Pozor, Samsungovci!

  • 25 Ožujak 2019
  • 6 odgovora
  • 271 pregled

Razina korisnika 5
Bedž
Izgleda da naš cijenjeni Samsung zadnjih par mjeseci ima problema sa potpisivanjem svojih aplikacija, tj. lako je moguće da netko sa lošim namjerama potpisuje aplikacije u ime Samsunga.
Sve je počelo sa aplikacijom Nice Catch koju je Samsung objavio u sklopu aplikacije Good Lock ,koja je inače nedostupna svugdje osim u Americi, Engleskoj, Koreji i Indiji. Naime, Samsung je krajem 12.mjeseca prošle godine greškom objavio i svoj tajni ključ, pa je svatko zlonamjeran mogao tim istim ključem potpisati bilo što. I bez obzira što je Good Lock nedostupan kod nas, Nice Catch se našao u Galaxy Storeu i ja naravno downloadala-kao što sam downloadala i Sound Assistant, još jednu Good Lock aplikaciju. I tada se po prvi put javio moj antivirus- upozorio me na moguću opasnost da sam skinula nešto što nije od Samsunga. Ok, obrisala sam je. Samsungu je trebalo 2 mjeseca da ispravi grešku, 2 mjeseca je Nice Catch sa tajnim ,a javnim Samsungovim ključem bila u Galaxy Storeu.
Već sam bila to i zaboravila, kad odjednom u Google Playu update od 450kB za Notification, a slike koje su stavljene kao objašnjenje čemu služi aplikacija toliko su bile sumnjive da su se ipak mnogi priupitali za što služi ova aplikacija. Naime, bile su samo dvije slike. Identične. Slika zaključanog ekrana, traži se PIN od ruske banke za otkljucavanje mobitela. Mooolim?!?! Što je to? Liči na ransomware!!! Čak je i androidpolice stranica morala reagirati, objašnjavajući da je aplikacija sigurna i da dolazi od Samsunga.
https://www.androidpolice.com/2019/03/21/no-the-samsung-notifications-app-update-is-not-dangerous/
Google je IPAK ,nakon puna 4 dana- izbacio Notification by Samsung Electronics iz trgovine.
Ali,aplikacija je i dalje dostupna za download na apkmirror. com, nesluzbenoj ali priznatoj i uvaženoj trgovini, gdje mnogi sa povjerenjem skidaju originalne aplikacije

Odgovora 6

Razina korisnika 5
Bedž
Jedan mali update.

mislila sam da je Google izbacio Notification iz trgovine, ali očito to i nije baš tako.
Uguglala sam "What is .com.samsung.android.rlc" i pod redittom sam našla ovaj link

https://www.reddit.com/r/GalaxyNote9/comments/b3q87x/suspicious_forced_update_of_notification_app/

I u njemu je link na Notification u Google Playu

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.samsung.android.rlc

I kad sam kliknula na taj link odveo me u trgovinu, ali mi sad piše "Ova aplikacije nije više kompatibilna sa vašim uredajem, za detaljnije informacije obratite se razvojnom programeru".

Ono što bode u oči je promjena e-mail adrese i slika. U onom što je objavio i androidpolice.com vide se slike zaključanog ekrana i ruske banke i e-mail mobile.biz@samsung.com.

U ovom drugom linku, gdje moj mobitel nije više kompatibilan e-mail je rmm.sec@samsung.com ,a slike su još čudnije. Slika ekrana developerske opcije on.( ono kad par puta tapate po verziji Androida,pa se pojavi inače skrivena developerska opcija ). Hmm,zanimljivo, zar ne?
Razina korisnika 4
uh, što reći na ovakav post... i također meni https://play.google.com/store/apps/details?id=com.samsung.android.rlci kad odem na taj link pokaže ovo:

Razina korisnika 5
Bedž
Meni se i dalje otvara link u GP sa porukomRazina korisnika 5
Bedž
A svašta je moguće nakon što je Samsung otpustio mnoge američke markentigaše zbog korupcije i podmićivanja youtubera
Razina korisnika 5
Bedž
Dobila sam odgovor od Samsunga. Tko je tu lud, pitam se ja? Samsung mi je odgovorio neka se obratim Google podršci...za aplikaciju koju je napravio Samsung i koju je Google izbacio iz svoje trgovine?!?!?
Sve firme vole preusmjeriti kontaktiranje😑

Odgovori