 godinu brzina testiranja korisnika kod T-coma i VIPa rasla, a jedino Tele2 padala.
Moj zaključak je da nije bitno na kojoj si mreži, 3G ili 4G (naravno ovdje mislim na nas koji ne možemo iskoristiti svih 115 Mbpsa nego imamo 10/20/30 brzinu downloada), nego kakva je "propusnost" na tvojoj lokaciji. Naime, prvo sam na Tele2 koristio Huawei bez antena, onda je brzina mjesečno padala i padala, pa sam kupio antenu iz prve slike na eBayu za cca 20$ i brzina nije bila ništa bolja, ali sam imao bolji signal na 4G mreži. Onda sam prebacio samo na 3G mrežu i brzina je bila veća nego na 4G (da točno tako, na 4G je npr bila 2Mbps, onda prebacim na 3G i brzina skoči na 7 Mbps 🕺🏿 ), zato što je većina korisnika koristila resurse s odašiljača na 4G mreži. Ali kako sam već opisao gore, Tele2 nije ništa ulagao u infrastrukturu, ili barem nije otkupio dovoljno kanala/snage ili čega već od T-coma.

Samo se nadam da VIP nema neki programčić koji novim korisnicima u startu propušta velke količine Mbpsa pa s vremenom počne smanjivati paketiće 😎
Razina korisnika 6
Bedž
Pozdrav,

Treba mi usluga nekog od forumaša koji koristi ovaj router.

Molio bih nekoga da mi uslika one antene što idu uz njega. Najbolje bi bilo ako ih netko ne koristi već ih drži zapakirane u najlonu, ali može i u upotrebi.

Hvala!
Pozdrav,

Treba mi usluga nekog od forumaša koji koristi ovaj router.

Molio bih nekoga da mi uslika one antene što idu uz njega. Najbolje bi bilo ako ih netko ne koristi već ih drži zapakirane u najlonu, ali može i u upotrebi.

Hvala!


Ako pomaže, imaš odmah gore u mom postu, druga slika, antene koje dobiješ s ruterom i montirane na prozor.
Razina korisnika 6
Bedž
Hvala nisam skrolao, sad vidim. Mislim da će biti od koristi. Naime moram starom pokazati šta treba pronaći negdje među stvarima na tavanu. Valjda će skužit 🙂

Pozdrav,

Imam zte mf283+. Signal bez antena je 102-104dbm. Sa spojene obje antene iz homebox kutije signal je losiji nego bez njih. Imao sam jednu neiskoristenu antenu na krovu kuce koju sam spojio na ruter na lijevi ulaz(sa straznje strane) i signal se povecao na 85-87dbm, no brzina je identicna. Ako spojim antenu na prikljucak iznad sim kartice internet uopce ne radi. Ima li rjesenje za to?

Hvala!

Odgovori